Ми у Facebook
06.04.2016, 12:02

Будівництво хати. Початок

Багато хто зі старшого покоління пам’ятає та з великою теплотою в серці зберігає ті приємні спогади про батьківську або дідівську хату. Вона біленька й чепурна, та рідна, немов мати, притягує теплом своєї хатньої душі.
Це місце, де живуть спогади, та час від часу навідуються душі нашого роду. Там завжди відчуваєш той родинний дух та тепло печі із запахом свіжоспеченого хліба. Про те, якою має бути хата, розповідають у ТзОВ "Волинь-БудЖитло".

Пам’ятаючи, якою має бути справжня хата для доброго життя родини та сім’ї, її неможливо уявити збудовану із бетону чи силікатної цегли, з металу та скла, або із сандвіч панелей. Ця хата обов’язково має бути виконана із дерева та глини, або інших схожих екологічних матеріалів. Приміром, піч мурували з цегли, а фундамент - із каменю. Люди в хаті ходили по долівці - це підлога, забита глиною, верхній шар якої щосуботи господиня мастила кольоровою глиною. Така підлога мала зв'язок із землею і виконувала важливу функцію: вона «заземляла» мешканців оселі. Це було дуже важливо для доброго здоров’я людини. Глиняні стіни в такій хаті виконували роль як теплоізолятора, так і кондиціонера, вони захищали від холоду та спеки а також регулювали вологість та мікроклімат в оселі. А найголовніше, що «дає» хаті глина,- це те невидиме, той дух, якого ви не відчуєте більше в жодній іншій хаті. Глина - це той матеріал, з якого Творець зробив людину. Тому чи може бути кращий матеріал для спорудження житла для неї, ніж глина? Напевно ж ні! Вона в міру міцна та в міру пластична. Вона як забирає, так і віддає енергію та вологість. Все, що потрібно, - це трохи води та праці. І якби складався рейтинг за сукупними будівельними показниками, то глина, без сумніву, зайняла б найперше місце у списку.

Огляд технологій будівництва хати

Тому народження хати можна прирівняти до народження дитини або чогось живого та рідного.
Приступаючи до будівництва власного будинку, господар має вирішити низку важливих питань. Найперше питання - вибір земельної ділянки.


Довіряючи знанням наших предків, хату ставили на енергетично чистих місцях. Як правило, її ставили на горбку, на цілині, на чистому рівному місці. Не можна будувати будинок на місці, де вдаряла блискавка, був смітник, болото, або росла осика. Не зайвим було б дослідити ділянку на наявність гепатогенних зон – розломи, підземні потоки або річки. У таких місцях будуватися не варто: є велика ймовірність захворювань мешканців будинку на серцево-судинні та онкологічні захворювання. Не зайвим буде перевірити в місцевому районному управлінні архітектури, чи не планують в майбутньому поблизу вашої ділянки розташувати шумну автодорогу або великий промисловий об’єкт, що може погіршити екологічну ситуацію в вашому районі забудови. А також не зайвим було запитати в сусідів, де проходять комунікації: газові, лінії електропостачання, водогін, якщо такий є, або каналізація, і уточнити у власників мереж, чи є технічна можливість приєднатися до них. Коли маємо позитивні відповіді на всі питання, можемо також звернути увагу на зручність під’їзду до ділянки, та краєвиди, які відкриваються з вашої ділянки,- це в майбутньому впливатиме на розробку ландшафтного дизайну.

За народними традиціями, волхви та священики, а інколи ті, котрих прийнято називати лозоходцями, допомагали вибирати майбутнє місце під будівництво. Священик, або в давніші часи - волхви і в особливих випадках рахмани освячували місце під будівництво на майбутнє щасливе життя мешканців, на життя в добрі та достатку.


Далі, орієнтуючись на ситуацію на ділянці, маємо справу з проектуванням майбутнього будинку, враховуючи розташування його відносно сторін світу, потребу в кількості приміщень та їхніх розмірах, розробляємо завдання на проектування для архітектора. Він, у свою чергу, робить ескізні наміри забудови, погоджує їх із господарем та коригує згідно із зауваженнями. Але є ряд правил побудови плану хат. Приміром, найголовніший кут хати, так званий красний кут або покуття, де розташовувався хатній «маленький іконостас», розміщали на південний схід, вхід у хату - на схід, рідше - на південь. У наш час кімнатою, де колись мав би знаходитись красний кут, можна вважати вітальню, або, як її ще називають, світлицю. Всі житлові кімнати мають бути зі східної та південної сторони. На північ та захід розташовували кладові, сіни, кліть. В наш час рекомендують розташовувати кухню із північно-східної або західної сторони, з північної сторони - сходову клітку, санвузли, кладові, гардеробні кімнати, гараж та ін.
Загалом при виборі кількості кімнат, їхнього призначення та розмірів, орієнтуються на кількість мешканців та їхній спосіб життя.


За давніх часів кімнати мали форму чотирикутних прямокутників і в окремих випадках дозволялися квадратні. На конфігурацію будинку в плані та конфігурацію кімнат інколи впливає конфігурація ділянки та обмеження на ній, бувають дуже вузькі ділянки або неправильної форми в плані, а інколи в умовах складеної забудови доводиться повторювати лінію забудови з лінією обмежень забудови, будинки при цьому можуть мати досить цікаві неправильні форми в плані. Завдання архітектора при цьому організувати зручний для життя простір, опираючись при цьому на правила, про які ми вже говорили, підібрати ту технологію для будівництва, яка б була оптимальною для зведення будинку, опираючись, звичайно, на Економічний аспект, на Енергозбереження в майбутньому будинку та його Екологічність, використовуючи правильні матеріали та технології. Проте ТзОВ "Волинь-БудЖитло" хоче піти трохи далі та додає ще один четвертий елемент, четверте Е, що і є загалом, нашою концепцією «4Е» -етнічність – яка додасть у ваш будинок ту душу, те тепло, яке зробить ваш будинок справжнім прихистком та колискою для вашої родини. Адже в нашому народі залишились ті традиції у будівництві, які, на перший погляд, не впливають на якість майбутнього будинку, на його показники як технічні, так і економічні, проте коли хата побудована за тими народними традиціями, або правилам, про які ми говорили, вона завжди буде притягувати нас своїм родинним духом, який виростить не одне покоління достойних та добрих неповторних українських душ.

П.С. В наступних статтях буде про вибір технології для будівництва, пошук майстра та як працювати з ним, постачання та вибір матеріалів . А також: як приймати виконані роботи, контроль якості робіт, ландшафтні роботи, облаштування інтер’єру та декорування кімнат.






На правах реклами