Ми у Facebook
22.10.2015, 17:50

Рівненські журналісти пікетували обласну міліцію через побиття колеги

У четвер, 22 жовтня, під стінами облуправління міліції рівненські журналісти вимагали справедливого розслідування за фактом нападу на знімальну групу ТРК "Рівне 1".
Понад десяток журналістів зібралися біля входу в УМВС України у Рівненській області, щоб особисто зустрітися з очільником обласної міліції Сергієм Максимовим.



Як у Рівному били журналістів телеканалу «Рівне 1» [+Відео]

Натомість до преставників мас-медіа вийшла начальник сектору зв'язків з громадськістю Інна Березовська. Вона повідомила, що Сергій Максимов перебуває на нараді в облдержадміністрації, тому з журналістами зустрітися не має змоги.



- У середу, 21 жовтня, близько 20:00 від оператора однієї з телекомпаній надійшла заява про те, що під час зйомок на вулиці Мірющенка знімальній групі перешкоджали в їхній професійній діяльності, - каже Інна Березовська. - Наразі відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального Кодексу України. Триває досудове розслідування. Уже відібрані пояснення від оператора та його колеги. Тепер чекаємо на відеозйомку з місця події.

На запитання журналістів, чи виїжджав керівник міліції безпосередньо на місце події (згідно 88 наказу МВС, - авт.) Інна Березовська відповіла ствердно і додала, що навіть давав коментарі на місці події. Проте, підтвердити її слова журналісти, які були свідками події, на разі не змогли.

Через соцмережі розшукують нападників на журналістів телеканалу «Рівне 1»

Під час пікету працівники ЗМІ вимагали перекваліфікувати дії зловмисників на частину 2 статті 171 Кримінального Кодексу України.

- Як тільки правоохоронці зберуть більше доказів, то зможуть перекваліфікувати справу, - пояснив начальник Рівненського МВ УМВСУ Василь Зелінський.

- Слідчий зробить відповідні запити, щоб отримати відео з місця події,а також допитаємо усіх свідків - розповідає начальник кримінального відділення рівненського МВ УМВСУ у Рівненській області Сергій Ясинський. - Коли у нас буде зібрана доказава база, ми приймемо остаточне рішення, про яке вам повідомимо.



Директор ТРК "Рівне1" Віктор Данилов стверджує, що така безпрецедентна подія - це не що інше, як наслідок безкарності.

- У Рівненській області уже було 10-15 випадків нападів на журналістів і вони нічим практично не закінчились, - каже Віктор Данилов. - Останній випадок взагалі кричущий. Тому що діями організованої групи нападників, за нашою інформацією, керував колишній міліціонер. І у нас дуже великі сумніви, що цю справу будуть розслідувати до кінця, а не замнуть, або ще гірше: зроблять нас крайніми і будуть полювати на журналістів. Я зі своєї сторони допомагатиму своїм підлеглим всім, чим зможу. Будемо працювати з юристами, а також з медіа, в тому числі всеукраїнського маштабу, щоб був максимальний розголос. Ми зробимо все можливе, щоб довести цю справу до кінця.

Довідково:

НАКАЗ № 88 від 23 березня 2010 року "Про вдосконалення взаємодії
органів внутрішніх справ із засобами масової інформації"
3.4. У разі скоєння протиправних дій відносно представників засобів масової інформації, інших резонансних подій за їхньою участю забезпечити негайне прибуття до місць таких подій керівників ГУМВС, УМВС, міськрайлінорганів та відповідних підрозділів по зв’язках з громадськістю з метою здійснення контролю за дотриманням прав журналістів. Терміново доповідати про такі події Міністру внутрішніх справ України.

Стаття 171 ККУ Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

1.Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів-
карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою,- карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.







На правах реклами