Ми у Facebook
17.08.2015, 12:00

У Рівному відремонтують шлюз на річці Устя

Старий та непрацюючий шлюз-регулятор на Усті відремонтують до кінця осені — щоб вода не застоювалася, а в майбутньому не підтоплювала будинки на Набережній.
Тендер на реконструкцію шлюзу виграло ПП "Теплогазбуд", запропонувавши свої послуги за 1,81 мільйона гривень. Ці кошти виділять з природоохоронного фонду міста.

"Шлюз обстежили водолази, розроблено проектно-кошторисну документацію. Договір уже підписали, а до роботи приступимо, як тільки отримаємо аванс від УКБ. Розчистимо дно русла Усті біля шлюзу. А на самій гідроспоруді відремонтуємо частину механізму — поставимо нові деталі. Зокрема, потребує заміни ущільнююча гума на затворах, троси там теж не в найкращому стані", - розповів Василь Бляшин, заступник директора ПП "Теплогазбуд".


"Шлюз на Набережній існує з 1983-1984-го, з того часу його не ремонтували. Зараз він фактично просто стоїть. Реконструкція шлюзу дозволить трохи "оживити" Устю, бо затвори треба підіймати і пускати хвилі — це збільшить швидкість течії, річка почне очищатися. Так само після реконструкції шлюзу можна буде регулювати рівень води під час паводків. А от інший шлюз, що на Басівкутському водосховищі, збудували наприкінці 50-х або початку 60-х. Точна дата невідома, бо документація не збереглася. З часом його теж треба буде реконструювати, але там обсяг робіт більший. До того ж, через той міст проходить автомобільна дорога, що теж треба врахувати при розробці проекту", - зазначив Микола Хлапук, завідувач кафедри гідротехнічного будівництва НУВГП.

Джерело: Рівне Вечірнє





На правах реклами