Ми у Facebook
26.08.2016, 20:00

Як пояснити дитині, звідки беруться діти

Джерело фото: ukr.media

Рано чи пізно усім батькам доводиться відповідати на запитання: "Звідки беруться діти?" і для багатьох це стає не просто проблемою, а стресом. Насправді, нічого надзвичайного у цьому питанні немає, якщо знати, як правильно на нього реагувати.
Чомусь так склалося, що у сучасному суспільстві тема статевих стосунків уже давно не таємниця. Про це діти чують з телебачення, вулиці, читають в газетах, інтернеті і т.д. От тільки поговорити про те, звідки все-таки беруться діти з батьками вдається не всім.

Коли настає момент розмови "про це" більшість батьків відмовляються говорити на подібні теми, уникають відповіді і т.д. Після такої реакції батьків не дивно, що діти шукають відповідей в оточуючого середовища і інформація ця не завжди правильна. Саме тому краще, аби батьки самі наважилися розповісти дитині про секрет її народження.

Так, психологи радять пояснювати про те, звідки беруться діти, правдиво. Не видумуйте всіляких казок про капусту, розкажіть дитині все як є, але в адаптованих до віку варіантах.

Дитині дошкільного віку цілком достатньо відповіді: "Тебе народила мама". Якщо малюк проявляє більшу цікавість, можете розповісти, що дитинка спочатку живе у мами в животі, а потім з'являється на світ.

Для дітей молодшого шкільного віку на такі питання краще відповідати за допомогою спеціальної літератури, в якій поверхнево описуються особливості жіночих і чоловічих геніталій, а також тема народження дітей.

Ну для підлітків найкраще називати речі своїми іменами, тим паче що у цьому віці вони уже знають немало. Поясніть підлітку про причини фізіологічних змін і розкрийте тему взаємин статей. Не оминайте теми контрацепції та захворювань, які передаються статевим шляхом. Дівчаткам-підліткам варто обов'язково розповісти про вагітність, наслідки та методи контрацепції.

Не менш важливою сьогодні є і тема сексуального насильства, яку в розмові з підлітками також необхідно торкнутися.

Успіхів!

Читати також:

Як навчити дітей самостійності?

Як побороти дитячі страхи [+ПОРАДИ]

Як налаштувати дитину на навчання: поради психологів





На правах реклами