Ми у Facebook
15.02.2016, 11:00

У яку суму насправді можуть обійтися громаді Рівного розкопки замку

Так колись виглядав палац Любомирських

Минулого тижня представники міської влади Рівного презентували проект розкопок зруйнованого після Другої світової війни замку-палацу князів Любомирських.
У планах було дослідити на предмет наявності решток замку територію вулиць Замкова, 24 Серпня і провести археологічні розкопки. Реалізувати проект планували протягом трьох років, витративши протягом першого року 400 тисяч гривень. Ініціатором ідеї став новопризначений начальник міського управління культури Тарас Максименко. За його задумом, розкопане дозволить привабити у місто туристів, а отже дасть грошові надходження до міської казни.

Як рівняни голосують за бренд Рівного (ФОТО)


Втім, перш, ніж отримати прибутки до бюджету, потрібно з того ж таки бюджету потратитися. І заплановане обійдеться загалом у понад 2 мільйони гривень. Зокрема, програмою відродження замку, яку збираються затвердити на сесії міськради Рівного, передбачено такі витрати:

- георадарне дослідження замку – 114 тисяч,
- археологічна експертиза – 108 тисяч,
- розкопки – 600 тисяч,
- заходи із присвоєння замку статусу пам’ятки культурної спадщини – 20 тисяч,
- виготовлення паспорта та облікової документації пам’ятки культурної спадщини – 30 тисяч,
- охорона об’єкта та археологічних розкопок по загородженому периметру – 300 тисяч,
- презентаційні заходи (проведення наукових конференцій, видання збірника за результатами наукових розвідок, виготовлення сувенірної продукції, друкованої продукції) – 300 тисяч,
- навчання волонтерів – 30 тисяч,
- розроблення та організація туристичного маршруту – 20 тисяч,
- проведення культурологічних заходів (фестивалів, виставок, концертів) – 60 тисяч.

Лише одне з десяти звернень за субсидіями на Рівненщині не задовольняли

Це при тому, що у цих планах влади не враховані заходи з консервації замку під оргскло та обладнання постійної оглядової експозиції, а також придбання обладнання та програмного забезпечення для створення голографічного зображення.

До того ж всі ці витрати можуть виявитися повністю даремними, якщо виявиться, що від замку нічого не залишилося.

Які оклади у міського голови Рівного і його заступників

Зважаючи на це, більш реальним для втілення і дешевим варіантом приваблення у місто туристів може стати кладовище Грабник, де поховано чимало відомих людей, і про яке як туристичну "родзинку" Рівного влада вже говорила раніше, чи той же закинутий бункер Еріха Коха, що поруч з краєзнавчим музеєм.

А куди потратити зайвих кілька мільйонів гривень з більшою користю, ніж на відродження неіснуючого замку, рівняни підкажуть владі із задоволенням. Тим паче, що досвід реалізації захмарних проектів у Рівному вже був. Досить згадати лишень проект ділової забудови центру міста "Міленіум плаза", на який витратили майже мільйон гривень, і який приніс реальну користь, хіба, лише його ініціаторам.





На правах реклами