Ми у Facebook
25.05.2016, 09:40

Огляд технологій будівництва хати

У наш час сучасних високих технологій у будівництві, коли вже спорудження індивідуального житла довіряють 3D принтерам, які виключатимуть погрішності, властиві людям, з'явилось дуже багато нових та неперевірених часом будівельних технологій.
Вони дозволяють чи то зменшити час будівництва, чи то заощадити кошти при будівництві, або й досягнути високих показників у збереженні енергії. Проте поряд із уявною вигодою ми інколи можемо отримати і деякі приховані сюрпризи, яких аж ніяк не очікували отримати на початку. Тому хочеться більш детально розібратися у їхніх перевагах та недоліках.

Ми умовно можемо поділити ці технології на такі:
1. Звичайні, такі що побудовані з каменю бетону цегли чи металу, в яких ніяких вимог до екологічності матеріалів, чи то до низької собівартості, або певного рівня енергозбереження будинку не приділяється. Такі технології будівництва є традиційні з несучими стінами, які виконані із штучних матеріалів,- цегли, блоків та ін. До звичайних технологій, також можна віднести, будинки із залізобетонним каркасом, або металевим каркасом які заповнені тими ж штучними матеріалами. Хоча, якщо металевий каркас поєднати із сандвіч панелями то таку технологію можна назвати і енергозберігаючою та такою що швидко зводиться. Але остання технологія більше відносяться до виробничих приміщень ніж до житла.



2. Енергозберігаючі технології – перевагою таких будинків є низькі витрати на експлуатацію, або низькими витратами на опаленняв в зимку та кондиціонування повітря в літній період. Прикладами таких будинків є каркасні будинки «канадського типу» , панельні будинки із сіп-панелей. Також деякі традиційні технології можна умовно віднести до енергозберігаючих це такі, стіни яких побудовані із пустотних керамоблоків .



3. Економ-технології,- які мають найбільшу перевагу порівняно з іншими у низькій вартості будівництва. До таких можна віднести каркасні будинки «канадського типу», глинобитні та саманні. Хоча коли ставити економію коштів за самоціль, то можна на інших важливих речах втратити , скажімо на екологічності або на термінах будівництва. Тому до економії коштів завжди потрібно ставитись із позиції зваженого, розумного підходу.



4. Екологічні будинки, -перевагою яких є використання матеріалів екологічно безпечних, таких які впливають на здоров’я людини позитивно, створюючи комфортне середовище для проживання. Інколи ця технологія об’єднує також і дві попередні , а на заході її ще називають - зелене будівництво.



5. Технологія –«4Е», розробка товариства «Волинь-БудЖитло» заключається не тільки у об’єднанні трьох попередніх технологій, а також ми добавили четверту складову – етнічну. Наш народ з сивої давнини при будівництві використовує певні обряди та звичаї, які надають майбутньому помешканню духовної складової. Додають той дух- який має бути в кожній добрій хаті, щоб у будинку була злагода й достаток і діти росли здорові, та продовжувався рід. В таких будинках є той таємничий магнетизм, який притягує до неї всю родину , одочасно об’єднуючи всіх ще дужче.



Отож якщо подивитись на реалії нашого часу все частіше ми замислюємося над будівництвом будинків які були б ефективними у енергозбереженні, проте є ще деякі інші характеристики які можуть впливати, як на наш гаманець, так і на наше здоров’я, або наш душевний та психічний стан. Звісно звичайні технології скажімо з несучими стінами із цегли, піно або газоблоків це технологія, яка вже перевірена на міцність, не дуже дорога у будівництві здавалось має бути оптимальною для пересічного забудовника. Проте коли придивитись глибше, то для життя такий матеріал як бетон, неважливо чи піно чи газо надзвичайно шкідливий, особливо коли поєднується із металевими сітками, - арматурою, він створює своєрідний екран, який не пропускає, як «шкідливі», так і «корисні» електромагнітні та інші поля. Від чого людина живе в ізольованому приміщенні не маючи природного контакту з «живими» полями землі.

Будівництво хати. Початок

З іншого боку, якщо більше уваги приділяти енергозбереженню ізолюючи від надмірного холоду чи тепла будинок, ми можемо перейти міру, та заізолювати її до такого стану який можна назвати герметичним. Як радять на заході, ізолювати стіни пароізоляційною плівкою з герметизацією усіх стиків, так і гідроізоляцією з такою ж герметизацією в результаті утворюється досить ефективний у енергозбереженні будинок. Проте в такому будинку обов’язковою умовою передбачається примусова приточно-витяжна вентиляція, тому що притоку свіжого повітря через відкривання зовнішніх дверей буде недостатньо, а мікровентиляції через неущільнення в конструкціях не відбуватиметься. Пригадаймо наші хати мазанки, чи іншого типу саманні будинки, у них мікровентиляція відбувається через саму глину, яка є «дихаючим» матеріалом, у таких хатах не відчуєш такої задухи та брак кисню. Проте коли господиня утеплювала на зиму хату у неї теж хатина була досить загерметизованою та теплою.



Якщо оглянути технології економічні у ресурсах та будівництві. То можна виділити серед них саманну або глинобитну технологію та каркасну «канадську» технологію, якщо брати інші скажімо термодім або із сіп панелей то пінополістирол який у них використовується з часом маючи властивість старіти вимагатиме додаткових вкладень на поточні або капітальні ремонти, що в перспективі неодмінно приведе до подорожчання експлуатації будинку і в загальному економії не буде. Глинобитна технологія зараз перживає своє поступове відродження і не дарма, поряд із економічністю у будівництві має такі ж переваги як і в каркасній «канадській технології», вона досить тепла взимку, при умові достатньої товщини стіни 50-60 см., що відбувається завдяки великій тепловій інерції. Вона теж досить швидко будується при умові використання саманних блоків, а про екологічність і годі говорити, тут саманна хата впевнено посідає перше місце.

При будівництві екологічних будинків використовуються екологічно безпечні для людини матеріали, в цій технології , як же згадувалось, першість у глинобитних будинків, а також «екологічними» є дерев’яні будинки в «зруб», та будинки по каркасній «канадській технології», це основні, ті що найчастіше зустрічаються. Матеріали, що використовуються в цих будинках є безпечними а інколи навіть корисними для людини, для її здоров’я. Тому критерій екологічності будинку вже досить серйозно входить в ряд найчастіше запитаних серед забудовників.



І на кінець технологія «4Е». Ми у цій технології не тільки ретельно підбирамо «правильні» матеріали на будинок, реалізовуємо «правильне» розташування будинку в просторі та «правильно» спланованими приміщеннями. А також і в проектуванні конструктивних елементів та інтер’єрів використовуються ті елементи які несуть, і обрядове, і етнічне навантаження. А при будівництві, за бажанням забудовника, організовуємо проведення обрядовості яка наповнить майбутнє помешкання духовною складовою, бо в кожній хаті є свій дух, своя неповторна душа. Тому назва даної технології отримала від чотирьох літер «Е», де є і Енергозбереження, і Економ-технологія, і Екологічні матеріали та Етнічна самобутність.

П.С. В наступних статтях буде про пошук майстра та про те, як працювати з ним, постачання та вибір матеріалів . А також: як приймати виконані роботи, контроль якості робіт, ландшафтні роботи, облаштування інтер’єру та декорування кімнат.




Джерело: ТзОВ "ВолиньБудЖитло"





На правах реклами