Ми у Facebook
13.07.2016, 14:20

Рівнянам про податок на нерухомість: за якими ставками платимо в 2016 році

Із 1 липня розпочався період сплати податку на нерухомість для фізичних осіб – власників будинків і квартир. У рівненських маршрутках жваво обговорюють, скільки й кому треба буде викласти за квартиру в місті, будинок в селі, а ще за хлів, сарай, дровітню і навіть за собачу буду...
Одразу ж зазначимо: податок за нерухомість платити повинні не всі.

Якщо ви володієте квартирою більшої площі (або декількома квартирами), то платити потрібно за загальну площу всіх осель за вирахуванням неоподатковуваного мінімуму – 60 кв. м для квартири (в середньому по Україні) і 70 кв. м. (у м. Рівному) та 120 кв. м для будинку (в середньому по Україні) та 150 кв. м (у м. Рівному). Ті ж, хто володіє і квартирою, і будинком, повинні відмінусувати від загальної площі 180 кв. м (у Рівному не оподатковується до 220 кв.м).

Який податок на нерухомість за 2014 рік рівняни платили у 2015-му

Максимальна ставка податку за 1 кв. м площі на рік по Україні зараз дорівнює 2% (24,36 грн) від мінімальної зарплати на 1 січня 2015 року (1218 грн), а в 2017 р. буде 3% (41,43 грн) від мінімальної зарплати на 1 січня 2016 р. (1378 грн). Утім, це не означає, що в усіх регіонах люди платитимуть за зайві “квадрати” саме стільки. Місцева влада, яка розпоряджається зібраними грішми, може на свій розсуд зменшити відсоток податку.

Чималенькі гроші за нерухомість доведеться викласти власникам розкішних хатинок та маєтків. Юрист Катерина Гутгарц у коментарі газеті "Сегодня" зазначила, що господарі житла особливо великих розмірів – квартири площею більше 300 кв. м або будинку більше 500 кв. м – зобов'язані додатково платити щорічний податок на розкіш у 25 тисяч гривень. Причому незалежно від кількості власників. Щоправда, ця норма діє лише з 2016 року тому фактично податок треба сплатити вже в наступному, 2017 році.

Зараз у Рівному ставка податку на нерухомість за 2015 рік становить 0,5 відсотка.


Як пояснили у Державній податковій інспекції у м. Рівному, обчислення суми податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи – власника нерухомості, виходячи із загальної площі кожного об’єкта нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. При цьому ставки податку для об’єктів нежитлової нерухомості у 2015 році не можуть перевищувати 1 відсоток мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. метр для об’єктів нежитлової нерухомості (п. 33 підрозд. 10 розд. XX “Перехідні положення” ПКУ).

Податок на нерухоме майно поповнює місцевий бюджет

Сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової нерухомості для фізичних осіб визначаються, виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Рівнянам про податок на нерухомість: хто не платить взагалі та як зменшити платіж

ДПІ у м. Рівному нагадує, що Рішенням Рівненської міської ради від 22.01.2015 року №4830 “Про встановлення податку на майно в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки” у 2015 році на території міста Рівного було встановлено, зокрема, ставки та пільги на об’єкти житлової нерухомості. Так, база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 70 квадратних метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 150 квадратних метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) – на 220 квадратних метрів.

Ставку податку для об’єктів житлової нерухомості у 2015 році в Рівному було встановлено у розмірі 0,5 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (6,09 грн. = 0,5%*1218 грн.) за квадратний метр бази оподаткування.

Нагадаємо, за несплату податку на нерухомість в Україні передбачений штраф в розмірі 10% від його суми, якщо платіж прострочений менш ніж на 30 днів. У тому випадку, коли прострочення становить більше 30 днів, штраф збільшиться до 20%.





На правах реклами