Ми у Facebook
01.10.2016, 07:30

З першого жовтня рівняни зможуть оформити пластиковий паспорт

Старі паспорти в Україні більше не друкуватимуть.
14 липня цього року Верховна Рада України ухвалила законопроект № 3224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України».

З набранням чинності документу з 1 жовтня 2016 року в Україні буде започатковано оформлення нових паспортів у вигляді пластикової картки для всіх громадян. Головним мотивом запровадження нових паспортів є захищеність від підроблення. Новий паспорт містить електронний безконтактний носій, який неможливо змінити або скопіювати. Згідно із законом, паспорти видаватимуть кожному громадянину України, який досягнув 14-річного віку. Особам, які не досягли 18-річного віку, паспорт оформлятимуть на 4 роки, а всім іншим – на 10 років. Обов’язкової заміни, так само як і встановлення граничних термінів дії раніше виданих документів не передбачають. Таким чином, представники старшого покоління за бажанням зможуть невизначено довгий термін користуватися паспортами у вигляді книжечки. Однак нові паспорти старого зразка більше не видаватимуть.

У скільки обійдеться рівнянам новий біометричний паспорт

Нові документи у вигляді пластикової картки оформлятимуть при зверненнях громадян щодо втрати, псування, зміни прізвища або за необхідності вклеювання фотокарток при досягненні 25- або 45-річного віку. Новий документ можна оформити за бажанням особи. Нові паспорти міститимуть номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Його наноситумуть на паспорт графічно та до електронного чипа. Таким чином, у власників таких паспортів відпаде потреба у паперових довідках з фіскальної служби. Зчитати інформацію, яка нанесена на чип, можна буде навіть за допомогою сучасних смартфонів.

Чи потрібно рівнянам поспішати міняти паспорти?





На правах реклами