Ми у Facebook
02.10.2015, 15:45

Ігор Мічуда: Недобросовісних забудовників будемо позбавляти ліцензії

У Рівненській області працює близько сотні недобросовісних забудовників. За словами начальника управління ДАБІ у Рівненській області  Ігоря МІЧУДИ, знайти на них управу досить важко. Адже на будівництві вони не з’являються, а міліція ловити не поспішає.
Ігор Володимирович розповідає, що проблема із забудовниками стоїть у місті дуже гостро. Адже неодноразово можна було бачити, коли люди оббивали пороги всіх кабінетів через те, що забудовники не дотримувалися чинного законодавства. Треба уважно перевіряти всю документацію будівельних фірм. Адже якщо будинок здадуть в експлуатацію, не перевіривши на відповідність, то наслідки можуть бути катастрофічними.

– Будівництво – це та сфера, де має бути все чітко, – говорить Ігор Мічуда, – Бетон не має властивості прогинатися і, якщо будинок побудований з порушеннями, то цегла буде падати на голову. От, наприклад, здається будинок по вулиці Степана Дем’янчука, 1а. Я приїжджаю на будівництво, щоб провести перевірку, і не можу застати забудовника. А якщо він ховається, то я відразу відчуваю, що щось з тією забудовою не так. І як людина потім може бути впевнена, що вона придбала будинок, з яким все добре? Я неодноразово звертався до міліції стосовно таких випадків. Але вони бояться, що якщо будуть знаходити забудовників, то їх звинуватять в тиску на підприємців.

Ігор МІЧУДА: Буду “мочити” всіх

Міліція, замість того, щоб прийти додому, взяти того забудовника і привести, просто відписується, що правоохоронці прийшли на будівництво і нікого не застали. Ну ми ж не в дитячому садочку! А за цей період будинок добудовують, здають в експлуатацію і я вже не маю права втручатися. Таким чином ми маємо зданий об’єкт, який не пройшов перевірку. Я довго думав, що з цим зробити, і таки знайшов рішення. Тепер я буду звертатися в Київ зі службовою запискою, щоб відділ ліцензування викликав підрядника і перевіряв. У випадку чого, позбавлятимуть ліцензії. На рівні керівництва ми вже маємо хорошу співпрацю з юстицією. Ми вже домовились, що я пишу лист і поки не проведу перевірку, то в юстиції будівництво не реєструють.  Тому я хочу звернутися до всіх забудовників, що відповідальності не уникне ніхто.

Окрім того, Ігор Мічуда стверджує, що проблеми з будинками люди матимуть не лише через недобросовісних забудовників, а і якщо вчасно не створять ОСББ.

– Не забувайте, що згідно нового законодавства з 1 липня 2016 року жителям багатоповерхівок мають право автоматично призначити управляючу компанію, – каже Ігор Мічуда. – Умовно кажучи, призначать управлінців “Рога і Копита” з якогось Івано-Франківська, яка поставить вам плату по 5 гривень за квадратний метр. А як не подобається, то вимітайтеся з хати. Найбільше лякає байдужість людей. Вони не хочуть розуміти, що тепер будинки належать їм і тільки їм. У нас є рада голів ОСББ. Вони щодня проводять по двоє зборів у будинках. Ми доносимо до людей ту інформацію, яку мали б доносити державні органи.

Ігор Мічуда: "Кваліфікований голова ОСББ "підніме" будинок за три роки

Це все мало би бути централізовано. Але радію, що скоро запрацює відділ по роботі з ОСББ. Я вже розмовляв з мером, і він дав добро, щоб ми вибрали достойних працівників. Щоб туди йшли працювати молоді голови ОСББ, які хочуть щось міняти і розвивати, а не ті, яким би лише відсидіти з 9 до 18, щоб кави попити. Окрім того, лише в нашому місті діють міські програми по допомозі мешканцям багатоповерхівок: міська влада оплачує 80 відсотків коштів, а мешканці – 20.  Але що може один міський голова без команди? Він має лише задати напрямок і делегувати повноваження. Треба, щоб люди зрозуміли, що очолювати ОСББ – це перспектива назавжди, будинок буде завжди платити заробітну плату, незалежно від різних політичних перипетій.

Якщо ви хочете створити у будинку ОСББ, але не знаєте з чого почати, телефонуйте: 45-02-03. І ми завжди приїдемо, щоб безкоштовно надати вам консультацію!





На правах реклами