Ми у Facebook
17.08.2016, 13:20

Рівненські священики - про те, чи можна їсти яблука до Спаса

Незважаючи на пряму вказівку Служебника благословляти плоди по мірі дозрівання, багато хто з людей твердо впевнений, що яблука, наприклад, не можна їсти до свята Преображення (Спаса).
Ця думка, напевно, ґрунтується на примітці церковного Типікону під 19 серпня: «Яко аще кто от братий снесть гроздие прежде сицевого праздника, то преслушания запрещение да приимет, и да не вкусит гроздие через весь август месяц, яко заповеданный устав презрев; яко да от сего навыкнут и прочии повиноватися уставу святых отец. Сие же запрещение бывает и блюдущим винограды братии… Сей устав бывает и на смоквах, и над прочими овощьми, яве яко времена их, кое когда приспеет».

Як бачимо, правило досить суворо забороняє куштування плодів до свята, але ця строгість обумовлена тим, що, по-перше, правило – монашеське, а утримання і послух для ченця – найважливіші принципи. А по-друге, справа тут не стільки в даті свята, скільки в забороні вживати без благословення. Благословення ж може бути «яве яко времена их, кое когда приспеет». Виноград дійсно може достигнути до Преображення, але смокви та інші фрукти мають свій календар дозрівання, і саме під нього, як видно з примітки, підлаштовувався і сам чин благословення.

В цілому ж Церква не знає посту на яблука. Їй важливо навчити своїх чад бути вдячними Богу за Його дари. Невже Господь хоче, щоб з року в рік гнили ранні сорти яблук, які дозрівають задовго до Преображення? Ні, Він хоче, щоб Його дари приймалися, але приймалися з благословенням і подякою.

Освячення ж самих приношень – це, як ми вже сказали, є наш дар благородності та вдячності Богу за плоди землі. Воно не несе в собі якоїсь магічної окультної сили, як це іноді сприймається людьми нецерковними. Тому не потрібно задаватися надмірно питанням, куди подіти огризок від освяченого яблука. Туди ж, куди і всі інші огризки.

Церковний календар на серпень 2016

Було б правильним і розумним робити так не тільки з яблуками і виноградом, але і з усяким початком плодів і фруктів, ягід і овочів. Дозрів перший урожай – подякуйте Богу, освятіть в знак подяки і роздайте бідним. Так буде по-православному.

За матеріалами http://rivne.church.ua/





На правах реклами