Ми у Facebook
22.04.2016, 11:20

Пенсії постраждалим від Чорнобильської катастрофи: умови надання, розміри

Рівненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області повідомляє про умови надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення.
Зменшення пенсійного віку

Відповідно до статті 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":



Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним у встановленому порядку (чоловіки – 10 років і більше, жінки – 7 років 6 місяців і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на три роки понад передбачений цією статтею.

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним у встановленому порядку (чоловіки – 12 років 6 місяців і більше, жінки – 10 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад передбачений цією статтею.





* Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 (чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на два роки понад передбачений цією статтею.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 (чоловіки – 12 років 6 місяців і більше, жінки – 10 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад передбачений цією статтею.

Пенсійний вік за бажанням особи може бути знижено тільки за однією підставою, передбаченою цією статтею, якщо не обумовлено інше. При цьому відповідне зниження пенсійного віку, передбачене цією статтею, застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до 1 січня 2022 року.
Призначення та виплата пенсій названим категоріям провадиться відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і цього Закону.


Мінімальна і додаткова пенсійна виплата

Крім того, постановою Кабінету міністрів України №1210 від 23.11.2011 інвалідам-учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, гарантовано мінімальну пенсійну виплату.

Так, у разі, коли розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів I групи – 285 відсотків, ІІ групи – 255 відсотків, ІІІ групи – 225 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

До державної пенсії призначається додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, розмір якої для інвалідів-ліквідаторів становить по І групі – 474,50грн. по ІІ групі – 379,60 грн, по ІІІ групі – 284,70 грн. Для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, становить: по І групі — 341,64 грн, по ІІ групі — 227,76 грн, по ІІІ групі — 170,82 грн.

Що стосується підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що належать до категорій 2-4, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю виплачується у наступних розмірах:
- особам, що належать до категорії 2 — 170,82 грн,
- до категорії 3 — 113,88 грн,
- до категорії 4 — 56,94 грн.

Дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, належить додаткова пенсія 170,82 грн.

Вероніка ПЛАТОНОВА, заступник начальника Рівненського міського відділу обслуговування громадян Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області.


У Рівному збільшили розмір допомоги на лікування





На правах реклами