Ми у Facebook
07.07.2016, 19:00

На Рівненщині відбувалися бої та штурм фортеці

"Русь Пересопницька" - саме під такою назвою ось уже 5 рік постіль у культурно-археологічному центрі «Пересопниця» відбувається фестиваль історичної реконструкції.
Цьогоріч подія відбулася 1-3 липня 2016 року. Місце для фестивалю обрано вдало: у селі Пересопниця Рівненської області зберігся археологічний ландщафт, тобто, ареал давньоруського історичного поселення (відоме літописне удільне князівство Давньоруської держави). Головний посад (дитинець), окольний город, чотири ремісничі посади. Крім того, у центрі функціонують декілька музеїв шодо обраної тематики: археологічний та два ансамблеві музеї історичної реконструкції «Двір дружинника» та «Фортеця».

Опорним клубом історичної реконструкції (далі - КІР) протягом 5 років є «Вівериця» (Юрій Міщенко). На цьогорічний фестиваль приїхали клуби з Києва «Кітеж», «Варуфорос», «Яр-Тур», «Бойове братство». Окремі учасники цих клубів мешкають у Харкові, Чернігові, Білій Церкві. Постійним учасником фестивалю є КІР «Білий град» з Білгорода Дністровського. Цьогоріч у фестивалі взяли участь і три клуби з Білорусі: «Ойра» та «Залізний жолудь» з Бреста та «Русь» з Мінська.



Під час фестивалю відбулися масові заходи: штурм фортечного міста, бій на мосту, бій у фортеці, польові битви, лицарські турніри, конкурси чоловічого та жіночого вбрання, ремісничі майстер-класи з тесання дерева та гончарства. Крім подій у селі Пересопниця заходи відбулися і в селі Острожець Млинівського району на давньоруському городищі під назвою «На княжому пограниччі: Острожець-град». Угледівши величезну кількість глядачів, сільський голова Олег Пархомей пропонує проводити тут щорічний фестиваль. На нашу думку городище у Острожці можна вдало музеєфікувати – утворити там ансамблевий музей як філію культурно-археологічного центру «Пересопниця».

В Острозькій академії знизили плату за навчання



Варто відмітити, що фестиваль «Русь Пересопницька» є гарною базою для патріотичного виховання учнівської та студентської молоді. Адже заходи фестивалю здійснюється за такими напрямами: державний, військовий, соціальний. Тут передбачені різноманітні форми патріотичного виховання: інформаційно-масові, діяльнісно-практичні, інтегративні, наочні.

І насамкінець. Учасники історичних клубів України і Білорусі підвели такий своєрідний підсумок після закінчення фестивалю: ареал давньоруського міста та музейний комплекс у Пересопниці на сьогодні є найкращим місцем для проведення подібних заходів.



Микола Федоришин, директор
КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця»
автор та керівник проекту «Фестиваль історичної реконструкції «Русь Пересопницька», член правління Рівненського ОО «Просвіти».





На правах реклами