Ми у Facebook
02.07.2015, 20:31

Храми Львова: мандруємо околицями Львова [+Фото]

Випускниця Школи універсального журналіста на базі Національного університету "Острозька академія" Роксолана Губич зі Львова завершує цикл матеріалів про храми свого міста. Нині - останній матеріал із циклу "Пішохідна екскурсія храмами Львова".
Зараз наш маршрут проляже мальовничими околицями Львова.

Ми під’їжджаємо до Церкви Вознесіння Господнього, яка розташована в місцині Старе Знесіння.

Попередня церква на цьому ж місці була дерев'яною і походила з 1602 року. Із найдавніших документів, що стосуються церкви наразі відомо про два - від 1687 і 1758 років.

Інтер'єр церкви був розписаний сюжетами зі Старого та Нового Заповіту. За іконостасом знаходилась ікона „ Розп'яття з ктиторами” від 1701 року. Біля вівтаря розміщувались також ікони історичного змісту. До нашого часу збереглись фрагменти високомистецької ікони „Вознесіння Господнє” від 1652 року, що знаходилась перед іконостасом. Тут зберігалось рукописне Євангеліє 1603 року писане священником Захарією зі Знесіння.



Ліворуч від нас знаходиться Церква Різдва Пресвятої Богородиці. Це православний храм УАПЦ у Львові. Наприкінці XIX століття римо-католики села Кривчиць належали до парафії при костелі святого Антонія на Личакові. Збудований 1931 року початково як костел Воздвиження Чесного Хреста. Поруч розміщена невисока двоярусна стінна дзвіниця на чотири дзвони, увінчана трьома маленькими банями. В радянський час у костелі влаштовано склад. 1990 року передано громаді УАПЦ і наново освячено як церкву Різдва Пресвятої Богородиці. На початку 1990-х років виконано ремонт, дах вежі і сигнатурки замінено цибулястими банями, в інтер'єрах зроблено розписи.



На підйомі вул. Дорога Кривчицька з правої сторони ми бачимо Церкву святого Іллі. Це Греко-католицька церква у Львові в місцевості Кривчиці. При церкві діяло Свічкове братство. Після війни належала до Російської православної церкви, а від 1990 року - до Української греко-католицької церкви. При храмі діє вечірня суботня школа, де почергово ведуть заняття греко-католицькі та православні (УАПЦ) священики. При храмі збудовано окрему плебанію. Поруч також знаходяться поховання Січових Стрільців.



А тепер наш шлях проляже по мальовничій місцині, яка називається Личаків.

Праворуч від нас Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Костел Матері Божої Остробрамської). Початково римо-католицька парафія Личакова належала до костелу святого Антонія. Ще перед 1914 року перед початком Першої світової війни парафіяни утворили комітет будівництва нового храму на Верхньому Личакові. Лише 1927 року містом було виділено земельну ділянку. Після Другої світової війни костел було закрито і він використовувався як книжковий склад. У 1992 році храм було освячено як греко-католицьку церкву Покрови Пресвятої Богородиці. Нове оздоблення храму спроектував професор Львівської академії мистецтв Роман Василюк. Наприкінці XX століття поруч, за проектом Зеновія Підлісного, прибудовано дім Дитячо-юнацького молодіжного центру „Ораторія” cвятого Домініка Савіо. Спорудою опікуються ченці ордену салезіан східного обряду. Тут зведено будинки для дітей та відбуваються різні свята, виступи та є різні гуртки для цих дітей.



Зліва від нас на роздоріжжі вул. Личаківської та вул. Мечникова знаходиться Церква святих Петра і Павла. Пам'ятка архітектури XVII століття. Римсько-католицький костел Святих Петра і Павла було побудовано на Глинянській дорозі в 1668 році.
* У 1750 році його передали чернечому ордену Паулінів, які перебудували будівлю в бароковому стилі й влаштували тут монастир.
* В 1784 австрійська влада віддала будівлю уніатам.
* 19 серпня 1989 року настоятель церкви Володимир Ярема (1915–2000) оголосив про перехід до Української автокефальної православної церкви.
* У 1993 році він став патріархом УАПЦ, прийнявши ім'я Димитрія.
* У 2000 році похований у дворі храму.



Праворуч, за ринком ми бачимо Костел святого Антонія Падуанського. Початково дерев'яний костел збудований орденом францисканців конвентуальних у першій половині XVII ст. Землю під будівництво надано магістратом 23 червня 1617 року. Костел розташований на підвищеній підмурованій ділянці, на куті утвореному вулицями Садовського, Солодовою і Личаківською. Кам'яний храм закладено 1669 року на місці давнішого дерев'яного. Ймовірним автором проекту міг бути хтось із родини Фонтана, що мешкали в той час у Кракові. У 1818 році архітектором Йозефом Марклем споруджено дзвіницю для трьох дзвонів, а 1830 року костел оточено муром, в котрий вбудовано і дзвіницю. У храмі збереглось 5 пізньобарокових вівтарів виготовлених приблизно у 1740-х роках. Головний вівтар одноярусний із навершям, дерев'яний, помальований у блідо-зелений колір із позолотою.



Приїздіть до Львова - і гарних вам незабутніх вражень від нашого міста!

До теми:

ФОТО: Пішохідна екскурсія храмами Львова

Екскурсія храмами Львова





На правах реклами