Ми у Facebook
19.09.2016, 19:00

Враження рівнянина від відпочинку у Моршині

Перші два тижні осені мені довелося провести в місті Моршин на Львівщині. Чудова погода, дивовижні карпатські краєвиди, спокійна атмосфера сприяли вдалому відпочинку.
Але це місце найбільше підходить для лікування та профілактики різних хвороб. В основному у Моршин їдуть по знамениту лікувальну воду.

Вода - це джерело життя для всіх істот на нашій планеті, адже вона має безліч дивовижних властивостей і здатна не тільки дати життя, а й вилікувати людину від найважчих і складних хвороб.

З Рівного до Моршина добратися можна через Львів. До міста Лева у будні двічі на день рушає швидка електричка. У суботу та неділю – один раз у день. З львівського вокзалу дуже часто їздять рейсові автобуси до Моршина. Також є маршрутне та звичайне таксі. Ми купували квитки на поїзд та автобус в Інтернеті, а потім їх обмінювали у касах залізничного вокзалу та автовокзалу.



Для тих, хто повинен дотримуватися дієти, слід знати, що у Моршині сніданок, обід та вечеря чітко за розкладом, тому дуже важливо знайти дієтичне харчування у їдальнях чи кафе у невідповідний час. Ми запізнилися з обідом і довго шукали, де можна поїсти дієтичні страви після 15:00.

Ціни на житло різні. Можна пожити у пансіонаті, де кімната з душем та туалетом обійдеться у 100 грн в день на одну особу. У цю суму входить "курсівка" та картка для відвідування бювету. У санаторіях різні умови проживання за різні кошти. Ми ж винаймали однокімнатну квартиру за 250 грн у день. У нашому розпорядженні було кабельне телебачення, Інтернет та усі побутові зручності.

Подорожуймо Україною: термальні води "Косино" [+Фото]

Харчуватися можна в їдальнях при санаторіях та кафе, де в основному пропонують дієтичне харчування. У середньому триразове харчування обійдеться у 65-80 грн в день. Смачно і дешево (обід коштує приблизно 30 грн) можна поїсти у міському вокзалі. Але теж слід пам’ятати, що є розклад. Ми купували продукти у магазинах та самі ж готовили бо звикли до своїх дієтичних страв.

Дуже важливо відвідати лікаря, який призначить графік прийому води та необхідну концентрацію мінералів. Також лікар призначає відповідні процедури. Якщо ви не пройшли обстеження, то його можна зробити на місці, але ціни вищі, ніж у Рівному (наприклад, УЗД коштує 275 грн).



На курорті три різних джерела. Джерело №1 призначають при хворобах шлунково-кишкового тракту та інших проблемах, джерело №4 найбільш популярне, водичка з нього володіє сечогінною властивістю, а джерело №6 призначають при жовчнокам’яній хворобі та з іншими проблемами внутрішніх органів.



Джерело №4, або ще у народі його називають "Русалонька", знамените своїм походженням. Це Джерело Божої Матері. За стародавніми переказами, у XIX ст. одна сирітка, яка пасла корів, побачила в цьому місці Пресвяту Богородицю. "Вода ця буде лікувати, хто з добрим серцем буде її споживати", - сказала Пречиста Діва маленькій дівчинці. Богобоязлива сирітка розповіла про бачення дорослим, які прийшли подивитися на це диво. Однак бачення Богородиці зникло, а в тому місці забило джерело цілющої води. Відтоді й називають його джерелом Божої Матері, а над джерелом встановили скульптуру Пресвятої Богородиці.

Цю воду можна безкоштовно набирати у Центральному кюветі, біля барельєфу Русалоньки або безпосередньо на джерелі Божої Матері.



Для того, щоб набирати воду у бюветі з джерел №1 та №6, слід придбати спеціальну картку, яку потім вставляють в автомат. Згідно з призначенням лікаря, автомат видає потрібну порцію води.



У центрі дуже красивий парк, де можна гарно відпочити та навіть погодувати білочок. У місті є своя футбольна команда "Моршин", тому можна відвідати тренування або саму гру. Для дітей встановлені різні атракціони, є прокат велосипедів, самокатів та маленьких електричних машинок. Також є кінотеатр, концертний зал, православна церква, костел.



Також неподалік є озеро Моршин, де всі купаються, ловлять рибу, катаються на човні або катамарані, а також гуляють у лісі біля озера.

Відпочинок на Світязі 2016: ціни, проживання, умови (+ФОТО)



Крім того, на кожному кроці пропонують безліч екскурсій – на закарпатське озеро Синевир, у Львів, Трускавець та ін. Але тим, хто лікується, мабуть дуже важко поєднувати оздоровлення з активним дозвіллям – слід за графіком пити воду, відповідно харчуватися, а тут ще потрібно кудись їхати на цілий день.

У Моршині можна придбати різноманітні сувеніри, а ще - справжній лісовий мед у подарунок рідним та близьким.

... Додому у Рівне ми поверталися тим же шляхом. Слід знати, що на електричку зі Львова до Рівного у п’ятницю важко знайти квитки, тому що в цей день студенти роз'їжджаються на вихідні. Краще заздалегідь купувати квитки в Інтернеті або ж на вокзалі.





На правах реклами