Ми у Facebook
21.08.2016, 13:30

25: творці Незалежності. "Металеве серце України": коли людина стає творцем, а Рівне - чарівним

Директор приватного підприємства "Рівнебудпостач" Ніна КРОКА – людина, яка подарувала рівнянам "Металеве серце України". 27-28 серпня цей фестиваль пройде у Рівному вже вп’яте.
Спочатку Ніна Юріївна зробила метал успішним бізнесом, а нині вже не перший рік перетворює його на справжнє золото людського таланту, який щедро дарують рівнянам митці-ковалі з усіх-усюд.

– Зародився фестиваль у 2012 році з моєї любові до металу, – пригадує Ніна Юріївна. – Я завжди дивувалась вмінням ковалів і захоплювалась їхніми виробами. Відвідала чимало ковальських фестивалів і зрозуміла: наше місто заслуговує на те, щоб тут збиралися і творили найкращі митці з нашої країни. Тому і перша кована скульптура – це металеве серце, що означає любов до металу. У 2012 році ковалі, які приїхали у Рівне, оздобили її своїми сердечками.

Відтоді у Рівному з’явилась нова гарна традиція – прикрашати витворами учасників "Металевого серця України" центральну алею в парку "Лебединка". Суть фестивалю залишається незмінною: учасники доповнюють своїми роботами центральну скульптуру. Тема її щороку різна, як і вигляд шедевру, що виходить у результаті. Відтак, за ці роки у Рівному з’явилась справжня алея ковальського мистецтва, одне з улюблених місць прогулянок дорослих і маленьких рівнян.

Лише сама Ніна Юріївна, певно, знає, якою титанічною працею є проведення такого масштабного дійства. Адже за чотири роки фестиваль відвідало понад 150 професійних ковалів із усіх куточків України – від Львова до Донецька. Гідно оцінили фестиваль і майстри ковальства з Бельгії, Болгарії, Голландії, Франції, Чехії та Японії. Зустріти, розмістити, організувати до спільної роботи всіх цих творчих людей, і так, щоб вони залишилися задоволеними результатами праці й виявили бажання приїхати до Рівного знову – справа нелегка. Але як радіє серце Ніни Кроки, коли вона бачить, як радо зустрічаються ковалі з усіх-усюд, як обіймають один одного, хваляться новими роботами й діляться творчими секретами, з яким завзяттям знову і знову приступають до нелегкої натхненної праці!.. Ця спільнота, яку об’єднує любов до металу, – немов справжня сім'я! І, бачачи радість в очах ковалів, Ніна Юріївна забуває про втому і радіє разом із ними, що Рівне знову прозвучить у світі й стане ще оригінальнішим.

…Уже потім скульптуру "Металеве серце" доповнили витвори учасників наступних фестивалів – "Даринка", "Дитячі пустощі", "Сімейні цінності". А цьогоріч на "Лебединці" оселяться ковані… риби. Адже тема фестивалю-2016 – "Мова риб". Центральну композицію створили постійні учасники дійства – рівнянин Роман Велігурський і Артем Вольський зі Славути. Основною для неї стали базальтові стовпи, які Ніна Крока спеціально привезла з Костопільщини. "Хочемо показати, що у нас на Рівненщині є унікальні родовища базальту, а ми поєднаємо красу каменю і металу", – пояснює Ніна Юріївна. Ковані риби – "хлопчик" і "дівчинка" – розміщуватимуться на цих стовпах, а як саме виглядатиме плід колективної праці ковалів – побачимо зовсім скоро! Напередодні ж фестивалю впорядкують і ті скульптури, які прикрашають "Лебединку" з минулих років, аби вони ще більше тішили око.

А ще учасники фестивалю долучаться до створення Меморіалу жертв Першої світової війни у бельгійському місті Іпрі. Монумент матиме вигляд плити півметра завтовшки, оздобленої маками, які нині виковують в усьому світі. На початку вересня до Бельгії відправлять і маки, які ковалі з різних міст і країн викують у Рівному.

В останній же день фестивалю на "Лебединці" відбудеться зовсім незвичне дійство – урочисте заковування молодят у шлюбні узи. Як саме виглядатиме це своєрідне "одруження по-ковальськи" – всі бажаючі зможуть побачити 28 серпня о 13 годині.

Отже, 27-28 серпня організатори "Металевого серця України" радо чекатимуть і вітатимуть постійних і нових учасників та гостей фестивалю. Ніна Крока разом із ковалями з різних міст і країн знову зробить Рівне ще привабливішим.

Завітайте на "Металеве серце України" – і долучіться до творення краси!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ