Ми у Facebook
24.07.2016, 13:30

Що це за гриб такий – відьмове яйце, або веселка?

У Рівному біля центрального продовольчого ринку на ятках поміж лікарських трав та корінців можна побачити чудернацькі "яйця". Перехожі зупиняються біля трилітрових банок з дивною консервацією та картонних табличок "Гриб Веселка"...
Виявляється, це справді їстівні і дуже цілющі гриби Phallus impudicus! Вони є близькими родичами широко відомих дощовиків і з давніх-давен вживаються в їжу в сирому вигляді. Їх можна смажити, робити з ними салати, як з печерицями, кришити зі сметаною.



Часом веселки плутають з дощовиками через схожу круглу форму. Але дощовики ростуть здебільшого на галявинах та зелених луках, біліші на колір, сухі та пружні на дотик. "Яйце" на доторк м'якше і нагадує пружне желе, пише gazeta.ua. Збирають веселку із травня по жовтень - аж до перших заморозків.

Молоденькі яйця веселки не так вже легко знайти. Ховаються вони під травою у хвойних та змішаних лісах, і нерідко гриб можна виявити... завдяки специфічному трупному смороду. Не випадково білоруська назва веселки - смердюха звичайна.



Українських назв цього дивовижного подарунка природи багато: веселка, панна, дивна губа, срамотник, соромітник (дозрілий гриб своєю формою часто нагадує фалос). А молоді "яйця", які збирають для їжі та з лікувальною метою, наші предки називали "відьмове яйце" або "чортове яйце".

Грибочок дозріває в яйці довго, аж два місяці, потім немов якась чарівна сила виштовхує його нагору, і за 15 хвилин з нього виростає гриб "сороміцької" форми висотою від 10 до 35 см! Недарма веселка занесена у Книгу рекордів Гіннеса - як гриб, що найшвидше росте - по 5 мм за секунду!



Він теж білого кольору, з круглою порожнистою ніжкою та зеленувато-чорною шапочкою. Солодкувата чорна слизь, що пахне падаллю і, як мед, приваблює комах, у знахарів вважається найбільш цілющою і називається "земляне масло".

Грибна аптека

Але головна особливість веселки - її легендарні цілющі властивості. У старовину знахарі з допомогою цих грибів лікували, і доволі успішно, масу недуг - від імпотенції до раку.

Вважається, що онкохворі люди, куштуючи ці гриби сирими, почуваються краще, у них яснішає розум, покращується пам`ять і т.д. у період споживання невживання ліків може бути необов`язковим) можна також смажити, прикладати до ран і хворих місць.

Найчастіше в народній медицині використовують настойку гриба на горілці. 100 г сирого гриба, обтертого чистою ганчіркою, 10 г сухої веселки залити 2 склянками 40-градусної горілки. Закрити банку поліетиленовою кришкою і поставити в льох або холодильник на 30-40 діб (раніше посуд з настойкою закопували в землю). Після цього настойку процідити через 4 шари марлі й розлити в пляшки темного кольору і добре закоркувати.



Гриби, що залишилися після відціджування, можна використовувати для компресів на гнійні рани, виразки, при шкіряних хворобах та зобі, пише dubnohospis.ucoz.ua.

Можна накласти в банку шар грибів, зверху шар цукру - і так до самого верху. Коли цукор розійдеться, все перетовкти і вживати 3 рази в день за 20 хв. до їжі, а четвертий - перед сном при злоякісних пухлинах різних органів, зобі, аденомі та фіброміомі. Настойку вживають протягом місяця, потім роблять перерву на тиждень і знову п’ють місяць.

Настойкою веселки лікують пролежні та опрілості або ж прикладають до уражених місць упродовж 3-4 діб відварений на молоці сухий гриб. Коли висохне, змочують в цьому ж молоці та прикладають знову.

Компреси з настойки веселки роблять при різних задавнених ранах, гнійниках, подряпинах, порізах, трофічних виразках, панариціях. Змочують забите коліно, особливо коли збирається рідина.

При псоріазі настойку грибів веселка рекомендують пити по 1 ч. ложки тричі в день три тижні, потім зробити перерву на два тижні і далі пити до одужання.

При ревматичних, невралгічних і подагричних болях, хворих суглобах і радикуліті рекомендують пити настойку веселки й одночасно робити примочки та розтирання.

Дехто вважає більш ефективним від раку і доброякісних пухлин свіжий сочок молодої веселки.



До речі, кілька років тому білоруські та зарубіжні вчені, які займаються питаннями фунгітерапії (лікування грибами) також звернули увагу на те, що полісахариди веселки, як і грибів шиїтаке, вбивають ракові клітини, пише narodmedicine.ucoz.ua. Але дослідження ще не завершені. Тому перед тим, як використовувати цей цілющий гриб, варто порадитися з лікарем.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ