Ми у Facebook
12.01.2016, 10:20

Що приготував для рівнян новий Податковий кодекс

Із 1 січня 2016 року набули чинності правки до Податкового кодексу.
Отож, перше, що варто знати, це встановлення єдиної ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасування 3,6% ЄСВ, що утримується із зарплати працівників.

Одночасно підвищується максимальна величина бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат (близько 34,45 тисяч грн). В частині податку на доходи фізичних осіб встановлюється єдина базова ставка у розмірі 18% замість двох діючих ставок 15% та 20% для дивідендів з джерела в Україні залишається ставка в розмірі 5%, для доходів із-за кордону – 18%, для оподаткування великих пенсій – 15%.


У Рівному хочуть підвищити плату за тепло


В частині спрощеної системи оподаткування закон містить норму про зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу до 20 млн грн до 5 млн грн із збільшенням ставок з 2% до 3% – для платників ПДВ і з 4% до 5% – для неплатників ПДВ. Крім того, підвищуються у 1,8 рази ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), а коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку ІV групи встановлено на рівні 120%.

Якою буде стипендія рівненських студентів у 2016

У частині податку на прибуток підприємств, закон містить скасування сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, введення квартального звітного періоду з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.

Ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої (крім натурального вина) підвищуються на 50%, на пиво і ігристе вино – на 100%, специфічна ставка акцизного збору та мінімальне акцизне податкове зобов'язання для тютюнових виробів збільшується на 40% без підвищення адвалорної ставки, акциз на паливо – на 13%.

З нового року рівняни звітуватимуть про доходи он-лайн

Щодо податку на нерухоме майно збільшено граничну ставку податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості (41,34 грн), а також встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тисяч грн для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м.

Чого очікувати від податкової реформи (+ІНФОГРАФІКА)

Як зазначає економічний оглядач ZN.UA Юлія Самаєва, у новій редакції Податкового кодексу збережуться старі схеми. Зокрема, замість створення єдиного публічного реєстру претендентів на відшкодування ПДВ депутати запропонували створити два реєстри — для великих експортерів (c часткою експорту від 40%) і всіх інших. З нововведень до Податкового кодексу на 2016 рік очікується розширення дохідної частини державного бюджету на 15%. Законотворці скасували авансові платежі з податку на прибуток, але при цьому прописали підвищення доходів по цій статті. Крім того, надходження від ренти при зниженні її розміру очікуються вище, ніж у 2015 році.

За матеріалами dt.ua





На правах реклами