Ми у Facebook
13.04.2016, 19:30

Рівнянин з інформаційного центру ЄС - про те, чому Нідерланди не з Україною

Ілюстрація "Корреспондент"

Врешті, стали відомі остаточні результати референдуму в Нідерландах стосовно ратифікації умови про асоціацію України з Євросоюзом.
Як повідомляє телеканал “112 Україна”, явка становить понад 32%. “За” проголосувало понад 38%, “проти” - 61%.
Рівняни - про результати референдуму у Нідерландах

Кореспондент “ОГО” звернувся до Максима Карповця — кандидата філософських наук, координатора інформаційного центру ЄС в Національному Університеті “Острозька Академія” з проханням пояснити такі результати і розповісти до ставлення мешканців Західної Європи до України:

Голландці голосують щодо українського питання. Рівнянам байдуже?

- Голосування в Нідерландах для багатьох з нас є несподіваним, але це лише для тих, хто не знайомий із ситуацією в Європі. Йдеться насамперед про інформаційну атаку окремих європейських країн з боку Росії, де Нідерланди не є винятком. Однак чи можна говорити лише про викривлення реальності внаслідок інформаційної атаки? Безумовно, Росія активно працює з європейцями, моделюючи у їхній уяві мутовані сюжети про Україну. Все ж ті, хто проголосував, не є жертвами дезінформації про Україну, але вони однаково проти євроінтеграції, тому причина в іншому. Мені здається, що ми не повинні сприймати це голосування як особисту образу або те, що Європа не з нами. Навпаки, це черговий сигнал того, що Україні потрібно ще достатньо зробити для рівноцінного існування з іншими країнами, зокрема в економічному, політичному, гуманітарному та навіть світоглядному плані. Більше того, голосування не є зрізом ситуації в усій Європі, але доволі яскравим показником, бо нідерландці, порівняно з німцями чи французами, ще доволі відкриті до України (про це може навіть свідчити флешбом Tak is Ja). Якщо б голосування відбувалось у Німеччині, то ситуація була б значно іншою, не на користь для України. Відповідно, можна зробити висновок наступний. Західна Європа зацікавлена в євроінтеграції України, але за певних умов.

Референдум у Нідерландах: думка рівненського євродепутата

Сьогодні Україна не виконує ці умови, продовжуючи складні радянські бюрократичні схеми, починаючи від лікарень і закінчуючи судами. Що вже казати про такі тонкі питання як екокультура чи права меншин, які для Європи є принциповими. Голосування в Нідерландах не свідчить про відкидання України як європейської країни, а лише черговим сигналом до того, що нам потрібно змінюватись в напрямку Європи, максимально заявляючи про власний голос та позицію, яких, на жаль, у нас за роки незалежності так і не сформувались, хоча б і могли.





На правах реклами