Ми у Facebook
12.01.2016, 13:10

Таємниця Діда Мороза

Коли зима стукає у двері, а мороз на вікнах вимальовує холодні, але прекрасні візерунки, дуже хочеться повірити у казку пише випускниця Школи універсального журналіста на базі Національного університету "Острозька академія" Світлана Моренець із Хмельницької області.
Ми всі з самого дитинства віримо в такого дивовижного персонажа, як Дід Мороз. Але, мабуть, кожен не раз запитував себе, чи справді існує цей добрий дідусь?

Для початку варто замислитися: у кого ми віримо, думаючи про Діда Мороза? Цікаво, що є безліч версій про його походження, де цей герой показується із зовсім різних боків.

Наприклад, у слов’янській міфології Дід Мороз був вередливим і злим дідуганом, який грізно потрушував довгою сивою бородою, бігав полями й стукотом викликав люті морози. Щоб його задобрити, люди, за язичницькими віруваннями, щозими дарували йому подарунки.

Є цікава легенда, у якій розповідається, що Мороз був богатирем — чи то братом, чи то побратимом Іллі Муромця. У боротьбі з могутньою злою відьмою він віддавав своє тепло людям, а тому змушений був навесні йти далеко на північ і повертатися лише взимку.

Із часом Дід Мороз перетворився на богатиря-коваля, котрий сковував воду «залізними» морозами.

У ті далекі часи існував слов’янський ритуал «припрошувати» Діда Мороза. Напередодні Різдва старший у сім’ї повинен був визирнути у вікно або за поріг та закликати: «Морозе, Морозе! Іди до нас кутю їсти! Морозе, Морозе! Іди до нас на вечерю! Як не йдеш, то не йди і на жито-пшеницю, усяку пашницю. Іди краще на моря, на ліси та на круті гори, а нам шкоди не роби!».

Та найбільш вдалою є версія, згідно з якою Дід Мороз — це архетип пращура, «діда». А Мороз — просто власне ім’я. Стародавні слов’яни любили називати людей на честь стихій та природних явищ.

Отже, виходить, що візит предка з подарунками — це не що інше, як благословення нового року, нового життя, подарунки дітям — це теж благословення для них.

Варто відзначити, що раніше Дід Мороз приносив подарунки тільки слухняним, а неслухняних норовив штурхнути посохом, але згодом став добряком. Саме через це зараз подарунки отримують усі: і відмінники, і двієчники, і малята, і підлітки, навіть батьки. А посох — просто символом влади.

Де ж проживає Дід Мороз? Сказати це однозначно складно, тому що існує маса легенд. Деякі стверджують, що він родом з Північного полюса, інші - з Лапландії. Ясно тільки одне: він живе десь на крайній Півночі, де круглий рік зима.

Так, багатьом ці різноманітні історії про Діда Мороза можуть здатися просто вигадкою, але що заважає нам просто повірити? Коли лапаті сніжинки падають на вії, морозець пощипує щічки, а довкола царює Зима, то дива не можуть не траплятися.

А на питання "Чи існує дід Мороз?" варто завжди давати одну відповідь - існує. Пам’ятайте, що він існуватиме доти, поки ми віритимемо в нього!

До теми:

Церква називала Діда Мороза демоном, а радянська пропаганда - "попівським" пережитком

Рівненщина запрошує учнів з усієї України на підготовчі курси для вступу на журналістику [Фото+Відео]

На Рівненщині пройшов фестиваль духовної пісні "Різдвяні піснеспіви - 2016"

Учасники фотопроекту "Різдвяне диво 2016"





На правах реклами