Маринуємо помідори на зиму: топ-5 рецептів [+Фото]
1. Помідори половинками
Маринад на 10 літрових банок:
3,5 літри води
400 мл оцту
400 г цукру
3 ст.л. солі кам'яної
Приготування:
Приготувати 10 літрових банок. На дно кожної покласти суцвіття кропу, перець чорний та духм'яний горошком, зубчики часнику, кілька кружалець звичайної білої цибулі, 2 ст.л. олії.
Маринад довести до кипіння.
Зверху викласти порізані на половинки помідори. Залити охолодженим маринадом і стерилізувати 20 хв від моменту кипіння, закрити металевими кришками. Банки перевернути догори дном та вкрити покривалом, залишити до повного охолодження.

2. Помідори, фаршировані часником
Інгредієнти на 3-л банку:
2 кг червоних твердих помідорів, 2 головки часнику, 1 лавровий листок, 3-4 гвоздики, 3-4 горошини духмяного перцю, 5-6 горошин чорного, 2-3 листочки м'яти, кориця на кінчику ножа.
Маринад:
1 склянка цукру(250 мл), 1,5 ст.л. солі, з гіркою, 1 маленький пекучий перець, 80 мл 9% оцту.
Приготування:
На дно банки викласти лавровий лист, перці, м'яту, корицю. Зверху щільно викласти помідори, фаршировані часником. Для цього зі сторони "попки" вирізати у помідорів невеликий конус і вставити порізаний на пластинки часник.
Залити киплячою водою. Витримати 10 хвилин. Злити. Додати цукор, сіль, пекучий перець. Прямо в банку влити оцет і залити киплячим маринадом. Закатати. Щільно загорнути і залишити на сутки до повного остигання.

3. Зелені мариновані помідори
Інгредієнти:
2 кг зелених помідор
ріпчаста цибуля - 2-3 шт.
гострий перець - 2-3 стручки
кріп - 40 г
хрін (листя) - 40 г
листя смородини - 2-3 шт.
Для маринаду (на 3 л води) :
оцет - 700 мл
цукор - 350 г
сіль - 250 г
пряна гвоздика - 10 шт.
чорний перець - 10 горошин
запашний перець - 10 горошин
лавровий лист - 5 шт.
Приготування:
Помідори миємо, цибулю чистимо і розрізаємо на половинки. Укладаємо помідори в банки, між ними кладемо цибулю, гострий перець, кріп, листя хрону та смородини.
З води, оцту, цукру, солі та спецій робимо маринад, доводимо до кипіння. Заливаємо закип'яченим маринадом помідори, щільно закупорюємо банки і прибираємо в холодне місце.

4. Помідори з медом
Інгредієнти:
2 кг помідорів,
200 гр ріпчастої цибулі,
50 гр солі,
100 гр меду,
50 гр фруктового оцту
Приготування:
Очистіть цибулю від лушпиння і наріжте тонкими кільцями. Помідори ретельно промийте в проточній воді і наколи з боку плодоніжки голкою або виделкою. У простерилізовані банки укладіть помідори, пересипаючи їх колечками ріпчастої цибулі. Приготуйте маринад з розрахунку 50 гр солі, 100 гр меду і 50 гр фруктового ароматизованого оцту на 1 літр води. Залийте помідори киплячим маринадом, накрийте стерильними кришками і пастеризують у киплячій воді, після чого банки відразу ж закатати.

5. Помідори у власному соку
Інгредієнти ( з розрахунку на 1 трилітрову банку):
Помідори в банку – 1,5-1,7 кг;
Помідори на сік – 2-2,5 кг;
Сіль – 4 ч. л;
Цукор – 4 ч. л;
Часник – 2 зубця;
Лавровий лист – 2 шт;
Перець горошком – 5-6 шт.
Приготування:
Поскладайте в помиті, стерилізовані банки помідори.
Помідори на сік пропустіть через м’ясорубку з насадкою для томатів або соковижималку.
Вилийте отриманий сік у каструлю, додайте сіль, перець, цукор, лавровий лист, часник доведіть до кипіння і проварити ще 10 хв.
Потім залийте гарячим соком банки з помідорами накрийте металевими кришками і поставте стерилізувати 20 хв.
Закручуйте металевими кришками і переверніть до повного вистигання помідор.

Статті до теми:
Топ-5 рецептів варення з абрикосів
Маринуємо кабачки по-корейськи [РЕЦЕПТ]

Загиблому пілоту F-16 Максиму Устименку присвоєно звання Героя України

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №444/2025, яким присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» полковнику Максиму Юрійовичу Устименку (посмертно). Високе звання присвоєно за виняткову мужність, героїзм і самовіддане служіння Українському народові.
переглядів: 26
Укус бджоли: перші дії та коли звертатися до лікаря

Літо — сезон активності комах, зокрема бджіл. Їхні укуси найчастіше є болючими, але не небезпечними. Однак у деяких випадках реакція організму може становити загрозу, особливо для дітей. Медики наголошують: правильна перша допомога після укусу — запорука безпечного одужання.
переглядів: 24
Як схуднути без шкоди для здоров’я: головне про калорії та баланс

Схуднення — тема, яка завжди актуальна. Але не менш важливо, як саме це робити. Експерти з охорони здоров’я наголошують: головний принцип зниження ваги — дефіцит калорій, але він має бути розумним і безпечним.
переглядів: 97
У Здолбунові відзначили свято обдарованої молоді

У переповненій залі Здолбунівської громади відбулося традиційне свято обдарованої молоді, яке щороку збирає талановитих учнів, їхніх батьків та наставників. Захід став підсумком навчального року, упродовж якого молоді здолбунівці здобували перемоги, демонстрували свої таланти й прославляли громаду в різних сферах.
переглядів: 145
5 ознак, за якими можна розпізнати психопата

Психопатія — це розлад особистості, який супроводжується порушенням емоційного зв’язку з іншими, маніпулятивною поведінкою та відсутністю почуття провини.
переглядів: 128