Ми у Facebook
01.09.2016, 12:25

Учитель вчителів: вітаємо Ларису Костянтинівну Осадчу з високим званням!

Рівно чверть століття талановитий керівник і методист, відмінник освіти Лариса Костянтинівна Осадча працює заступником директора з навчальної роботи Технічного коледжу НУВГП. А нещодавно її удостоєно звання "Заслужений працівник освіти України".
… Нема щасливішої долі,
Коли людина з твоїх рук, Учителю,
Іде у світ – на краплю світ людніє.
Іван Драч


Як багато в учителеві всього: успіхи й розчарування, знахідки й утрати, проте завжди безперервний рух уперед. І лише одиниці можуть досягти найвищого рівня – стати Учителем учителів.

Після закінчення навчання з відзнакою на фізико-математичному факультеті Рівненського державного педагогічного інституту ім. Д.З. Мануїльського (нині Рівненський державний гуманітарний університет) почалася освітянська сторінка в житті Лариси Осадчої. Це було СПТУ-10 м. Рівного 1980 року. Пройшовши шлях творчих пошуків методичних ідей та проектів, сумлінної й натхненної вчительської роботи, яка назавжди освітила, звеличила, осяяла душу щирою любов’ю учнів, повагою батьків і колег, Лариса Костянтинівна продовжила професійну діяльність, обійнявши посаду заступника директора з навчальної роботи і займаючи її донині в Технічному коледжі НУВГП.



Двадцять п’ять років в одному кабінеті, який став кузнею знань, творчою лабораторією, де слова – зважені, поради – розумні, зауваження – коректні.

Уміння зосереджувати увагу на реалізації задуманого через залучення до співпраці викладачів, тримати руку на пульсі часу, передбачати результати колективної праці свідчать про унікальні організаторські здібності талановитого керівника й досвідченого наставника. Лариса Костянтинівна намагається достукатись до серця кожного викладача, захопити творчими шуканнями, запалити бажанням утілити у практичну роботу інноваційні задуми та ідеї. Саме такі непересічні особистості спроможні надихнути інших бажанням самовіддано працювати в ім’я найдорожчого – молоді.

Пані Лариса – цікавий співрозмовник і гарний промовець, вона завжди в курсі методичних, наукових новин. Уміє заволодіти увагою будь-якої аудиторії: чи це викладачі-початківці, чи методисти та науковці, чи студенти, колеги, батьки.

Якщо говорити про чесноти Лариси Костянтинівни, то це, найперше, - розум і мудрість. Усі, хто спілкується з нею, відчувають широчінь душі, прагнення порадити й розрадити, не помічаючи дистанції, бо просто й легко веде освітянський і життєвий діалог ця жінка. І одразу відчуваєш, як причастила і тебе цією мудрістю.



Ще у далекі часи у Стародавній Греції філософ Діоген, якого вважали великим мудрецем, одного гарного сонячного дня виліз із бочки, в якій жив, і зі свічкою в руках почав ходити базаром і розглядатися, немовби чогось шукаючи. На філософа звернув увагу цісар Олександр Македонський і запитав, чого той шукає. На те Діоген цілком серйозно відповів: «Шукаю людину».

Загальновідомий опис цієї людини такий: це така особа, поспілкувавшись з якою, ми стаємо кращими, починаємо іншими очима дивитися на себе, по-іншому почуватися і хочемо позитивно ставитися до інших. Подібно таким може відчути себе кожен, хто глибше поспілкується з Ларисою Костянтинівною, а ще послухати настанови мудрих людей на ті чи інші життєві ситуації та власні спостереження з її щоденника. Не інакше, як викликає подив і захоплення ця жінка, і мимоволі думаєш, яке податливе на добро серце, яка щира на пораду душа.



Знаємо, що у нашому людському житті немає нічого випадкового. Навпаки, все закономірне, внутрішньо спричинене й зумовлене. І між усім є внутрішній зв'язок, хоча він, можливо, не для всіх очевидний. Бо хіба такий розум і енергія, жага творчості і запопадлива праця не допомогли Ларисі Костянтинівні реалізувати її творчі плани? Саме так. Завдяки активній особистій участі Осадчої Л.К. були ліцензовані та акредитовані 8 спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст», підготовку яких здійснює коледж з 2001 року. У 2012 році ліцензована нова спеціальність 5.04030101 «Прикладна математика», фахівців з якої не готують вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації північно-західного регіону. У 2013 році для забезпечення виробничих потреб ПАТ «Рівнеазот» проведено комплекс організаційних робіт та успішно ліцензована нова спеціальність підготовки молодших спеціалістів 5.05130102 «Виробництво неорганічних речовин» галузі знань «Хімічна технологія та інженерія».

Під її керівництвом були розроблені навчально-методичні матеріали, які використовуються для реалізації принципів Європейської кредитно-трансферної системи навчання (ЄКТС). З досвіду роботи щодо впровадження ЄКТС у вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Осадчою Ларисою Костянтинівною були презентовані доповіді на VIII Всеукраїнську науково-методичну конференцію «Кредитно-модульна система підготовки фахівців для ринкової економіки: стан, проблеми, перспективи», ІХ Міжнародну науково-методичну конференцію «Проблеми управління якістю підготовки фахівців в умовах інтеграції в міжнародний освітній простір», Х Міжнародну науково-методичну конференцію «Європейський простір вищої освіти як основа розвитку суспільних знань», ХІ Міжнародну науково-методичну конференцію «Забезпечення наступності змісту в системі ступеневої вищої та післядипломної освіти», за які була удостоєна почесних нагород. За особистий внесок у розвиток освітніх інновацій була нагороджена Почесним дипломом Академії педагогічних наук на виставці-презентації «Інноватика в освіті України», яка відбулась у м. Києві; на Четвертій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2013» у номінації «Управління і науково-методичний супровід інноваційного розвитку сучасних закладів освіти» Технічний коледж отримав бронзову медаль; на П’ятій Національній виставці-презентації «Інноватика в сучасній освіті» за представлення інноваційних технологій Технічний коледж нагороджений Дипломом та Срібною медаллю (2013р.), а на Шостому Міжнародному форумі-презентації (2014р.) - Дипломом та Золотою медаллю «Лауреат конкурсу І ступеня».



Лариса Костянтинівна – автор інтерактивних комплексів навчально-методичного забезпечення з дисциплін «Вища математика», «Вища математика для економістів», методичного посібника «Кредитно-модульна система організації навчального процесу у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації».

Крім того, Осадчою Л.К. були розроблені інтегровані навчальні плани двох рівнів: підготовки молодших спеціалістів, на базі кваліфікованих робітників із споріднених професій зі скороченням терміну навчання на один рік; підготовки бакалаврів у Національному університеті водного господарства та природокористування на базі молодших спеціалістів із скороченням терміну навчання на два роки, які на даний час успішно впроваджені в навчальному процесі. Має друковані статті, опубліковані в журналах «Новітні технології навчання», «Нова педагогічна думка», «Вища освіта України».



За підсумками 2011 року рішенням управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Рівненської міської ради Лариса Костянтинівна визнана переможцем конкурсу «Жінка 2011 року» у номінації «Жінки – працівники науки», а також за високий професіоналізм, значний особистий внесок у розвиток освітньої галузі області нагороджена премією голови Рівненської обласної державної адміністрації та голови обласної ради.

Інколи гадаєш: є люди, у яких все, за що б не брались, виходить, інакше кажучи, як в отій пісні: «Щаслива жінка – щаслива в усьому…».

Але це не просто так. Це щоденне долання висоти, яке стало нормою. А позаяк, ще – це мама, дружина, бабуся, викладач-методист, Відмінник освіти України. Всі ці статуси – в активі Лариси Костянтинівни. Віднедавна додався ще один – Заслужений працівник освіти України.

Увесь педагогічний колектив тішиться успіхами і високою нагородою керівника.
А для нас Лариса Костянтинівна в своєму робочому кабінеті – жінка з напівпосмішкою на обличчі, з вимогливо-глибокими сірими проникливими очима, що світяться розумним променистим світлом, справедлива, котра вміє поважати чужі погляди і свободу вибору, цінує особистість і має в усьому витончений смак.

Надійне плече від чоловіка, релаксація від сім’ї та друзів, авто – для мобільності, книги, сад, огород – для душі, – все це дозволяє пані Ларисі почуватися легко, впевнено, бути сильною та впливовою.

Від колективу викладачів Технічного коледжу НУВГП
викладач-методист Куришко Н.М.,
старший викладач, завідувач відділення Ткачук Л.Л.






На правах реклами