Ми у Facebook
21.12.2015, 14:15

"Ранкова кава": сучасні методи лікування вен у Рівному [+Відео]

У новому випуску програми “Ранкова кава”, яка виходить на інформаційному порталі OGO.ua, ведуча Ольга Данилюк поспілкувалася з флебологом, судинним хірургом Богданом МАСЛІЄМ. Богдан Ярославович розповів про свій професійний шлях та новітні методи лікування захворювань вен.
– Пане Богдане, нашу розмову хотілося б розпочати з того, щоб ви розповіли про професію флеболога. Чим він займається?

– Флебологія — це наука, яка вивчає вени, їх захворювання та лікування. Зараз в Україні немає такої затвердженої спеціальності, але необхідність виділення її безумовно є. Адже проблема варикозних вен надзвичайно поширена і людей, які хочуть отримати лікування, досить багато. А судинні хірурги, які традиційно займаються лікуванням, не завжди мають можливість достатньо приділити увагу цим людям.


ДИВИТИСЯ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


Тривалий час взагалі не вважалося, що цю проблему потрібно лікувати. І доки не було разючих симптомів, за лікування ніхто не брався. Так, у радянські часи не вважалося, що жінкам треба краса ніг. А далі хвороба розвивалася у величезні вузли, й тоді допомогти могло тільки оперативне втручання. Зараз же діють європейські стандарти і будь-який косметичний дефект — це проблема, адже кожна жінка хоче, щоб її ноги мали красивий вигляд. Тож необхідність такої спеціальності викристалізувалася. Хоча офіційно такого курсу в Україні поки немає, але спеціалісти флебологи вже працюють.

– Чому вирішили стати лікарем – склалися обставини чи це було вашою мрією?

– Я народився в родині лікарів, тому це було зрозуміло майже з самого початку. Бабуся моя працювала фармацевтом, а дідусь теж мав відношення до лікувальної справи. Дід лікував тварин — був ветеринаром. Моя сестра теж медик, і в житті воно само по собі склалося. У школі я читав медичну-біологічну літературу, брав участь в олімпіадах. Навчався я у Тернопільському медичному інституті, який згодом став академією. Працював у Рівненській обласній клінічній лікарні, а потім поїхав в Одесу, де працював в Українському інституті пластичної хірургії. В інституті освоїв методику ендовенозної лазерної коагуляції склеротерапію. Працював разом з пластичними хірургами, і це теж мені дало знання роботи з тканинами людини.


ДИВИТИСЯ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


– Досвід та надбання, які здобули в інституті пластичної хірургії, привезли до Рівного і втілюєте їх нині?

– Звичайно. Хотілося б займатися у Рівному і пластичною хірургією, але поки працюю тільки флебологом. Лікую варикозну хворобу сучасними технологіями, використовую лікування лазером, що показує прекрасні результати.

– Ви розповіли про те, що лікування лазером – це новітня технологія. У чому її переваги?


– Це найсучасніша технологія, яка прийшла до нас з-за кордону. Лікування лазером має медичну назву ендовенозна лазерна коагуляція. Тобто під впливом енергії лазера відбувається своєрідне запаювання хворих вен. Взагалі варикозна хвороба має кілька стадій. Інколи вона триває все життя на першій стадії у формі судинних зірочок. В інших же випадках, хвороба може прогресувати і на ногах утворюються варикозні конгломерати. Є великі вени, й лікар-флеболог чи то хірург повинен направити пацієнта до лікаря УЗД, щоб провести діагностику вен. Людині досліджують венозну систему й тоді приймають рішення про сучасний метод лікування лазером.

Особисто я використовую комплексну діагностику. Вводиться трубочка у вену, і вона заварюється. у принципі ця технологія використовується в усьому світі, але вона не завжди закриває клапан вени. Мова йде про усті вени – там, де клапан, який впадає в глибокі вени. Там може бути до 5 гілочок і стовбур, де глибока вена. Лазерним світловодом інколи неможливо маніпулювати, і одна з гілочок може не заваритися й буде рецидив (повторення хвороби). Щоб такого не сталося, можна застосувати 2-3 см розріз у паховій області, там можна перев'язати устя – й венозні гілочки не будуть розширюватися. Далі йде лазерна коагуляція. Інколи після процедури пацієнти можуть відчувати тяж по ходу вени, але згодом він розсмоктується і в людини не лишається жодного сліду від проведення медичного втручання.

– А які методики окрім лікування лазером застосовуєте?

– Якщо є звивисті вени, то через невеликі проколи відбувається видалення цих вен, і рубців на тілі не залишається. Також можна використовувати метод склеротерапії. Це введення спеціального препарату у вени, щоб вони зникли. Це не заклеювання вен, як кажуть в народі. Можливо процедуру треба буде повторити, але ці венки точно поступово зникнуть. Були пацієнти, які приходили з такими ногами, що страшно було дивитися, але за кілька процедур ноги ставали практично ідеальними.


ДИВИТИСЯ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


Цю методику я освоїв в Одесі, в Українському інституті пластичної хірургії. Сімейні обставини склалися так, що я змушений був повернутися до Рівного. Зараз працюю у Рівненській обласній клінічній лікарні у відділенні інтервенційної радіології. Тут я займаюся не тільки флебологією, а і працюю над лікуванням серцево-судинних хвороб.

– Знаємо, що щороку серцево-судинні хвороби молодшають, що порадите нашим читачам-глядачам?


– Щороку все більше зростають ризики інфарктів та інсультів. Вражає те, що люди до останнього не звертаються до спеціалістів. Людина відчуває нестерпний біль, який змушує звернутися до лікаря. Але навіть у цих випадках є ті, хто все-таки чекає далі. Дивує те, що людям болить, але терплять і чекають, що воно мине. Треба відразу звертатися до лікаря. Якщо інфаркт не вилікувати вчасно, то наслідки будуть незворотними. В лікаря є дві години, впродовж яких серце може повністю бути відновлено після інфаркту. Далі на серці формуються рубці, воно буде погано скорочуватися. Врятувати життя при інфаркті міокарду зможе операція – стентування судин серця. Такі операції виконую в Рівному, проходив стажування у Польщі – там цей спосіб лікування дуже розвинений.

Усім читачам і глядачам хочу побажати здоров’я міцного, щоб ви його берегли, не нехтували зверненнями до лікаря, бо це збереже ваше життя та здоров’я. Є ефективні методики профілактики, тому, отримавши поради спеціаліста, зможете зберегти здоров’я та подовжити свій вік.





На правах реклами