Ми у Facebook
25.12.2015, 07:40

36 років тому СРСР ввів війська в Афганістан

Сталося це якраз 25 грудня.
Рішення ввести радянські війська до Афганістану було ухвалено 12 грудня 1979 року на засіданні Політбюро ЦК КПРС і оформлено секретною ухвалою ЦК КПРС. Офіційна мета введення була — запобігти загрозі іноземного військового втручання. Як формальну підставу Політбюро ЦК КПРС використовувало неодноразові прохання керівництва Афганістану.

Військове угруповання, яке офіційна радянська пропаганда називала винятково Обмеженим контингентом радянських військ (рос. ОКСВ), опинилося безпосередньо втягнутим у громадянську війну, що розгорялася в Афганістані, і стало її активним учасником та головним збудником.

ФОТО: капітана рівненської поліції затримали на хабарі

У конфлікті брали участь збройні сили уряду Демократичної Республіки Афганістан (ДРА) з одного боку і озброєна опозиція (моджахеди, або «душмани») — з іншого. Боротьба велася за повний політичний контроль над територією Афганістану. Моджахедам в ході конфлікту підтримку подавали військові фахівці США, ряд європейських країн-членів НАТО, а також пакистанські спецслужби.

25 грудня 1979 року почалося введення радянських військ в ДРА по трьох напрямах: Кушка—Шинданд—Кандагар, Термез—Кундуз—Кабул, Хорог—Файзабад. Десант висаджувався на аеродромах Кабул, Баграм, Кандагар.

У популярному телесеріалі згадали рівненські дороги

До складу радянського контингенту входили: управління 40‑ї армії з частинами забезпечення і обслуговування, чотири дивізії, п'ять окремих бригад, чотири окремі полки, чотири полки бойової авіації, три вертолітні полки, одна трубопровідна бригада, одна бригада матеріального забезпечення й деякі інші частини й установи.

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, тобто 10 років чи 3340 днів.

Всього у цій війні радянська армія, за даними СРСР, втратила 14 427 осіб, КДБ — 576 чоловік, МВС — 28 чоловік загиблими і зниклими безвісти. Поранення і контузії отримали понад 53 тисячі осіб.

"Міжконфесійний конфлікт у Птичі підігрівають у церковних верхах" - дубенська влада

За оцінками незалежних дослідників, втрати радянської армії склали до 140 тисяч убитими та до 350 тисяч пораненими. Найбільше загинуло росіян — 6888 та українців — 2378.

Поранення на війні в Афганістані отримали понад 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

За даними Вікіпедії.





На правах реклами