Ми у Facebook
22.06.2015, 08:00

Турботливе місто: враження львів’янки від Рівного [+Фото]

Впродовж 15-19 червня в рамках програми «Стажування в регіональних ЗМІ для студентів-журналістів» від організації «MYMEDIA» я мала змогу проживати у Рівному та стажуватись у Видавничому домі «ОГО». За цей час у мене склались певні враження про місто. Ними я поділюсь з читачами OGO.ua!
Перше, що впадає в очі, а в моєму випадку у вухо – озвучення світлофора на вулиці Соборній. Щоправда, коли вперше поспішно переходила дорогу, я не зрозуміла, що говорили і звідки цей звук. Оскільки для переходу вулиці передбачено лише 13 секунд, то такий захід корисний не лише для людей з вадами зору. Думаю, це варто взяти на озброєння для облаштування будь-якого міста.

Також одразу помітно, що в Рівному немає проблем з озелененням. Коли я вибрала випадкову маршрутку, щоб проїхатись містом і краще побачити його, була приємно здивована тим, що майже вздовж всього маршруту за вікном виднілись дерева. Номер автобуса уже не пригадаю, можу лише сказати, що кінцевою зупинкою була Залізнична лікарня. Така ж сама картинка була, коли я їхала до зоопарку. Окрім цього, в самому центрі Рівного є одразу кілька парків. Це дозволяє припустити, що і у віддалених районах ситуація з озелененням хороша.

Приємно здивувала поведінка пільговиків у громадському транспорті. Хоч я ним користувалась не часто, але жодного разу не помітила, щоб пасажири із посвідченням вели себе нахабно. Більше того, вони питали, чи може водій їх взяти. Таке, на жаль, не можна сказати про Львів, у якому пільговики гонорово заходять у маршрутку без огляду на те, котра година (у Львові «проїзд з посвідченнями» дозволений з 10.00 до 16.00) і чи є ще для них місце.



Найяскравіші спогади у мене залишились від візиту до Рівненського зоопарку. Вражають розміри закладу та підхід до його облаштування. Від ста п’ятдесяти видів тварин на понад 13 га просто розбігаються очі. Також хочу відзначити креативний підхід до оформлення кліток для звірів. Це не звичайні приміщення, загороджені ґратами, а справжні домівки для тварин із зеленими насадженнями та різними пристосуваннями для них. Для деяких створінь відведено чимало місця. Можливо, велика кількість обмеженого простору дозволяє підопічним зоопарку почувати себе вільніше. Сам же заклад справжня знахідка як для місцевих, так і для туристів. У ньому можна не лише оглядати тварин, а й відпочивати з сім’єю або друзями. Думаю, будь-яка дитина буде в захваті, якщо їй випаде нагода відсвяткувати свій день народження у цьому чудовому місці. Проте, хочу сказати, що під час перебування у зоопарку мене здивувала поведінка деяких дорослих. Вони намагались зробити своїй малечі світлину зі звірями, без огляду на їхнє небажання та страх перед окремими тваринами. Думаю, такий підхід принесе мало користі наймолодшим відвідувачам закладу. Тому хотілось би, попросити, аби, будучи в зоопарку, батьки більше уваги приділяли безпосередньому враженню дитини, а не матеріальному підтвердженню відвідин.





Незважаючи на цей нюанс, можна стверджувати, що про маленьких рівнян таки непогано піклуються. Такий висновок я зробила з чималої кількості пристосувань для дітей у місті. Це і дитячі майданчики, й атракціони, й численні дитячі куточки у ресторанах та кафе. У радіусі мого перебування, а це центральна частина Рівного, таких атракцій було багато.



Певні зручності створює і порівняно малий розмір міста. До прикладу, з центру Рівного до зоопарку, який знаходиться на околиці, я дісталась усього за 20 хвилин. Мабуть, на дорогу на роботу рівняни витрачають не так багато часу, як львів’яни. А це означає, що в них є більше годин в добі, щоб використати їх з користю для себе та оточуючих.

Серед негативу, який я помітила, – мала кількість урн для сміття. Дехто пояснює це тим, що в такий спосіб рівнян, мовляв, бережуть від надзвичайних ситуацій - кажуть, останнім часом почастішали випадки займання урн. Звісно, дратує, коли ти ходиш півгодини і мусиш носити з собою сміття, але в певних випадках це може бути і позитивом. Наприклад, я мала змогу поміняти навушники, які купила, не в останню чергу завдяки тому, що не викинула чек у найближчий смітник ))

Порівняно із львів’янами, рівняни видались мені більш закритими. Вони з осторогою ставляться до незнайомих та намагаються не давати додаткової інформації, якщо їх про це не спитаєш. Що не скажеш про жителів міста Лева, які охоче йдуть на контакт з будь-ким та можуть розповісти про все на світі випадковому перехожому. Надмірна відкритість, звичайно, може допомогти туристам, але інколи вона шкодить самим львів’янам.

Загалом після п’ятиденного перебування я можу сказати, що Рівне – місто, в якому про всіх піклуються. Про самих мешканців, про їхній спокій, про майбутнє дітей та чистоту повітря. Навіть тварини в зоопарку проявляють турботу одна до одної. Втім, Рівному, як і будь-якому місту, є ще куди рости і розвиватися.

До теми:

Перші враження від міста: Рівне очима львів'янки [+Фото]

ФОТО: Цікаві мешанці рівненського зоопарку

ФОТО: Рівненський автовокзал - вид зсередини





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ