Ми у Facebook
30.06.2015, 12:30

«Регіон Волинь» із центром у Рівному?

Обласні і районні губернатори поступаються місцем головам і префектам, а центр влади може переміститися за межі Луцька…
Генеральний Ради Європи Торбйорн Ягланд привітав зміни до Основного Закону України, схвалені 26 червня Конституційною комісією, - повідомляє сайт Волинської газети.

Про це йдеться в заяві пана Ягланда, переданій до «Європейської правди» його прес-службою:
«Я вітаю конституційні зміни щодо децентралізації, ухвалені вчора (26 червня) українською конституційною комісією. Ці зміни відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії, конституційних експертів Ради Європи».

Перспективний план об’єднання громад на Рівненщині прийнято: що далі?

У чому основна суть нововведень, остаточно обдумати які пообіцяв Президент України Петро Порошенко в період «конституційних свят» для регіонального рівня, після чого – неодмінно подати на розгляд Верховної Ради України?

«Той факт, що я зараз висловлюю позицію щодо схвалення, є запорукою, що або повністю, або в значній частині я підтримаю. І наступного тижня запропоную парламенту на розгляд новий варіант, який вами напрацьований, розглянути, проголосувати і спрямувати до Конституційного Суду, – зазначив Петро Порошенко під час засідання Конституційної комісії. – Я це сприймаю, як свій варіант. Я поставлю під ним підпис. Він базується на тому варіанті, що був рік тому запропонований, але він кращій, досконаліший, демократичніший, бо він пройшов це обговорення»
Експерт із конституційного права Юрій Ганущак, загалом високо оцінивши модернізований варіант змін до Конституції, в той же час звернув увагу на суттєві протиріччя серед «трьох стовпів ефективної влади – повноваження – ресурси – відповідальність»:
«Розділення публічної влади на два крила – держава та самоврядування.
Недвозначне формулювання просторової основи влади – адміністративно-територіального устрою.

Чіткі повноваження опорних вершин трикутника влади – президента, уряду, парламенту.
Інститути місцевого самоврядування, його матеріальна та фінансова основа місцевого самоврядування.
І нарешті, відповідальність всіх суб’єктів територіальної організації влади».
Окрім цього, двозначне розуміння поняття «громада» може зіграти злий жарт, однак воно швидше знайде розуміння в сесійному залі парламенту, ніж древнє українське слово «волость», котре чітко асоціюється з відповідними органами влади періоду царизму..

Завдяки децентралізації Рівненщина отримає нові школи, лікарні та дитячі садки

Мало того: замість чіткого терміну «повіт» в остаточному тексті з’явилося заяложене «першими» і «другими» совєтами, а також нашим недолугим періодом управління періоду Незалежності поняття «район».
«Та й поняття «регіон» для означення найвищого рівня просторової організації влади буде на початках незвичним, хоча така родова назва краще відображає сутність регіональної політики, ніж звичні «області» та «АРК», – зауважує Юрій Ганущак, тим самим підтверджуючи, що невдовзі на Волині залишиться лише 4-5 районів, а наша область може перестати існувати з назвою «Регіон Волинь» та з адміністративним центром у Луцьку, поступившись своїм історичним місцем Рівненщині, на гербі якої, до речі, теж зображений білий хрест на малиновому тлі...
Влада також вберегла сама себе від виборів через кожних три роки своєї діяльності, залишивши пятирічний строк своїх повноважень для органів місцевого самоврядування.

Найголовніше ж на місцевому рівні – перерозподіл владних повноважень. Районні та обласна державна адміністрації перестають існувати. Натомість депутати відповідних рад формуватимуть виконкоми, які й будуть (як у часи УРСР) здійснювати функції виконавчих органів влади. А от нинішні голови обласної та райдержадміністрацій теж без роботи не залишаться: Президент зберігає за собою право за погодженням із Прем’єр-міністром призначати та звільняти префектів: посадовців, які виконуватимуть функції, що зараз дещо нагадують повноваження прокурорів. Тобто, у конкретних випадках зможуть зупиняти дію актів місцевих рад, якщо вони суперечать чинному законодавству.
Ну, а Глава держави залишає за собою право розпускати всі місцеві ради в випадках, якщо їхня діяльність буде іти врозріз із Основним Законом.

Таким чином, вже після жовтневих виборі депутатів рад усіх рівнів та в разі набуття чинності новою редакцією Конституції України система організації влади на Волині зміниться до невпізнання. Саме тому битва за кожен мандат буде запеклою…





На правах реклами