Ми у Facebook
29.10.2015, 14:35

Рівненські науковці: якби держава давала гроші на освіту, Крим був би українським

Про необхідність ефективних реформ у вищій освіті говорили вчора у Рівному. Адже нині замість реформ вищим навчальним закладам просто урізають фінансування і години на викладання предметів.
Про роль науки, релігії та суспільства у контексті реформування вищої школи говорили на засіданні за круглим столом у Рівненському державному гуманітарному університеті, яке проводили спільно з Рівненською єпархією Української православної церкви Київського патріархату. Викладачі університету і представники єпархії були однозначні: міняти щось треба, але не так, як нині.

Мешканців Рівного запрошують на громадські слухання


Людмила Шугаєва
Людмила Шугаєва


- Нинішнє реформування вищоїосвіти вилилося фактично в урізання навчальних годин, - розповіла завкафедрою філософії РДГУ Людмила Шугаєва. - Нам постійно розказують, що ми повинні заробляти зарубіжні гранти. Я не проти. Але грант може виграти раз у рік хтось один. Цілому університету гранти не дадуть. Без державного фінансування ні наука, ні освіта не виживе. Якби це інвестування в освіту, науку, здоров'я, культуру повною мріою відбувалося протягом всіх років з часу здобуття Україною незалежності, думаю, що Крим нині був би українським, і на Донбасі нічого не сталося б. Оце хронічне недофінанусвання і бажання все закрити збільшує прірву між Україною і цивілізованим світом. Бо вона просто не може розвиватися. Делегація від нашого університету у червні була у Жешувському університеті в Польщі. То наші викладачі сказали, що побачили університет 22 століття. Це й не дивно. Адже на розвиток Жешувського університету ЄС виділив 150 мільйонів євро.

Мешканці Рівного жартують про ремонт доріг у місті


Руслан Постоловський
Руслан Постоловський


Цю думку поділяє і ректор РДГУ Руслан Постоловський. За його словами, говорячи про реформи у вищій освіті, державні чиновники переважно акцентують увагу на закритті вишів. Мовляв, їх потрібно залишити тільки два-три.

- Їм не потрібна вища освіта в Україні, - заявив п. Постоловський. - Адже їхні діти навчаються за кордоном. Я давно кажу про скасування ЗНО для тих, хто вступає на платну форму навчання. Але мене за це розкритикували. Тепер Польща встановила 50-відоткову знижку для українських студентів. Це ми взагалі пропали. Жешувському університету, окрім ЄС, 150 мільйонів євро на розвиток дала і місцева влада. Інтелект ваищої школи, церква зроблять все, щоб перемогла українська ідея в нас. Але потрібно щосьб робити. Польща поряд. Треба вчитися у неї.

Рівненський в'язень російської тюрми Микола Карпюк показав сліди тортур консулу України

Говорили науковці також про байдужість молоді до суспільно-політичних процесів у державі, до проведення виборів. Зазначали, що потрібно виховувати у ній українство, залучати до богослужінь.

Засідання за круглим столом відбулося в межах Днів філософії, які приурочені 75-річчю університету, що відзначатимуть у грудні цього року. У ньому також взяли участь архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, інші представники духовенства та викладачі й студенти РДГУ.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ