Ми у Facebook
10.12.2016, 16:30

Як мешканці Рівненщини зможуть отримати безкоштовні ліки

В Україні планують запустити механізм відшкодування вартості ліків.
Припускають, що реімбурсація — відшкодування вартості ліків, почнеться з 2017 року. Відшкодування коштів відбуватиметься за ліки, які призначили при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті другого типу, бронхіальній астмі. Пріоритет надали цим хворобам, адже вони найбільше впливають на показники смертності й ефективно лікуються амбулаторно. Аби отримати відшкодування, пацієнт мусить звернутися в аптеку з рецептом, який виписав сімейний лікар.

В Україні діятиме два варіанти повернення коштів: повна та часткова реімбурсація, яка залежатиме від ціни ліків в аптеках
Якщо ціна ліків в аптеці не більша за мінімальну ціну в Україні і не перевищує встановлену Міністерством охорони здоров`я референтну ціну, пацієнт отримує лікарський засіб безкоштовно — повна реімбурсація
Якщо ціна на ліки в аптеці перевищує мінімальну ціну в Україні, однак нижче, ніж медіанна ціна, пацієнт отримує відшкодування коштів, витрачених на придбання ліків в розмірі мінімальної ціни в Україні - часткова реімбурсація.

КОЛИ РЕІМБУРСАЦІЯ ДІЯТИМЕ НА РІВНЕНЩИНІ

Якщо ж ціна в аптеці перевищує медіанну ціну, пацієнт не отримує ніякого відшкодування.

Ліки будуть виписуватимуть не за їх назвою, а за діючою речовиною, а тому в аптеці повинно бути кілька варіантів препаратів придатних для реімбурсації.

Вартість ліків аптекам, згідно принципу реімбурсації, повинна відшкодовуватися з місцевих бюджетів.

Рівняни - учасники АТО мають право отримати безкоштовні ліки у аптеках

Про це повідомляє Всеукраїнська асоціація пенсіонерів.

Довідка: Референтні ціни – узгоджені єдині ціни на однотипні ліки різних виробників з урахуванням реімбурсації.

Медіанна ціна - вартість, визначена з середини діапазону цін або, якщо число вказаних цін є парним, розрахована як середнє арифметичне двох цін, що знаходяться в середині діапазону.

Реімбурсація - прийнята у світі система відшкодування вартості ліків. За допомогою цього процесу держава впливає на доступність ліків серед населення.





На правах реклами