Ми у Facebook
21.06.2015, 16:00

Місцеві вибори відбудуться за відкритими списками

Верховна Рада зробила перший крок до пропорційної системи з відкритими списками на місцевих виборах.
Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла за основу законопроект про місцеві вибори (№2831-3).

Проект закону визначає основи, організацію та порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, а також сільських, селищних, міських голів і старост.

Вибори пройдуть за відкритими списками, що передбачає можливість виборця віддати голос саме тому кандидату, якому він довіряє, і можливість кандидата не залежати від волі партійної верхівки. Чим більше голосів він отримає — тим вищі його шанси бути обраним.

Голосування за відкритими списками створює низку переваг:

По-перше, відсутнє таке поняття, як «прохідна частина списку». Кожен активний політик мусить працювати так, щоб його обрали виборці, а не дбати про гроші для купівлі «прохідного» місця.

По-друге, зростає роль місцевих партійних організацій, які мусять добрати до списку достойних людей, бо якщо вона подасть у регіональний список не вартих уваги кандидатів, виборцю округу буде складно підтримати улюблену партію.

По-третє, оскільки вибори відбуваються в округах, політикам слід тримати відповідь перед виборцем, а не ховатися за рекламою на центральних телеканалах чи іменами «зіркової п’ятірки».

Під час виборів виборець віддає своє право на представлення наших інтересів у владі, тобто довіряє комусь управляти державою від свого імені. Тому виборець повинен мати право вибору такої людини.

Читати також:

ВІДЕО: затримано підозрюваних у вбивстві О. Бузини

В Україні алкоголь подорожчає до 40%

Рівненщина - десята у списку найгірших доріг





На правах реклами