Ми у Facebook
24.08.2016, 09:00

Сьогодні православні рівняни вшановують пам'ять преподобного Федора Острозького

У день Незалежності православна церква вшановує пам'ять преподобного Федора князя Острозького.

Преподобний Феодор, князь Острозький
Одним з найбільш шанованих святих землі Волинської є преподобний Феодор, князь Острозький. Він походив з відомого княжого роду на Волині, що вів свій початок від Рюриковичів. Феодор був старшим сином першого документально відомого Острозького князя Данила, який жив у XIV столітті. Рік народження святого князя невідомий. Вперше його ім’я згадується в джерелах у 1385 р. В 1386 році король Ягайло затвердив за ним маєтки його батька. Вже в молодому віці займав становище луцького старости і воєводи ( 1387-1388 рр.). У той час більшість українських земель опинилось під владою Литви, за вийнятком Галичини, Холмщини й частини Волині, якими заволоділа Польща. Коли після унії Литви з Польщею в Креві в 1385 р. а особливо після підписання наступної унії в Городлі у 1413 р. наступило обмеження прав православних українців, князь Феодор став оборонцем цих прав, зокрема підтримував князя Свидригайла у боротьбі з Польщею.

Святий преподобний князь Феодор прославився як майстерний полководець. Він брав участь у відомій битві під Грюнвальдом у 1410 році. Потім підтримував гуситів у Чехії. Як припускають, невдала битва з татарами в 1438 році кардинально змінила його життя. Він покидає мирську суєту і стає ченцем у славній Києво-Печерській Лаврі. Про життя преподобного князя у Печерській обителі збереглось досить мало відомостей. Знаємо, що він прийняв постриг з ім’ям Феодосія і повністю присвятив себе Богові проходячи подвиги посту і мовчання. Точної дати упокоєння преподобного не відомо.Одні історики стверджують, що він упокоївся близько1446 року, а інші вважають- на початку другої половини ХV ст. Мощі преподобного Феодора, князя Острозького спочивають у Дальніх печерах Київської Лаври.

Пам’ять його звершується 11 серпня( 24 серпня за н. ст.), разом з Собором преподобних Печерських, що в Дальніх печерах спочивають 28 серпня ( 10 вересня ), в Неділю Другу Великого посту, разом з усіма преподобними Печерськими, в Неділю 2 – у після П’ятдесятниці, та з усіма святими Волинськими 10 ( 23 за н. ст) жовтня.



Інформацію підготував протоієрей Миколай Капітула,

магістр богослів’я, викладач РДС,

клірик Покровського собору, м. Рівне





На правах реклами