Ми у Facebook
21.09.2015, 14:30

Чим займаються депутати Рівнеради в сесійній залі [РЕПОРТАЖ ч.2]

Журналістка порталу OGO.ua відвідала 17 вересня сесію міської ради Рівного, щоб показати читачам, хто і для чого приходить на засідання, як відбуваються голосування, і чим там займаються депутати та журналісти.
В перерві всі розбігаються хто куди: одні - пити чай в приймальню міського управління торгівлі, що поруч з сесійною залою, інші - на перекур, хтось - просто поспілкуватися. Більшість перевіряють пропущені дзвінки на телефоні.

Світлана Богатирчук-Кривко і кроку зробити не може, щоб хтось не зачепив.

Журналісти ловлять респондентів, щоб записати коментарі для статей і сюжетів, або щоб уточнити те, що недочули.


Чим займаються депутати Рівнеради в сесійній залі [РЕПОРТАЖ ч.1]

— Чуєш, куди ти знову вступив? — зачіпаю Олександра Лащука. — Бо я недочула.
— Та я не вступив. Йшлося просто про співпрацю з «Європейською партією»
— Ааа.. Взагалі тобі треба місце змінити, щоб до мікрофону ближче бути. Ти не втомився бігати? ))) — жартую.

Тим часом. на вулиці уже інша картина. Пікету вже нема, зате з'явились стенди з листівками про мера і депутатів. Перехожі зупиняються і з цікавістю їх розглядають. Не встигаю розшукати авторів цих картинок, бо перерва закінчується.

Місцевих обранців, як школярів, з перерви кличуть дзвінком. І так само, як і школярі, депутати збиратися не поспішають.

— Оце оголошуєш перерву, а потім неможливо зібрати, — обурюється Володимир Хомко. — Зніміть-но залу, покажіть, хто є (звертається до працівників ЗМІ, — авт..)
— Зате журналісти які пунктуальні! Вже є на місці, — обертається Світлана Богатирчук-Кривко до «журналістського сектору»
— Оце треба показати, що правильно, що тепер 30 відсотків жінок має бути. Гляньте, жінки наші - теж на місці, — каже Ольга Покальчук.

На кнопку дзвінка натискують ще раз, потім іще... І все одно другу частину починають без кількох депутатів.

Людей у залі вже набагато менше. Зразу стає спокійніше. Частина журналістів уже "втекла", найстійкіші — "кимарять" на задніх сидіннях.

Депутати приступають до голосування питань з порядку денного. Гучних заяв уже ніхто не робить. “Розклади” біля мікрофонів одразу теж міняються. Оскільки депутати розглядають в основному земельні питання, час від часу до мікрофону підходять фахівці-земельники Світлана Богатирчук-Кривко або Людмила Туровська, роз’яснюючи матеріали по суті. Голосують швидко, сперечаються мало. Воно й не дивно: камери уже вимкнені.

У кожного депутата на “робочому” місці, окрім таблички з іменем і пляшкою "мінералки", є пульт для голосування. Пульт теж іменний. Не всі сидять на своїх місцях, проте голосувати це не заважає: пульт можна носити з собою.

Голова лічильної комісії Тарас Максименко з трибуни зачитує результати голосування, а також їх висвічують на табло.

Як хто голосував поіменно - показують лише, якщо хтось попросить. Просять рідко.
Близько 14:30 сесія закінчується. Одні депутати швиденько збираються і залишають сесійну залу, інші уже щось жваво обговорюють, Олександр Курсик намагається зачитати ще якесь звернення…

— А ці штуки для голосування депутатам видають, коли вони реєструються на сесію? — питаю в Анатолія Чугуєвця, який потрапляє мені "під руку" на виході.
— Так, — підтверджує Анатолій.
— То значить за когось проголосувати тут не можна?
— Чого ж не можна? Якщо хтось комусь тут передасть свій пульт, то інша людина за нього зможе проголосувати. Хочеш - тобі дам пульт наступного разу, поголосуєш, і будеш “кнопкодавом”, — жартує Анатолій Чугуєвець
— Ну то це все одно значить, що можна голосувати за когось тільки, якщо той депутат присутній на засіданні. А якщо він взагалі не прийшов, то і його пульт нікому не видадуть?
— Ну так, тільки якщо присутній.
— І багато тут кнопкодавів?
— Та ні, нікому воно тут не треба.

— Про мене вже написали, що я вступив у "партію садоводів", — підходить Олександр Лащук. — Ну, я ж казав, що нікуди я не вступав.
— А я про себе уже прочитала, що я - "мажоритарник" від “Свободи”, — додає Світлана Богатирчук-Кривко.
— Ви від “Свободи” — це круто! )))

Сесія не встигла закінчитися, як журналісти уже давно все написали, а депутати прочитали.

Виходимо на вулицю. Дехто з обранців ще шукає себе на стендах. Декому це - нецікаво. Наступна сесія відбудеться 6 жовтня. Для багатьох нинішніх депутатів вона стане останньою.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини