Ми у Facebook
24.08.2015, 10:00

Реформа соцстраху: економія на здоров'ї дітей?

Держава намагається зекономити на здоров'ї людей. У цьому переконані громадські активісти та фахівці. Адже в межах нової реформи уряд відмінив фінансування санаторно-курортного лікування та оздоровлення українців за рахунок коштів соціального страхування.
Із 1 січня 2015 року набув чинності Закон України “Про рефор­мування загальнообов’язкового дер­жавного соціального страхування та лега­лізацію фонду опла­ти праці”. Закон передбачає створення Фонду соціального страхування за рахунок об'єднання Фонду соці­ального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду со­ціального страхування від нещас­них випадків. Порядок формування джерел коштів регулюється Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”та Постановою Кабінету Міністрів “Про затвердження пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 26 листопада 2014 року.

Телефони та адреси фонду соціального страхування у Рівному та Рівненській області

Начальник юридичного відділу рівненського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Наталія ГРИДІНА розповідає, що на даний момент чотири фонди в Україні забезпечують право на соціальний захист.

— Це Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, а також Фонд державного соціального страхування на випадок безробіття, — говорить Наталія Гридіна.— Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, визначеною на 2014-2017 роки, було передбачено реформування системи єдиного соціального страхування України. Зокрема впродовж 2015 року має відбутися злиття двох фондів: Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Починаючи з 1 січня 2015 року, ця процедура вже триває. (ЦИТАТА ВРІЗОМ:) За рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності передбачено фінансування виплат лише на допомогу по тимчасовій втраті працездатності, допомогу при вагітності та пологах працюючому населенню, допомогу на поховання працюючому населенню, та оплата на лікування в санаторно-курортних закладах. Тому у нас постало питання щодо фінансування санаторіїв-профілакторіїв.
До 1 січня цього року за рахунок коштів фонду дійсно здійснювалося часткове фінансування на утримання санаторіїв-профілакторіїв. Зокрема фінансували відокремлені підрозділи Рівненського державного гуманітарного університету, Національного університету водного господарства та природокористування та ПАТ “Рівнеазот”. Оплата нашого фонду могла бути скерована лише за певними статтями: це оплата праці медичних працівників , витрати на харчування пацієнтів, витрати на лікування та культурне обслуговування тих людей, які там перебувають. Наприклад, торік за рахунок коштів фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у санаторії-профілакторії РДГУ оздоровили 573 студентів , які мали медичні показання, на загальну суму 916 тисяч гривень. З цих коштів на оплату праці було використано 536 тисяч, на харчування студентів — 336 тисяч, на лікування — 41 тисяча, і додаткові витрати в сумі 3,5 тисячі гривень. А з 1 січня цього року, відповідно до нового Закону, частина витрат, які ніс раніше Фонд соціального страхування, були зняті. При цьому (ЦИТАТА ВРІЗОМ:) Постановою Кабінету Міністрів на 2015 рік для Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зменшили розмір єдиного соціального внеску. Цього року до Фонду не надійшло майже мільярд гривень по Україні. Зазначені кошти відразу перекинули на загальнообов'язкове державне страхування на випадок безробіття. На сьогоднішній день до Верховної Ради уже надали два законопроекти, якими пропонується відновити витрати за рахунок коштів Фонду соціального страхування. І в тих законопроектах передбачено фінансування і санаторіїв-профілакторіїв, і дитячого оздоровлення, і часткове фінансування юнацько-спортивних шкіл. Але коли і яким чином будуть розглянуті ці законопроекти, і чи знайдуть вони фінансове підкріплення, на разі невідомо.

Начальник управління молоді і спорту Рівненської ОДА Віталій ЛІПСЬКИЙ позитивних рішень для оздоровлення молоді поки не бачить.

— Можливо, їх десь видно на рівні міністерства, але на нашій території ми втратили значну частину коштів і значну кількість дітей, які не можуть отримати послуг з оздоровлення, — говорить Віталій Ліпський. — Торік через фонд соціального страхування виділили більше 17 мільйонів гривень на оздоровлення дітей. Це дало можливість оздоровити близько 7 тисяч дітей. Цього року цих коштів немає. Окрім того, цим (ЦИТАТА ВРІЗОМ:) Законом були внесені зміни в програму фінансування оздоровлення чорнобильців. Зараз можуть оздоровлюватись тільки діти першої категорії. На другу третю і четверту уже фінансування не виділяють. Там ми втратили близько 45 мільйонів гривень. За рахунок обласного бюджету практично нереально заповнити ці втрати навіть не зважаючи на те, що обласний бюджет виділив вдвічі більше коштів. Якщо торік виділяли 3 мільйони 200 тисяч, то цього року ця сума складає близько 6 мільйонів. Але це не 60, а вдесятеро менше. Тому зараз ми можемо оздоровити лише 24 відсотки дітей (38 тисяч дітей, в той час як торік було – близько 89 тисяч, — авт.). Це вдарило і по нашим оздоровчим закладам. Раніше ми могли відправляти туди дітей і отримувати кошти для свого існування. А зараз ті заклади не працюють на повну потужність. Ця реформа також вдарила по роботі дитячо-юнацьких спортивних шкіл. В нас в області є 14 таких шкіл, які отримували часткове чи повне фінансування з Фонду соціального страхування. На даний час, за відсутності цих коштів, треба винайти інші шляхи роботи цих закладів. Якщо не приймуться нові закони то перед нами стоїть завдання з цих всіх шкіл зробити один або два комунальних заклади, куди зібрати всіх дітей та тренерів, щоб вони не залишились поза межами ДЮСШ. Але якщо це питання ще якось вирішуються, то директори, їх заступники, бухгалтери, тренери-методисти в досить значній кількості втратять роботу.

Громадські активісти переконані, що таке об'єднання фондів призведе лише до того, що гроші з державного бюджету розкрадуть, а заклади, що оздоровлювали дітей, збанкрутують, і їх розпродадуть за безцінь.

Голова комітету молодіжної політики і спорту громадської ради РОДА Ростислав ВОЗНЮК переконує, що необхідно, щоб всі регіони України забили на сполох.

— Не потрібно об'єднувати ці фонди, — каже Ростислав Вознюк. — Якщо об'єднають дитячо-юнацькі школи, то це лише призведе до розвалу, і діти підуть по підвалах. Не треба залазити у кишені до людей. Нам необхідно написати відповідні звернення в міністерства і Верховну Раду і щоб нас підтримала вся Україна.

Податківці відповіли на запитання щодо єдиного соціального внеску

Благає про допомогу і головний лікар профілакторію при РДГУ  Михайло МОНАСТИРСЬКИЙ.
— Я не знаю вже за що взятися. Цьогоріч у нас фінансування зовсім не було, — розповідає Михайло Монастирський. — Жоден з наших працівників уже не отримує заробітної плати. На чому економлять “у верхах”? На здоров'ї людей? Торік у нас пролікувалося більше півтисячі людей. Половина з них з хворобами шлунково-кишкового тракту. Також лікують хвороби опорно-рухового апарату, нирки, серцево-судинний апарат. Це все молоді люді. Яке майбутнє нас чекає з таким підходом? Допоможіть нам відновити це фінансування. Нам немає куди відступати.

За словами керівника рівненської філії ВГО " Соціальна солідарність" Алли ДОРОШЕВОЇ, громадськість повинна прослідкувати за процесом реформування і, при потребі, стукати у всі двері.
— Кабмін ініціював цю реформу нібито через те, що фонди на місцях зловживали використанням цих коштів, — говорить Алла Дорошева. — Нібито фінансували такі заклади, які фактично не працювали. Таке звинувачення пролунало зі слів Міністра соціальної політики. Але ми на місцях бачимо цю ситуацію по-іншому: це реформування відбувається з рахунок здоров'я нашого майбутнього покоління. Не можна допустити, щоб в функцію Фонду, який планують створити, не внесли кошти для фінансування санаторно-профілакторних закладів.





На правах реклами