Лише третина масла в Україні справжня, решта - підробка
- Виходить, що у продажу майже кожна третя пачка масла - підробка?
- Міркуйте самі: з одинадцяти марок масла, які ми перевірили на наявність у них сторонніх жирів, тільки чотири зразки виявились справжнім маслом і містили лише молочний жир. Це "Наш молочник", "Ферма", "Яготинське" і "Президент" французького виробництва. Одразу зазначу, що на масло в Україні є стандарт, згідно з яким цей продукт має бути виготовлений суто з молочних інгредієнтів. Це означає, що в маслі має бути тільки молочний жир, а це - лише натуральні молочні вершки і ніяких інших жирів.
В отримувачів субсидій Рівненщини перевірятимуть банківські рахунки
- А що було не так в іншому маслі?
- У семи інших зразках, хоч на них було написано "Масло", зазначено ДСТУ, за яким роблять справжнє масло, і у складі продукту були вказані лише вершки, ми виявили немолочний жир. А це могла бути і пальмова олія, і кокосова, і маргарини, і суміші на їх основі. Але так чи інакше це - не молочний жир. А відтак, це не масло. Це - фальсифікат! -- Які зразки масла виявилися фальсифікатом? -- Це масло таких марок, як "Ах молоко", "Гайсинське", "Гостинець", "Варто", "Еней", "Хіт продукт", "Срібне".
- За якими ознаками можна розпізнати, де справжнє масло, а де ні?
- По-перше, за ціною. Те масло, яке виявилось справжнім, коштувало 18 - 19 гривень за пачку, а те, яке було фальсифікованим, - 10 - 12 гривень. Дуже низька ціна повинна насторожити споживача. Бо для одного кілограма масла жирністю 73% треба переробити понад 20 кілограмів молока жирності 3,5%.
- Ви назвали жирність масла 73%. Кажуть, що насправді маслом можна називати продукт, у якого жирність не нижча як 83%, а все інше - то спреди?
- Це міф! Бо навіть Держстандартом дозволяється різна жирність масла. Найнижча жирність масла вершкового бутербродного, яка прописана в стандарті, - до речі, 61,5%. Та й саме по собі масло - це вже високожирний продукт.
Перелік продуктів, які не варто зберігати в холодильнику
- На чому ще варто зосередити увагу?
- Якщо ви берете масло з морозильної камери, але воно не дуже тверде - це вас також має насторожити, бо в морозилці масло має бути дуже твердим, у холодильнику - досить твердим, а коли воно нагрілось до кімнатної температури - повинно стати м'яким. Проте якщо у вас масло м'яке і при кімнатній температурі, і в холодильнику, і навіть у морозильній камері не замерзає - так себе проявляє саме фальсифікований продукт. Ще може видати неякісний підроблений продукт його смак, як у маргарину, коли в роті відчувається дуже сильний жировий наліт. Від справжнього масла такого по смаку не буває.
Військовий збір та пенсія: що зміниться для українців
2025 рік принесе зміни щодо наших грошей. При чому, зміни, які заплановані саме на цей рік, очевидно, матимуть суттєвий вплив на майбутнє не тільки нашої області, але й нашої країни.
переглядів: 36
Як ефективно відчистити іржу з ванни без агресивної хімії
Іржаві плями на сантехніці не лише псують її естетичний вигляд, а й можуть ускладнювати процес прибирання.
переглядів: 107
Переваги замовлення суші та ролів у ресторані We Sushi в Ужгороді
Ресторан японської кухні We Sushi в Ужгороді дуже добре себе зарекомендувала якістю їжі та відмінним сервісом. Ознайомтеся з перевагами замовлення суші та ролів у ресторані We Sushi в Ужгороді.
переглядів: 48
Яка ціна зараз у пального
Середня вартість пального в Україні: актуальні ціни та прогнози.
переглядів: 125
Як у Рівному вступити до лав патрульної поліції
Набір до лав патрульної поліції в Рівненській області триває.
переглядів: 123