7 ознак хорошого кавуна: як вибрати стиглий і смачний (ПОРАДИ)
1. Розмір

Кавун треба вибирати не найбільший і не найдрібніший - кілограмів 5-7. Бійтеся гігантських ягід (цілком можливо, що він «сьорбнув» лишку добрив) на тлі дрібних, і навпаки - кавуни однакової міри зрілості повинні не сильно відрізнятися розмірами.
2. Забарвлення

«Бойове забарвлення» кірки кавуна має бути контрастним, тобто максимально чітко позначені темні і світлі смуги.
Темні, майже чорні смуги говорять про те, що плід отримував багато поживних речовин. Був добре освітлений і мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин. Дозрівши, він, перш за все, відключився від баштану. Пересох хвостик (сам пересох, а не був відірваний). Потім перестав продукувати тепер уже непотрібний йому хлорофіл. І під дією світла стали з'являтися світлі плями.
3. Стан кірки кавуна

На дотик кірка повинна бути дуже твердою: самостійно відірвавшись від гілки, плід більше не отримує вологи і швидко твердне. Проколоти нігтем ви її не зможете ні за що, якщо кавун «готовий»! Коричнева і волога кірка - показник того, що кавун переспів.
4. Звучання

Кавун повинен резонувати. Це відбувається тому, що м'якоть зрілого кавуна має мікропорожнечі.
По кавуну треба шльопнути, не клацнути по ньому, а гарненько шльопнути. Ця процедура проводиться таким чином: кавун кладуть на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Кавун повинен віддаватися в лівій руці.
5. Попка

Кожен чув, що за «попкою» кавуна можна визначити: хлопчик це чи дівчинка, саме дівчатка вважаються більш смачними. У «хлопчика» низ ягоди опуклий, а кружечок на ній маленький. А у «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий. "Дівчата" вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру більше.
6. Хвостик

Стан хвостика, коли він стирчить (якщо його спеціально не обрізали продавці під корінь), може так само розповісти вам про зрілість плода. Хвостик повинен бути помірно сухим: занадто сухий хвостик означає, що плід відвезли з баштану багато тижнів тому. Однак сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі», тому звернути свою увагу варто на місце його переходу в кавун. Хвостик як шнурок проростає з "ґудзика". Так от краї цього ґудзика і має бути сухими, а не тільки хвостик. Зате мокрий зелений хвіст майже гарантія незрілого плода.
7. Плямочка збоку

Це пляма утворюється в місці контакту кавуна з землею, і якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-оранжевим, але не білий!
Корисно знати:
Щоб перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе - значить стиглий.

За матеріалами cookbook.itop.net

На Рівненщині критична нестача III групи крові

Рівненський обласний центр служби крові звертається до мешканців області з проханням допомогти поповнити запаси крові. Наразі існує критична нестача III групи крові з негативним та позитивним резусами.
переглядів: 280
Рівне прощається з Героєм: 13 березня місто вшанує Ігоря Буторіна

У четвер, 13 березня, Рівне попрощається з загиблим захисником Ігорем Буторіним. Молодший сержант Ігор Буторін, на жаль, помер 7 березня 2025 року в місті Дніпро в реанімації від серцево-легеневої недостатності.
переглядів: 513
Поради від Мінсоцполітики: як збільшити майбутню пенсію

Міністерство соціальної політики України надало важливі рекомендації для працюючих громадян, які допоможуть збільшити розмір їхньої майбутньої пенсії.
переглядів: 268
Що приготувати з березового соку: три корисні та смачні рецепти

Березовий сік – це не лише природний еліксир здоров’я, а й чудова основа для приготування різноманітних напоїв та страв. Його корисні властивості допомагають зміцнити імунітет, вивести токсини з організму та наповнити тіло енергією.
переглядів: 687
Жіночі футболки від відомих брендів: обзор найкращих моделей

Дізнайтеся про найкращі моделі жіночих футболок від популярних брендів, таких як Uniqlo, Everlane та інших. Виберіть ідеальну футболку для себе.
переглядів: 764