Ми у Facebook
01.12.2016, 07:40

1 грудня – День боротьби зі СНІДом

Сьогодні, 1 грудня, у всьому світі відзначають День боротьби зі СНІДом.
Понад чверть сторіччя пройшло з того часу, як над нашою планетою підняла голову жорстока, жахлива хвороба, яка дуже швидко розповзлась по всіх континентах, погрожуючи майбутньому нашої цивілізації.

З початку епідемії вірусу імунодефіциту в усьому світі ним заразилися 60 мільйонів людей. 25 мільйонів з них померли. У 2008 році у світі нараховувались 33,4 мільйона ВІЛ-інфікованих осіб. У минулому році від СНІДу померло два мільйони осіб, а також народилося 430 тисяч ВІЛ-інфікованих малюків.

ВІДЕО: як проходить перевірка на ВІЛ-інфекцію

Проблема епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, незважаючи на зусилля державних, неурядових і міжнародних організацій, залишається надзвичайно гострою. Масштаби епідемії продовжують збільшуватися, що свідчить про недостатність профілактичних заходів. Крім того, поки не вдалося подолати невідповідність між фінансуванням розв'язання проблеми і потребами у ньому.

Згідно з оперативною статистикою Комітету з питань протидії ВІЛ/СНІД, з 1987 по вересень 2009 року в Україні офіційно зареєстровано 156 023 ВІЛ-інфікованих, СНІД підтверджено у 30 002 осіб, померли 17 028 хворих. До того ж тільки за вересень зареєстровано 1 652 нові випадки ВІЛ-інфекцій, 363 — СНІДу.

За оцінками експертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч.

Перші повідомлення про ВІЛ/СНІД з’явилися в США у 1981 р. З того часу кількість хворих на ВІЛ-інфекцію невпинно збільшується.

Всесвіій день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно.

"Ваше здоров'я": рівнянка Олена Гандзюк - про необхідність обстеження на ВІЛ [+Відео]

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.





На правах реклами