Ми у Facebook
17.12.2015, 21:00

Що кладуть у могилу при похованні

Традиція класти в могилу померлого додаткові речі притаманна українцям з дваніх часів. Але що ж саме потрібно класти в труну і чи потрібно взагалі?
Напевно вам не раз доводилося чути, ато й бачити, що у труну з померлим кладуть багато допоміжних речей. Насправді, така традиція залишилася ще з часів язичництва, адже тоді вірили, що після смерті людина потрапляє в інший світ, в якому їй знадобляться улюблені та необхідні речі.

На Рівненщині жінка розкопала труну діда

Що найчастіше кладуть в труну? Перш за все, це одяг: додаткова пара взуття, хустини, весільна сукня (якщо дівчина померла до заміжжя), капелюхи і т.д.

Дуже часто українці лишають в труні гроші для "потойбічних витрат". Дехто кладе померлому рівно 40 копійок для того, аби він міг відкрити 40 дверей у потойбічний світ. Але священники стверджують, що Бог судить людей на за гроші, а за їхні добрі та погані справи.

Досить часто до мерця кладуть і фото близьких людей, які давно померли та нібито чекають на них в потойбічному світі. У деяких населених пунктах померлому кладуть навіть горілку та хліб, як символи помину. Також досить часто люди лишають в гробу улюблені речі померлого, такі як прикраси, іграшки, і навіть телефони.

Традиції, забобони, марновірства про могили, кладовища і поминальні дні

Як ставиться до подібних дій релігія? Річ у тому, що християнська релігія повністю заперечує будь-які дії, пов'язані з заповненням труни додатковими речами. Священники кажуть, що людина має піти з цього світу у такому вигляді, в якому народилася, а додаткові речі лише обтяжуть прощання з минулим життям. Тому, мерця варто просто нарядити у підготовлений одяг, одягнути йому натільний хрестик, покласти іконку та похоронну стрічку на лоб і таким чином ховати померлого.

Приметы и суеверия на похоронах и поминках

Що говорять про це психологи? Багато хто говорить, що померлі часто з'являються уві сні до родичів, які забули щось покласти в труну. Але психологи та біоенергетики стверджують, що це лише особисте самонавіювання, якого людина часто не усвідомлює. Саме так проявляється невміння людей відпускати ближніх і вірити в те, що на тому світі їм буде краще.

Насправді, класти в гроб померлому якісь речі чи ні - вибір рідних. Але погодьтеся, матеріальні цінності ймовірно не стануть в пригоді в духовному світі. Найкраще, що ви можете зробити, це молитися за душу померлого і менше уваги звертати на матеріальні ритуали.





На правах реклами