Ми у Facebook
23.11.2016, 17:24

Позичте на консультанта. На Рівненщині близьким до влади експертам платять по 30-50 тисяч щомісяця

Свої своїх не залишають. Хлібні посади для своїх. За позичені гроші. А розрахуємось ми. Зі своїх кишень.
В 2012 році з ініціативи Уряду України, за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку було розпочато розробку Проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Області готували свої проекти і подавали їх на розгляд Світового банку. Нині проект охоплює 8 регіонів України. Угодою між Урядом України та Світовим банком передбачено фінансування проекту за кошти банку в розмірі 250 мільйонів доларів США з співфінансуванням від України в розмірі 10% від суми.

Про це йдеться у статті Інни Білецької на порталі "Четверта влада".

На сайті МОЗу проекту присвячено окремий розділ.



Рівненська область входить до складу учасників Проекту з субпроектом «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу в Рівненській області на період з 2015 по 2020 роки».



Фінансування субпроекту передбачено з двох частин: кошти Світового банку – 25 мільйонів доларів та кошти обласного бюджету – 2,5 мільйонів доларів.

Основними цілями субпроекту в Рівненській області визначені:

- Покращення функціонування та взаємодії первинної, вторинної та третинної ланок надання допомоги хворим на ХСК (хвороби системи кровообігу);

- Покращення обізнаності населення щодо профілактики хвороб системи кровообігу.


В рамках субпроекту для досягнення поставлених цілей заплановано:


1. Провести капітальний ремонт та реконструкцію 105 закладів охорони здоров’я первинного рівня: фельдшерсько-акушерських пунктів в лікарські амбулаторії. Об’єкти розташовані в кожному районі області.
2. Закупити медичне обладнання для серцево-судинного центру Рівненської обласної клінічної лікарні(РОКЛ), лікарських амбулаторій, центральних районних та міських лікарень.
3. Закупити вироби медичного призначення для серцево-судинного центру РОКЛ.
4. Закупівлю 18 автомобілів швидкої медичної допомоги класу В для центральних районних та міських лікарень.
5. Розробка та запуск програмного забезпечення для супроводу електронного реєстру груп ризику з інтеграцією до державної системи eHealth.
6. Створення Центру обробки даних закладів охорони здоров’я.
7. Впровадження комплексної системи захисту інформації.
8. Розробка та підтримка інформаційного веб-порталу щодо хвороб системи кровообігу.
9. Розробка мультимедійного навчального курсу «Особливості роботи з групами ризику».
10. Проведення інформаційної кампанії щодо популяризації веб-сайту, гарячої лінії та здорового способу життя.
11. Проведення навчань медичного персоналу (сімейних лікарів, спеціалістів, менеджерів ЗОЗ) щодо профілактики та лікування хвороб системи кровообігу.

Для успішної реалізації субпроекту згідно вимог і рекомендації Світового банку, через конкурсний відбір, залучено групу консультантів.

Прекрасний проект – фантастичні перспективи. Шкода лиш, що рекламуючи проект, і МОЗ, і управління охорони здоров`я на місцях, максимально оминають головне. А головне в тому, що це не грант, а позика, тобто те, що доведеться віддавати.

Світовий банк шукає на Рівненщині соціолога

Освоювати 250 мільйонів доларів вісім українських управлінь охорони здоров`я будуть до 2020 року. Тобто остаточні результати ми побачимо не скоро, а віддавати позику доведеться Уряду України, з наших з вами податків – з наших з вами кишень – з 2020 року по 2038. І нам, і нашим, уже дорослим дітям.

Світовий банк реконструює амбулаторію на Рівненщині, яка обслуговує кілька тисяч людей


Та все б нічого, Україна багато позичає. Позичає не мільйонами, а мільярдами. Але тут є одне цікаве АЛЕ. У випадку з цим проектом, ми позичаємо не лише на швидкі, ФАПи, соціологічні дослідження, закупівлю матеріалів для будівництва, закупівлю апаратури, навчання персоналу, але і на зарплатню консультантів проекту.

Хто вони?

Виявляється, у 2015 був проведений конкурс.

Ось список тих, хто подавав резюме.



А це – склад конкурсної комісії.



Юрій Приварський – голова конкурсної комісії – заступник голови Рівненської обласної адміністрації (призначений на посаду 2 квітня 2014 року. Його кандидатуру подав на погодження в Адміністрацію Президента діючий на той час голова Рівненської ОДА – Сергій Рибачок).



Юрій Осіпчук
– заступник голови конкурсної комісії - начальник Управління охорони здоров`я Рівненської ОДА (член ВО «Свобода» – однопартієць [url]Сергія Рибачка[/url]).

А це – список переможців. Робоча група консультантів у проекті має ось такий вигляд.



Давайте спробуємо розібратись, хто ці люди.

Сергій Рибачок[
– ФОП – консультант з питань управління субпроектом – екс-голова Рівненської обласної державної адміністрації (призначав на посади голову конкурсної комісії Субпроекту Світового банку – Юрія Приварського та заступника голови конкурсної комісії – начальника Управління охорони здоров`я – Юрія Осіпчука).

Наталія Бірюкова – ФОП – консультант з фінансового управління – довірена особа Олексія Муляренка на виборах, дружина керівника апарату Рівненської обласної державної адміністрації Олександра Бірюкова.

Піднебесна Катерина – ФОП – консультант з інженерних робіт – місце реєстрації підприємницької діяльності – Київ.

Микола Сирочук
– ФОП – ІТ консультант – згідно даних, вказаних на особистій сторінці в фейсбуці – працює у Рівненському обласному лікувально-діагностичному центрі.

Юрій Олексійчук
– ФОП – перекладач-асистент – однопартієць Сергія Рибачка та Юрія Осіпчука – депутат Острозької міської ради від ВО «Свобода».

Віталій Дрозд
– ФОП – консультант з питань закупівель – екс-керівник Рівненської філії ПАТ «Укрінбанк».

Сергій Мініч – ФОП – консультант з PR – радник голови Рівненської ОДА, екс-керівник прес-служби Рівненської ОДА.

У субпроекті вони – консультанти-ФОПи (фізичні особи-підприємці). Усі, крім одного, зареєстрували підприємцьку діяльність у 2015 році. Наприкінці року. Уже після перемоги у конкурсі.

Я запитала в управлінні охорони здоров`я про те, скільки грошей ці люди отримують за свої послуги. Прочекала двадцять днів, щоб отримати ось таку відповідь.



Я звернулася і з запитом ще раз. Попросила вказати, які кошти перераховані на особисті рахунки ФОПів-косультантів, копії договорів з ними та акти виконаних робіт. Мене знову попросили почекати.

Тим часом, витрати на оплату роботи ФОПів вдалося з`ясували з допомогою порталу публічних коштів. Ось суми, виплачені цим людям за час роботи проекту:



Майже два мільйони сімсот тисяч гривень на сімох. За рік роботи проекту.


Середня оплата послуг консультантів на місяць становить:

ФОП Рибачок – 50 тисяч гривень;

ФОП Бірюкова – 36 тисяч гривень;

ФОП Піднебесна – 36 тисяч гривень;

ФОП Сирочук – 35 тисяч гривень;

ФОП Дрозд – 36 тисяч гривень;

ФОП Олексійчук – 30 тисяч гривень;

ФОП Мініч – 32 тисячі гривень.

Відповісти, що зробили за цей час конкретно, мені так і не змогли. Написали, що передбачили зробити в рамках проекту – роблять. Конкретних результатів за рік, зважаючи на відповідь, немає.



Тобто станом на початок листопада витратили близько трьох мільйнів гривень. З них – два мільйони сімсот тисяч – на оплату роботи консультантів.


Я дочекаюсь відповіді з актами виконаних робіт і вірю, що побачу якими є послуги, за які нам з вами доведеться повертати кошти. В професійності ж консультантів, яких обрала така поважна комісія, я навіть не дозволяю собі сумніватись.





На правах реклами