Ми у Facebook
22.10.2015, 17:45

У Росії бурштинокопачів ловлять поліцейські на квадроциклах. Але теж безуспішно

Начальник управління МВС РФ у Калінінградській області, генерал-лейтенант поліції Євген Мартинов розповів про протистояння злочинності у найзахіднішому регіоні Росії, зокрема про боротьбу з нелегальними бурштинокопачами.


- В області триває боротьба з "чорними копачами" бурштину, які не тільки розкрадають надра, але й спотворюють пляжі. Чи можна говорити про вагомі результати чи їх можна досягти тільки після введення на законодавчому рівні більш суворих покарань? Чи допомагає конфіскація засобів видобутку?


- На узбережжі Балтійського моря, звичайно ж, в місцях, де є ймовірність прояву бурштину, за понад 200 рейдів з початку року затримано 1693 так званих "чорних бурштинокопачів". Всі вони потрапили не тільки під адміністративне покарання, а й в оперативну базу МВС. У нелегальних видобувачів вилучено 152 кг бурштину, 203 мотопомпи, трактор і екскаватор, тобто основні засоби видобутку каменю.


На Рівненщині у ДТП потрапила іномарка з бурштином [+Фото]


Їх конфіскація реально дає свої плюси: з узбережжя фактично зникла будівельна техніка, тобто важкі екскаватори, які спотворювали надра землі до невпізнання. А у 2012 році, коли був встановлений пік нелегального видобутку бурштину, поліцейські вилучили навіть 8 екскаваторів, тим самим переламавши ситуацію і розгорнувши зліт видобутку бурштину в бік різкого зниження. Так що, не шумить більше будівельна техніка на бурштинових стежках.

Але ефект від нашої щоденної боротьби з незаконним промислом підвищився б в рази, якби за цей бізнес законодавець ввів би кримінальну відповідальність.

Впіймані на Волині рівненські бурштинокопачі заплатять смішний штраф

- В цілому, як проходить декриміналізація бурштинового бізнесу? Чи успішна боротьба з "чорним ринком"?

- Можна сказати з упевненістю, бурштинова галузь практично декриміналізована. І реальний внесок у це внесли оперативники УМВС своєю наполегливою щоденною працею. У ході рейдів, в основному нічних або на світанку, вони щодня затримують від п'яти до п'ятдесяти "чорних копачів", заблокували вихід на узбережжя Балтійського моря важкої будівельної техніки. Тому зараз незаконним видобутком бурштину - сирцю займаються лише розрізнені групи, з лопатами, мотопомпами, сачками і приладами нічного бачення.

Як на Рівненщині вилучали бурштин на два мільйони гривень [+Відео]

Треба зауважити, їх стає все менше і менше, але ми все одно продовжуємо боротьбу. Крім регулярних рейдів, проводимо спільно з ФСБ спеціальні масштабні операції. З початку року їх було понад 80-ти. Нерідко і сам у них беру участь і з власного досвіду знаю: навіть потужні джипи - у полі не помічники. Непрохідні стежки, зриті ділянки в'язкої глини важко долати не тільки пішки, але і на колесах. І щоб від нас не пішов жоден чорний копач, використовуємо квадроцикли, яким не страшні ні різкі перепади рельєфу, ні густа трава, ні сипучий пісок. Та й шукачі легкої наживи розбігаються врозтіч і частенько вирішують для себе припинити цей нелегальний бізнес.
Розмовляв Денис Леонов

За матеріалами http://www.rosbalt.ru





На правах реклами