Ми у Facebook
04.06.2016, 18:30

Відпочинок у селі на Рівненщині: де і за скільки

На Рівненщині туристів готові прийняти понад 60 садиб. Найбільше їх — у Володимирецькому, Березнівському та Демидівському районах. Перший славиться своїми озерами і вузькоколійною залізницею, у другому розташована славнозвісна Надслучанська Швейцарія, третій відомий Хрінницьким водосховищем.
Які послуги і за скільки пропонують своїм клієнтам агросадиби у селах?

Березнівщина: катання на байдарках, проживання в екологічній хаті без світла, ночівля на горищі з сіном

Найбільше агросадиб для відпочинку на Березнівщині у селі Маринин. Кілька з них тут організувала родина Лашт. Це їхній сімейний бізнес, яким вже займаються десять років, хоча, окрім нього, мають і основну роботу. Адже всі троє братів Лашт — педагоги з вищою освітою.

- Плата за проживання у нас — 50-100 гривень за добу з людини,
- розповів Віталій Лашта. - Залежить ціна від можливостей клієнта. Для проживання пропонуємо кімнати у будинку на 1-3 особи, в якому можемо приймати цілий рік, оскільки він опалюється. Також у нас є чотири літніх дерев'яних будиночки та дві дерев'яних екологічних хати, в яких замість підлоги — глина, і опалення - грубки. В одній з хат спеціально не підведена електрика. Туалет у нас надворі, вода — у колодязі. Тобто вигод ніяких. Харчування організовуємо лише для постійних клієнтів. Адже якщо приїжджають чужі, вони, зазвичай, привозять свою їжу, спиртне, то потім, щоб якщо виникнуть проблеми зі здоров'ям, не було претензій до нас. Три разове харчуванян у нас — 100 гривень на людину. Ми пропонуємо страви місцевої кухні власного приготування — юшку зі свіжої риби, шашлики, узвар, дієтичний бульйон. Обмежень у розмірі порцій нема. Даємо стільки їсти, доки не наїдяться.

Із розваг Лашти пропонують за додаткову плату екскурсії по заповідних та історичних місцях, спортивні змагання, їзду на конях та велосипедах, плавання на байдарках про річці Случ, яка за 400 метрів від агросадиби. Попитом їхня агросадиба користується у мешканців всієї України і в іноземців. Сюди на відпочинок приїжджають з Польщі, Німеччини, Франції тощо.



Сільський туризм на Березнівщині розвинений також у селах Прислуч, Губків, Більчаки. У кожній агросадибі Березнівщини стараються чимось особливим привабити клієнтів. Скажімо, в когось є сауна, ставки, у яких можна порибалити, пасіка, з якої можна скуштувати свіжий мед. Хтось заманює домашнім хлібом, ночівлею на горищі з сіном і катанням на човні. Інші пропонують навчити збирати гриби та ягоди.

Володимирецький район: музей вузькоколійної техніки, відпочинок від дітей, екскурсії до бурштинових копанок

У Володимирецькому районі є понад десяток агросадиб. Три з них розташовані у селі Малі Телковичі біля річки Стир, дві у селі Антонівка недалеко від вузькоколійки, дві у селі Біле біля Білого озера, по одній у селах — Воронки біля Воронківського озера, Новосілки, Озеро теж біля озер та у селищі Володимирець. Так, агросадибу «Три сосни» у селі Біле має львів'янин Станіслав Антецький. Вона розташована за 200 метрів від озера Біле.

Рівнян запрошують на спортивний відпочинок до "Садиби у Галини" [+Відео]

- Коштує проживання у нас 50 гривень за добу з людини, - пояснила працівниця агросадиби Людмила Павлівна. - Поселитися у нас у будинку одночасно може п'ятеро людей. Кімнати — на 2-3 особи. Харчування нема. Є кухня. Потрібно готувати самому. Із розваг — човен для катання, відпочинок на озері.

Людмила Мельник
тримає агросадибу «У Людмили» у селі Антонівка — це за 300 метрів від славнозвісної вузькоколійки. Жінка каже, що нині приймає у себе на відпочинок лише друзів і з них грошей не бере. А ось інших туристів спрямовує до інших агросадиб, в першу чергу, до тих, власникам яких живеться сутужніше і гроші не будуть зайвими. Адже ще чотири жінки в Антонівці займаються зеленим туризмом. Про плату за проживання Людмила Павлівна каже, що у цьому питанні усі антонівці з агросадибами застосовують індивідуальний підхід. Бо для одного клієнта і 10 гривень це багато, а для іншого і 100 - мало.

Розповідає Людмила Мельник:

- До рівня сервісу Закарпаття нам ще далеко. Але ми беремо туристів душею. І даємо можливість батькам відпочити від дітей і дітям від батьків. Влаштовуємо дітям ігри на свіжому повітрі, показуємо їм домашніх тварин, адже є міські діти, які ніколи не бачили тієї курочки чи кролика. З цікавого у нас — музей вузькоколійної техніки на подвір'ї з тепловозом, дрезиною, навантажувачем вугілля на паровоз. Приїжджає до нас багато іноземців: словени, поляки. Французи, австрійці, канадці. Показуємо їм, що Україна не така страшна, як розповідає Росія. Возимо до озера Білого, на бурштинові копанки.



На Володимиреччину туриста заманюють також власними етнографічними музеями, поліською кухнею, можливістю ночувати на сіновалі та у хатинці високо на дереві, кінними прогулянками верхи та бричкою, екскурсіями до урочища «Хрести» - місця паломництва, де збуваються мрії тощо.

Демидівський район: менше видовищ, більше спокою


У Демидівському районі найбільше агросадиб — у селі Хрінники, решта - у селі Товпижин. Всі пропонують відпочинок на березі Хрінницького водосховища чи на річці Стир.

- У нас ціни на проживання — від 80 гривень на добу з людини,
- розповіла власниця садиби «Затишок» у селі Хрінники Ольга Горайчук. - Ми здаємо свій приватний будинок, що за 1 км від Хрінницького вдосховища. У ньому — кімнати на двох. У деяких кімнатах є телевізор. У будинку є кухня з холодильником, душ з гарячою водою. Харчуванням не забезпечуємо. Але у нас є всі умови для приготування їжі. З розваг пропонуємо похід до водосховища, до лісу в урочище Рейзя. За бажанням туристів організовуємо гру в бадмінотон, волейбол.

2-річна дівчинка з Рівненщини перемогла у шоу "Україна має талант"

За словами п. Горайчук, ціни на проживання залежать від комфорту. У Хрінниках здають місця відпочивальникам і за 100, і за 120 гривень за добу з людини. Але якщо вигод нема і агросадиба розташована далеко від водосховища, вартість проживання може бути і 50 гривень.

- Ми ще не встановлювали ціни на відпочинок, бо не почався сезон,
- пояснив власник агросадиби у Хрінниках Петро Гергусь. - Торік брали по 50 гривень з людини за добу. Адже у нас будинок розташований у селі, а не біля водосховища. Але в ньому є всі умови: кухня, душ, туалет, гаряча та холодна вода, інтернет Wi-Fi. Харчуванням не забезпечуємо. Але на території агросадиби є продуктовий кіоск, а у селі - магазин. Колись ми надавали послуги з грязелікування. Адже одеські спеціалісти дослідили грязі з боліт біля водосховища і засвідчили, що вони лікувальні. Але нині все це заглохло. З розваг у нас дискотеки на території санаторію «Хрінники», автоперегони ( потрібно стежити за календарем їх проведення). Більше ніяких розваг не влаштовуємо. Адже ті, хто приїжджає у село, хочуть спокійного відпочинку, а не бурхливих видовищ. І їм головне — наявність водойми, а також можливості попити теплого молока від корови, з'їсти свіжої полуниці з грядки тощо. Якщо цього нема у мене, то його можна придбати в інших людей у селі.







На правах реклами