Ми у Facebook
14.07.2015, 12:15

Всі подробиці стрілянини в Мукачево [+Відео]

11 липня в Україні сталася резонансна подія - у Мукачевому Закарпатської області зчинилася стрілянина, яка призвела до багатьох жертв, підірваних машин і мітингів.
Конфлікт стався між бійцями "Правого сектора" та представниками народного депутата з групи "Воля народу" Михайла Ланьо з міліціонерами. За останніми даними, в результаті перестрілки загинули 3 людини - два бійці "Правого сектора" і один цивільний. Ще 14 осіб постраждали.

У місті був оголошений план "Перехоплення", туди терміново вирушив спецназ Нацгвардії. Силовики оточили бійців ПС в лісопосадці і запропонували їм скласти зброю і здатися, але отримали відмову. Пізніше членам "Правого сектора" вдалося вирватися з оточення і сховатися в горах.
У свою чергу в ПС висунули свої вимоги - негайно публічно заарештувати нардепа Ланьо і всіх, хто відкривав вогонь і дав наказ стріляти.

Як розповів народний депутат від БПП Мустафа Найєм, який зараз перебуває в Мукачево, йому вдалося зібрати інформацію про подію зі слів місцевих жителів, представників СБУ та МВС.

За його даними, спочатку між представниками "Правого сектора" і нардепа Михайла Ланьо була призначена "стрілка" в ресторані Дракон, в Мукачеві на вулиці Лермонтова. Пізніше зустріч перенесли в поруч стоїть спорткомплекс Антарес. Як зазначив нардеп, обидва цих підприємства контролюються Михайлом Ланьо.

"Представники" Правого сектора "прибули на чотирьох джипах, всього 21 чоловік. Підійшли до воріт, охоронця попросили викликати Михайла Ланьо. Після перепалки охоронцеві вистрілили в голову. Зараз він у комі і знаходиться в реанімації", -написав Найєм у Facebook.

Приблизно о 13:20, за його словами, на черговий номер 102 надійшло повідомлення, що люди в камуфляжі перекрили вулицю Лермонтова. На місце прибув начальник міліції міста Віталій Шіманяк. У ході переговорів йому поставили ультиматум здати зброю. Коли начальник відмовився, почалася стрілянина - представники "Правого сектора" стріляли в повітря, вибухнула димова шашка. Джипи протаранили міліцейський УАЗ і почалася погоня.

"На розвилці Мукачево - Колчин виїхали на трасу Київ - Чоп. Трасу перекрили в районі заправки три машини МВС. На першій машині - джип колони "Правого сектора" був встановлений стрічковий кулемет Калашникова. Стрілянина велася також з РПГ і "Мух". Три міліцейські машини були знищені, колона джипів прорвалася в район Червоної гори, на в'їзді Мукачево з боку траси Київ-Чоп", - додав парламентарій.

В результаті перестрілки двоє представників "Правого сектора" були вбиті, четверо співробітників міліції було поранено, з них троє - легко і один - важко (розірвана ступня). На даний момент відомо, що серед представників ПС є бійці батальйону Согечко, регулярно брали участь у боях на східному фронті.

За даними політика, причиною перестрілки в Мукачеві міг стати переділ ринку контрабанди сигарет.

"За розповідями місцевих, це переділ ринку контрабанди сигарет. Хто з ким і що ділив, намагаюся з'ясувати", - сказав він.

Нардеп Ланьо також розповів свою версію подій. За його словами, до нього на зустріч прибули представники "Правого сектора" на чолі з командиром Закарпатського підрозділу.

"Командир батальйону та його помічник зайшли до мене в кабінет, всього чотири машини приїхали. Вони сказали, що їм потрібно для бійців військової операції, щоб я допоміг влаштувати в санаторій. Я сказав, що будемо допомагати. У нас була нормальна розмова, і раптом ми почули постріл. Зайшов мій помічник і сказав, що у дворі застрелили якогось хлопця. Я запитав у командира, що там сталося, а він відповів: Я ж вам казав, що люди, які приходять, трохи контужені. Я вийшов разом з ним, вони забрали тіло і поклали в багажник, а потім повернули на територію ", - повідомив Ланьо.

Нардеп зазначив, що з його боку провокацій не було. "Ніхто з моїх людей не провокував, я не знаю, хто там не стримався через" Правого сектора". Після цього вони поїхали, і я вже чую, що була перестрілка з міліцією", - додав Ланьо.

Під час збройного конфлікту у Мукачеві у заручники взяли дитину

У свою чергу начальник штабу 1-го ЗБАТ ДУК "Правий сектор" з позивним "Комендант", який був поранений в перестрілці в Мукачевому і відійшов разом з групою в село недалеко від міста, розповів про деталі кривавої розбірки:

- Кримінальні авторитети, колишні "регіонали", а точніше депутат Верховної Ради Олександр Ланьо, забив нам стрілу... Він нам кинув пред'яву, почалися дешеві погрози..., що Мукачево - це їх місто, - розповів "Комендант".

Він зазначив, що нардеп захотів поспілкуватися з активістами через їх дій з ловлі міліціонерів-хабарників і перешкоди контрабанді. "Коли ми з'явилися на зустріч до тих місцевим авторитетів ... там виявилася звичайнісінька пастка. Нас одразу заблокувала міліція", - пояснив боєць. "І ми вирішили, що право останнього пострілу ніхто не забирав і нам все одно кому його віддавати", - додав він.

У свою чергу народний депутат Мустафа Найєм повідомив, що причиною збройного протистояння, що стався 11 липня в Мукачеві стало небажання однієї зі сторін платити данину. За його словами, місцеві жителі стверджують, що до контрабанди сигарет в області причетні всі сторони конфлікту. "Одні займалися організацією, інші знімали данину за дах, треті - забезпечували дах. Причиною збройного протистояння стало банальне небажання однієї зі сторін платити данину", - повідомив нардеп.



Депутат Антон Геращенко повідомив, що СБУ і МВС перевірить всі заявлені в ЗМІ факти про можливе "кришуванні" контрабанди групою осіб з оточення Ланьо.

Слідчим відділом прокуратури Закарпатської області розпочато розслідування за фактом створення злочинної організації та терористичного акту.

За даними ЗМІ, в Мукачеві затримали 18-річного студента, якого підозрюють в участі в перестрілці. Зараз спецназівці перевіряють особу підозрюваного. "Це студент 18 років, він каже, що приїхав з Миколаївської області. Його затримали в одному з готелів недалеко від траси. У хлопця вилучили 5 тис. Гривень і зброю - допускається, що пневматична. Триває його допит", - йдеться в повідомленні.

Рівненський "Правий сектор" зреагував на стрілянину в Мукачево

У зв'язку з ситуацією "Правий сектор" оголосив про повну мобілізацію і анонсував початок безстрокових пікетів у ряді обласних центрів України, зокрема в Києві, Тернополі, Дніпропетровську, Житомирі, Харкові, Полтаві та Херсоні.

Нардеп Віктор Балога, який виступив в ролі парламентера, заявив, що бійці "Правого сектора" у Мукачеві готові здатися, але за двох умов:
1. Повинно бути рішення Яроша (лідер ПС - ред.) по здачі зброї.
2. Вимагають гарантій, що їх відправлять відразу в Київ в СБУ.

За словами Найєма, ближче до вечора президент України, а також глави МВС і СБУ почали переговори з Ярошем, з метою переконати бійців "Правого сектора" скласти зброю і здатися.




У полку "Азов" заявлено, що готові приєднатися до врегулювання конфлікту в Мукачеві та необхідності об'єктивного розслідування подій. "Озброєна конфронтація в Закарпатті, яка призвела до крові і загибелі кількох людей, спровокована протистоянням кримінальних угруповань, очолюваних народними депутатами України Михайлом Ланьо та Віктором Балогою. Дуже шкода, що в конфлікт за право "кришуват" контрабанду в регіоні виявилися втягнутими українські патріоти", - йдеться в заяві полку, оприлюдненому в суботу ввечері.

Близько 2:30 ночі СБУ та МВС через небезпеку для мирних жителів почали евакуацію жителів села під Мукачевим, де забарікадіровалісь "Правий сектор". "Враховуючи небезпеку для жителів села, в районі якого забарикадувалися так звані" бійці "Правого сектора", здійснюється евакуація мирних громадян, в першу чергу - дітей", - йдеться в заяві, оприлюдненій в ніч на неділю прес-центром СБ України.

Разом з тим, щоб запобігти можливому кровопролиттю, правоохоронці вимагають від незаконного збройного формування скласти зброю і здатися. "Всі затримані приготованим спецбортом будуть доставлені до Києва для об'єктивного та неупередженого розслідування", - обіцяють в СБ України.

За матеріалами www.segodnya.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра