Ми у Facebook
11.01.2016, 16:20

На Рівненщині у дворах тримають вози незаконно видобутого бурштину

Про ситуацію з незаконним видобутком бурштину у поліських районах розповідають на сторінках у соціальних мережах.
Так, на Дубровиччині бурштину навидобували стільки, що тримають його у дворах на возах для подальшого збуту.


Помічник судді з Рівненщини намагався збути незаконний бурштин

«У мене сьогодні за ранок повз хату джипів п’ять бурштинщиків проїхали — на роботу. Не знаю, може, мотопомп трохи менше стало, а лопатами як копали, так і копають. Правда, скаржаться, що з’явилися проблеми зі збутом, то працюють більше на запас. Он у селі Переброди Дубровицького району стільки його набрали, що тримають на возах у дворах. Але, кажуть, що він не такий якісний, тому й не беруть. А під селом Золоте, того ж таки району, була зона відпочинку, так тепер там так перекопали, що й ступити ніде — там бурштин особливо якісний. Єдине, що тішить, як кажуть хлопці, що бурштину там вистачить ще не на одне покоління(!!!). Бо зараз копають десь на глибині 3-7 метрів, а відсотків 90 бурштину залягає на глибині метрів 30-50, а туди ще не добралися», — розповідає житель містечка Дубровиця на Рівненщині.

Крім того, помічена і інша тенденція, коли старателі з інших районів прописуються у районах області, бо чекають узаконення бурштинового промислу. Інформацію про це на своїй сторінці у фейсбук розмістив помічник-консультант народного депутата України Василя Яніцького Михайло СЛОБОДЗЯН:

Поблизу Рівного затримали чоловіка з бурштином (+ФОТО)

- У «бурштинових краях» з'явилася нова тенденція: по селах масово прописуються старателі з інших регіонів, тож найближчим часом кількість жителів може збільшитися ледь не у півтора раза. Причиною цього стали чутки, що невдовзі Закон «Про видобування та реалізацію бурштину» таки буде прийнято в остаточній редакції, за якою пріоритет у старательстві віддаватимуть місцевим жителям. Цей законопроект ще у квітні було проголосовано в першому читанні, а у жовтні документ пройшов усі комітети перед другим читанням.

Водночас народний депутат від Рівненщини Василь ЯНІЦЬКИЙ зауважує, що Верховна рада нарешті збирається легалізувати незаконні бурштинові промисли.

ФОТО: у Рівному серед білого дня пограбували музей бурштину


"Ми сподіваємося, що вже найближчим часом це питання буде вирішене. Є такі тенденції, оскільки в проекті держбюджету на наступний рік уже закладена сума, на яку планується поповнити дохід держави, у розмірі 1,5 млрд. грн. за рахунок рентної плати за користування надрами для видобування бурштину. Розмір такої рентної плати закладено в змінах до Податкового кодексу України, він становить 25% від вартості такої товарної продукції. Тобто, очікується, що бурштину буде продано щонайменше на 6 млрд. грн. А для цього потрібен Закон», - пояснив парламентар та один з авторів Закону «Про видобування та реалізацію бурштину».

На Рівненщині жінка загинула через бурштин





На правах реклами