Ми у Facebook
19.08.2016, 18:20

25: творці незалежності. Політик, рівних якому на Рівненщині так і немає

Василь Червоній: “Така зрада не може бути прощена за будь-яких обставин”.

Коли п'ять років тому, у переддень 20-річного ювілею Незалежності України, ми готували схожий цикл матеріалів під назвою “Творці Незалежності”, політичні соратники народного депутата України чотирьох скликань Василя Червонія надіслали нам ось такий текст-”підказку”, вважаючи, що саме Василь ЧЕРВОНІЙ найбільше гідний очолити рейтинг "Творці Незалежності".
Щоправда, очолити його і тоді, в 2011-му, і нині - неможливо – наш проект не є рейтингом. Наше завдання – просто розповісти про людей, кожен із яких по-своєму долучився або долучається нині до творення Української держави у різних сферах її життя. Але в будь-якому разі – неможливо говорити про чвертьстолітній шлях утвердження незалежної України на Рівненщині без згадку про яскраву постать Василя Червонія.



Отож, відкриваємо редакційний архів...

"Василь Червоній (24 серпня 1958 – 4 липня 2009) – український політик, народний депутат України чотирьох скликань, член Вищої церковної ради УПЦ КП, староста Свято-Покровського кафедрального собору м.Рівне, багаторічний голова Рівненської обласної організації Української Народної Партії. Нагороджений орденами Христа Спасителя та Рівноапостольського св. Князя Володимира І ступеня.
У 1988р. створив перший на Рівненщині осередок Товариства української мови "Просвіта", а у 1989 р. – перший осередок Народного Руху України.
Василь Червоній і в ранзі народного депутата України, і на посаді голови Рівненської обласної державної адміністрації, і багаторічно очолюючи рівненську обласну організацію УНП, на перше місце своєї діяльності ставив українську справу.
Він залишив після себе не лише добру пам’ять людей, а й тисячі відновлених могил воїнів УПА, сотні виданих книжок, десятки збудованих православних храмів..."


ДОСЬЄ

Хочуть росіяни війни, впевнений народний депутат України Василь Червоній

Опоненти покійного політика можуть зауважити: надмірний радикалізм Василя Червонія міг відлякувати від Руху, від національно-демократичних сил багатьох опозиційно налаштованих, але поміркованих, конструктивних людей, схильних не до мітингових гасел і гучних акцій, а до економіки і конкретики. І чи не було це на руку, як не парадоксально, саме антиукраїнським силам?..

А прихильники Червонія можуть заперечити: хто не був радикалом у молодості – не мав серця, хто не був консерватором у старості – не мав голови.

Побачити Червонія-консерватора нам не судилося – надто рано обірвав його життя удар блискавки. Та як би там не було, іншого такого політика на Рівненщині вже не буде.

Василь Червоній працює до одинадцятої вечора

Можна скільки завгодно фантазувати, чим би займався Василь Червоній в нинішній Україні. Але історія умовного нахилу не має. І Василь Червоній – вже там. А над Рівним і в сонце, і в негоду велично височіють куполи Свято-Покровського собору – одного з найвищих православних храмів України, старостою якого був Василь Червоній...





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ