Ми у Facebook
21.09.2015, 12:00

Чим займаються депутати Рівнеради в сесійній залі [РЕПОРТАЖ ч.1]

Журналістка порталу OGO.ua відвідала сесію Рівненської міської ради, щоб показати читачам хто і для чого приходить на сесійні засідання, як проходять голосування, і чим там займаються депутати та журналісти.
Пленарні засідання сесій міської ради традиційно відбуваються на вулиці Поштовій 2: на четвертому поверсі магазину “Обнова”. Перед початком засідань біля входу в “Обнову” щоразу проходять якісь мітинги і пікети. Часом вимагають когось звільнити, часом, навпаки, призначити, інколи просять квартири, деколи — землю, часто хочуть якихось пільг. Цього разу натовп людей стоїть з плакатами: “Ні забудові в зеленій зоні!”, “Поверніть землю громаді” тощо.





Трохи подалі — кучкуються чоловіки у військовій формі. Схоже, що афганці.

Поневолі посміхаюся: так давно тут не була, а відчуття дежавю - нічого не міняється. Заходжу в середину. На сходовій клітці між поверхами зустрічаю міліціонера, начальника охорони громадського порядку міста Рівного Дмитра Савчука. Діма присутній практично на всіх масових заходах. Спостерігає за пікетом.

Чим займаються депутати Рівнеради в сесійній залі [РЕПОРТАЖ ч.2]

— І ви тут незмінно, добрий день! — вітаюся.
— Аякже!
— Нічо не міняється. Проти чого пікетують сьогодні?
— Та ніби проти забудови якоїсь.
— А оті чоловіки в формі? То разом з ними чи у них свій пікет?, — вказую на афганців.
— Вони, здається, прийшли на розгляд якогось питання.
— А ви охорону громадського порядку забезпечуєте в сесійній залі чи на пікеті?
— І там, і там.

Піднімаюся на четвертий поверх, де, власне, і знаходиться сесійна зала. Біля входу в залу за столиком сидять ще три міліціонера роти патрульної служби.

Реєстрація журналістів і депутатів розпочинається о 9:30. Зала потрохи заповнюється. Мер Рівного Володимир Хомко, секретар міської ради Андрій Грещук, а також члени лічильної комісії розміщуються в президії навпроти депутатів.

У кожного депутата є своє місце з іменною табличкою. Позаду — крісла для працівників ЗМІ та інших відвідувачів, серед яких переважна більшість — чиновники і громадські активісти. Місць завжди не вистачає. Хто встиг: тому пощастило зайняти місце. Хто спізнився: товчуться в проході.

Телевізійні оператори стають ближче до президії.

Я встигаю зайняти місце в так званому “журналістському секторі”. Перед початком засідання журналісти швиденько вітаються, обмінюються плітками та експрес-новинами.


— І ти теж по другому кругу? — весело підморгує вагітна редактор газети “Льонокомбінат” Світлана Сирота вагітній журналістці сайту “ЧаРівне” Оксані Кравець.
— Ага! — відповідає Оксана. — Просто бейбі-бум якийсь.

Сесія розпочинається о 10:00 з гімну. Потім депутати вносять пропозиції до порядку денного. Роблять це так емоційно, з душею.
Депутат Олександр Лащук гнівно пригадує недавню пожежу на водоканалі, вимагає знайти винних і обіцяє задушити їх “оцими от руками” (для більшої переконливості демонструє, як саме він це збирається зробити, - авт..).

Інший депутат обурюється асфальтуванням доріг на деяких вулицях. Міський голова практично на пальцях пояснює всім детальну технологію того, як саме кладеться асфальт.

Далі представники громад розповідають про свої проблеми. Мешканці вулиці Дворецької вимагають від мера накласти вето на будівництво, що ведеться в їхньому дворі. Хомко доручає прокуратурі перевірити ту забудову і пояснює людям, що він немає повноважень накладати вето. Але люди хором скандують: “Вето! Вето!”. Кілька разів до мікрофону підходить начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Рівненській області Ігор Мічуда і роз'яснює цю ситуацію. Зрештою, міський голова здається перед натиском громади.

— Ну хай буде “Вето”. Добре. Я накладаю “Вето”.
— Як “Вето”? Яке ще “Вето”? — обурюються депутати.
— Ну вони хочуть “Вето”, то хай їм буде “Вето”. Я знаю, що це немає жодної законної сили, але накладаю...Все.

Люди з Дворецької обіцяють перекрити дорогу до будівництва і виходять з зали. Ще кілька рівнян звертаються з персональними скаргами. Одні виходять з зали задоволені, аплодуючи, інші — роздратовані, проклинаючи і своїх обранців, і країну, і владу, і все на світі.

Час від часу депутати бігають до мікрофонів сказати кілька слів (в основному одні і ті ж, — авт..). Олександр Лащук передає привіти «бурштинщикам», Анатолій Чугуєвець — силовикам. Найбільше від гнівного депутата дістається прокурору міста Рівне Тарасу Ільящуку, якому теж пощастило бути присутнім на сесії.

— Ця сесія для піару, якщо хтось не зрозумів, — каже Володимир Хомко. — А наступна буде для мега піару.

Журналісти, намагаючись бути першими і оперативнішими, одразу на місці набирають тексти і друкують новини онлайн. Дехто надиктовує по телефону.

Ближче до обіду людей в залі меншає. Біля 12 години мер оголошує перерву на 15 хвилин, але просить далеко не розходитись.





На правах реклами