Селян Рівненщини просять не палити солому і стерню
Рівненщина: через спалення стерні загинула пенсіонерка та отримав опіки чоловік
При спалюванні стерні та соломи, наприклад, з розрахунку дві тонни на гектар, який містить 4% гумусу, втрати гумусу становлять 800 кілограмів на гектар, а грунт втрачає стійкість до ерозійних процесів. Грунт втрачає родючість. Також зникають органічний вуглець і азот. Після спалювання різко погіршуються водно-фізичні властивості грунту. Та й це ще не все. Смертельною для всіх організмів, що формують грунт, є температура 40 градусів за Цельсієм, а при спалюванні соломи, стерні, листя температура сягає 340-360 градусів! Гинуть корисні мікроорганізми, особливо дощові черв’яки та інші, які формують структуру грунту. Знищуються також корисні комахи і птахи. Кількість азотобактерій і актиноміцетів зменшується у 300-700 разів, а мікроскопічних грибів – у 200-300 разів. При згоранні соломи, стерні чи листя у повітря потрапляють сполуки важких металів, чадний газ, низка канцерогенних сполук. Особливо небезпечний дим маленьким дітям, людям, хворим на бронхіт, астму, риніти, тонзиліти.
На Рівненщині спалювання трави спричинило вже 27 пожеж
Виникає питання - Яка альтернатива спалювання?
Нині є спеціальні комбайни, які подрібнюють солому і розподіляють її по поверхні. Потім додають азотні добрива: 8-12 кілограмів на гектар аміачної селітри або карбаміду. Їх можна замінити й органічними – гноївкою. Все це слід передискувати. Економічна ефективність такої технології дуже висока. Одна тонна соломи зернових культур за вмістом органічної речовини, азоту, фосфору і калію рівноцінна 3-5 тоннам гною вологістю 75% і синтезує 160-180 кілограмів гумусу.
Завдяки використанню соломи та рослинних решток на кожен гектар у грунт повертаються 15-20 кілограмів азоту, 8-10 кілограмів фосфору і 30-40 кілограмів калію.
Рівненщина: палив солому в дворі, а спалив 10 гектарів лісу
У всій Європі спалювання стерні чи інших решток рослин заборонено і суворо карається. Наприклад, у Німеччині тридцять років тому запровадили таку заборону, а спалювачів соломи карають сумою, еквівалентною 50% величини врожайності. Тож необхідно задуматися чи спалювати стерню.
Начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС у Рівненській області Богдан Данилюк

Пишна та здорова розсада: Чим поливати та як доглядати

Багато овочевих культур в умовах Рівненщини вирощуються через розсаду. Зверніть увагу на помилки, яких краще уникнути при вирощуванні розсади, – це зекономить Ваш час, сили та гроші.
переглядів: 5211
Нові правила: з 1 березня змінюються виплати для ВПО

Від завтра, 1 березня, в Україні запрацюють ові правила виплат ВПО.
переглядів: 1177
Як приготувати ідеальні деруни: поради для зменшення кількості жиру

Деруни – одна з найулюбленіших страв української кухні, що приваблює хрусткою скоринкою та ніжною текстурою. Однак надмірне вбирання олії під час смаження може зробити їх надто жирними й змінити смакові характеристики.
переглядів: 241
Із сьогоднішнього дня мають подешевшати ліки. Що буде з цінами на інші товари?

З 1 березня в Україні на 30% знизяться відпускні ціни на 100 найпопулярніших лікарських засобів. Зокрема, до цього переліку увійшли препарати, які українці найчастіше купують у аптеках, згідно з аналітичними даними.
переглядів: 275
Що таке «лонг блек» і чим він відрізняється від «американо»?

Останнім часом у кав’ярнях усе частіше можна зустріти не звичне «американо», а загадковий «лонг блек» — напій, який уже підкорив серця багатьох кавоманів.
переглядів: 290