Ми у Facebook
15.05.2016, 12:00

У Рівному процвітають секонд-хенди

Щодня в різних районах Рівного можна спостерігати величезні черги під магазинами «секонд-хенду». Натовпи і черги, як правило, збираються у перший день завозу.
Кількість «секондів» у Рівному в останні роки зросла несуттєво, кажуть в управлінні торгівлі, адже їх наросло, мов грибів після дощу, в попередні роки.

Як рівняни можуть заробити на секонд-хенді [+Фото]

– У нашому управлінні зареєстровано 33 магазини з торгівлі товарами «секонд-хенд», торік їх було 31, – розповідає головний спеціаліст міського управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування Олена Собчук. – В основному в асортименті таких магазинів переважають одяг та взуття. Є також два магазини з торгівлі побутовою технікою, привезеною з Німеччини. Динаміки різкого росту кількості магазинів немає, але вони всі стабільно працюють.

Якщо кількість підприємців, котрі займаються продажем «секонд-хенду», не зросла, то покупців побільшило точно.

Продавець Марина, яка вже не перший рік працює у сфері продажу вживаного одягу, за цей час вивчила попит і соціальний статус покупців. Загалом, вважає, покупця можна поділити на три категорії. До першої відносимо тих, хто цінує європейську якість, якої на знайдеш на базарі, а модні бутики цим людям не по кишені. Знаючі покупці з цієї категорії йдуть до «секондів» у перший день завезення товару. Саме тоді, якщо пощастить, там можна знайти добротні речі, які потім носитимуться роками (на відміну від базарних турецьких чи, тим паче, китайських виробів).

Чи варто купувати секонд-хенд: думки рівнян

Однак ця категорія людей щоразу стикається з такою проблемою, як друга категорія покупців. Мова – про групи перекупників, які в перший день скуповують цінні речі, щоб потім продати їх на базарах чи через інтернет у декілька разів дорожче. Для них це гарний спосіб заробітку. У перший день завозу під магазинами «секонд-хенду» перекупники займають черги ще вдосвіта. Крім того що вони першими вбігають у торговий зал, то ще й досвідченим оком оцінюють, де і що можна взяти. Підбігають до одягу й відразу накидають на руку десятки речей. А потім оцінюють свій «улов». Ці покупці-перекупники знають, які речі зможуть продати удвічі чи утричі дорожче. А оскільки кількість перекупників не меншає, то це означає, що є ті, хто заплатить дорожче за відібрані речі.

До третьої категорії належать люди, які хочуть купити дешевий одяг, бо на інший у них немає коштів. Для них головне, щоб та куртка чи черевики були якісними і відповідали розміру. Такі покупці приходять, зазвичай, в останні дні завозу (система «секонд-хендів» передбачає щоденне зниження ціни упродовж усього тижня). Але інколи і в останній день вони можуть підібрати цікаві речі, які чомусь не купили в перші дні реалізації.

Можна сказати, що фінансові можливості чи нестатки не є основним чинником розквіту «секонд-хендів». Так, прагнення людей заощадити – це не тільки наслідок тривалої кризи, яка підігрівається війною, але й бажання купити якісні брендові речі.

Чим вивести запах з речей, куплених у секонд-хенді

Про те, як іде торгівля у підприємців, які продають новий товар, чи терплять вони від конкуренції «секонд-хендів», розповідає приватний підприємець Світлана Павленко:

– Вже декілька років ми продаємо продукцію українського виробника, зокрема з Харкова. Адже купувати товар за кордоном при нинішній нестабільній ситуації з доларом ризиковано. У людей немає коштів, щоб купувати дорогі речі. У нашому місті «секонд-хенди» відкриваються на кожному кроці, а торгові точки з новим товаром закриваються. Багато підприємців, у тому числі я, не наймають продавців, а самі продають. Бо часом немає за що платити оренду, не кажучи вже про зарплату найманому працівникові.

Ми намагаємось йти назустріч покупцям, робимо знижки. Деякі можуть залишати завдаток, то відкладаємо річ, а коли у покупця з’являться гроші, він прийде і оплатить решту. Постійним покупцям продаємо на умовах оплати частинами. У мене є один покупець, який досі не виплатив усю суму за зимові черевики.

Я не проти «секонд-хендів». Бо, коли не вистачає грошей на ліки і на їжу, не всі можуть собі дозволити купити гарний новий одяг. Та якщо дивитися на це глобально, то неконтрольований ввіз вживаного одягу підриває нашу легку промисловість. Адже в нас є виробники одягу і взуття, які виробляють якісний товар.


За матеріалами 7 Днів





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ