Ми у Facebook
17.05.2016, 12:20

На Рівненщині віряни готові перекривати траси, щоб молитися рідною мовою

Невизначена ситуація зі Свято-Покровським храмом у селі Рясники на Гощанщині досі триває. В той час, коли суд забов'язав Рівненську ОДА прийняти рішення про те, як використовувати храм, влада досі мовчки не реагує на запит людей.
Розгляд справи зі Свято-Покровським храмом у селі Рясники на Гощанщині у судах триває з жовтня 2015 року, коли новоутворена релігійна громада Київського Патріархату подала до Рівненського окружного адміністративного суду позов про зобов`язання Рівненської ОДА передати церкву в с. Рясники у почергове користування УПЦ та УПЦ КП. Підставою для звернення до суду послугувало те, що Рівненська ОДА не розглянула їх листи з вимогами про почергове користування.


На Рівненщині прихожани храму перекрили трасу Київ-Чоп


Судова тяганина тривала практично півроку, коли 6 квітня 2016 року Рівненський окружний адміністративний суд прийняв рішення про те, щоб забов'язати голову Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненську ОДА повторно розглянути заяву релігійної громади Свято-Покровської парафії УПЦ Київського патріархату села Рясники та прийняти рішення відповідно статті 17 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”.

Тим самим влада повинна була прийняти рішення про те, яким чином залагодити цю ситуацію та вирішити конфлікт.

Війна за храм у Птичі: ФОТО з місця подій

Водночас громада Київського патріархату констатує, що станом на середину травня рішення суду так і не виконано. Люди і досі не почули відповідей на свої питання щодо храму у Рясниках. Тому 18 травня о 14 годині збираються на зустріч з заступником голови Рівненської ОДА Світланою Богатирчук-Кривко, щоб отримати від неї відповіді на свої запитання та нарешті вирішити цей конфлікт.

У юридичному відділі Рівненської єпархії УПЦ ситуацію ж у селі Рясники коментують іншим чином. Тут трактують рішення суду по-іншому і повідомляють, що громаді Київського патріархату відмовили у почерговому використанні будівлі. а перекладати відповідальність на обласну державну адміністрацію - це дискредитація повноважень.

Представники громади Київського патріархату сподіваються, що зустріч з заступником голови ОДА нарешті розставить усі крапки над "і".

- До цього ми не вдавалися до радикальних дій. Ми просто хочемо молитися рідною мовою та в своєму рідному селі, - говорить активіст громади Київського патріархату Володимир. - Проте, якщо наші вимоги так і залишаться без розгляду, то ми готові перекривати траси. Адже якщо мирно, зверненнями, рішеннями суду нас не бачить влада, то ми далі не готові терпіти таку зневагу!







На правах реклами