Ми у Facebook
23.06.2015, 18:45

Децентралізація: з якими громадами об’єднається Кузнецовськ?

В Україні розпочинається територіально-адміністративна реформа, першим кроком до якої став прийнятий на початку року Закон про добровільне об’єднання громад. По суті він передбачає зменшення кількості громад шляхом об’єднання сусідніх населених пунктів у нові, більші територіальні одиниці.
Аби розпочати на Рівненщині процес добровільного об’єднання громад, спочатку необхідно розробити та затвердити на сесії обласної ради перспективний план, який є обов’язковою умовою виділення коштів з Державного фонду регіонального розвитку, - повідомляє http://34400.net. Перспективний план - це стратегія, за якою вже почнеться процес обговорення питання та об’єднання громад.

Перспективний план об’єднання громад на Рівненщині прийнято: що далі?

На Рівненщині такий документ вже розробили. Згідно до нього, в області планують шляхом об’єднання зменшити кількість територіальних громад з 365 до 45: Березнівський район пропонує об’єднати 2 громади, Володимирецький район - 5 громад, місто Кузнецовськ з оточуючими громадами в одну громаду, Гощанський район - 5 громад, Демидівський - 1 громада, місто Дубно і Дубенський район - 1 громада, Дубровицький район - 1 громада, Зарічненський - одна громада, Здолбунівський - 4, Корецький - 2, Костопільський - 3, Млинівський - 4, Острозький район з містом Острог - 2 громади, Радивилівський - 1 громада, Рівненський - 5 громад, Рокитнівський - 2, Сарненський район - 4, місто Рівне - 1. Всього 45 громад.


Як адміністративна реформа вплине на Рівненську область (КАРТА)

"Об’єднавшись у велику і дієву громаду, люди фактично беруть у свої руки важелі управління населеними пунктами, - пише сайт kuznetsovsk-rada.gov.ua, посилаючись на слова директора “Офісу реформ Рівненської області» Руслана Сивого. – Адже об’єднана громада перестає бути кількома маленькими населеними пунктами, а отримує статус міста обласного значення. Децентралізація дозволить самоврядуванням отримати більше повноважень, а об’єднання додасть ресурсів і на їх виконання у тому числі. Адже ці два процеси дозволять скоротити чиновницький апарат, а отже – зекономити кошти.

Фактично поняття сільських рад та сільських голів відходить у минуле. Та село не лишається обезголовленим. Закон передбачає появу старости, який буде допомагати вирішувати паперово-документальні справи. За потреби і бажання громади, окрім старости може працювати іще кілька чоловік, якщо наприклад, село багатолюдне. Старостою може стати сільський голова, або інша людина – тут обирати громаді. Так само, як і вирішити, куди направити гроші, які після об’єднання лишатимуться на місці, а не йтимуть в районний чи ще вище – обласний бюджет.

Після об'єднання громада отримає додаткові фінансові надходження. Так, на місцях залишатимуться 60 відсотків податків з доходів фізичних осіб, кошти від акцизного збору паливно-мастильних матеріалів, тютюнових та горілчаних виробів. Ці фінанси об'єднані громади самі будуть розподіляти, а тому й контроль за їх використанням буде ретельнішим. Окрім того, об'єднані громади отримають можливість самостійно розпоряджатися своїми землями.

До того ж такі добровільні об'єднання – це унікальна можливість залучити європейські гранти. Поки їх суми, які вже встигли освоїти деякі села, незначні. Тоді як у вже європейській Польщі мова йде про мільйони євро на розвиток громад. Та у нас – все попереду.

Об'єднання добровільне, тому ніхто нікого силою змушувати не буде. Наприклад, зараз точаться певні непорозуміння навколо об'єднання міста Рівне з навколишніми селами. Хтось хоче, а хтось – ні. Якщо спільної мови так і не знайдуть, процес поки заморозиться. Хоча, наприклад, з іншими містами обласного значення – Дубно, Острог та Кузнецовськ – таких питань не виникає. І міста і навколишні села одностайно підтримали ідею об'єднання. Зараз важливо відкинути особисті амбіції, посадові чи депутатські, і таки зуміти домовитись. У першу чергу це треба зробити заради самих же громад".

28 травня 2015 року, під час проведення 54 сесії міської ради, в.о. міського голови Кузнецовська Ігор Куц розповів про те, з якими саме громадами може об’єднатися наше місто.

"На сьогоднішній день ведеться підготовка громадських обговорень щодо добровільного об’єднання громад Кузнецовськ з селами Заболоття, Собіщиці, Стара Рафалівка, Балаховичі, Сопачів. Проведені консультації з уповноваженими представниками їх сільських рад. За підсумками консультацій дані громади не заперечують щодо приєднання до територіальної громади міста Кузнецовськ. Рішення про добровільне об’єднання територіальних громад буде прийматися сесією міської ради після обов’язкового проведення громадського обговорення даного питання", - зазначив у своєму виступі Ігор Куц.

Деталі у відео.





На правах реклами