Ми у Facebook
26.12.2016, 13:30

Побачити класика: Рівне відвідав Лесь Подерв’янський (+ФОТО)

Лесь Подерв’янський. Фото Олександра Шевчука.

Його приїзд очікували давно.
Олександр Подерв’янський — український художник, учасник багатьох виставок, чиї картини зберігаються у кількох приватних та музейних колекціях в Україні та за кордоном, син відомого українського художника Сергія Подерв’янського. Однак, народну любов та славу він здобув більше як автор сатиричних п’єс під творчим псевдонімом Лесь Подерв’янський. Як розповідав сам автор у одному із своїх інтерв’ю, п’єси він почав писати для розваги й читав своїм друзям та знайомим під час спільних посиденьок. Хтось з них записав твори на плівку й таким чином вони “пішли у народ”. П’єси Подерв’янського — це весела суміш побутових сцен, пародій на казки та грецькі міфи, твори Шекспіра й знані твори філософів. Щедро приправлені матюками. Однак лайка багатьох читачів зовсім не відлякує і шанувальників його творчості вистачає серед різних верств населення.

Рівнянам подарували неймовірний різдвяний подарунок

Ще задовго до початку творчого вечора до рівненського МПК “Текстильник”, де і відбувалася зустріч з автором, почала підходити вервечка глядачів: тридцятирічні та студенти, поважні чоловіки і навіть сімейні пари та закохані парочки. Поблизу “Текстильника” стояли припарковані лискучі іномарки, і бувалі авто українського та радянського виробництва.

Фото Олександра Шевчука.
Фото Олександра Шевчука.


У коридорі поблизу дверей до глядацької зали протиснутися було важко — бажаючих побачити Леся Подерв’янського прийшло чимало рівнян та гостей, які приїхали на концерт з передмістя. В розмовах глядачів відчувалося нетерпіння — творчий вечір очікували давно: Лесь Подерв’янський мав приїхати ще на початку грудня, але захворів і його зустріч з глядачами перенесли на 24 грудня. Із розмов зі знайомими ставало зрозуміло, що вони прийшли побачити ледь не класика української літератури, адже читають та слухають, а також цитують та переказують, його твори не перший рік.

Фото Олександра Шевчука.
Фото Олександра Шевчука.


Глядацька зала МПК “Текстильник” заповнилася практично вщент. Лесь Подерв’янський довго чекати себе не примусив і з’явився на сцені за кілька хвилин після запланованого початку концерту:

- Слава Україні! Добрий вечір Рівне, привіт друзі! - весело привітався й не гаючи часу, всівся за письмовий стіл, який стояв неподалік на сцені й оголосив назву першої п’єси: “Діана”.

Фото Олександра Шевчука.
Фото Олександра Шевчука.


Зал відповів оплесками. За майже півтори години творчого вечора автор прочитав кілька своїх давно знаних творів, практично не спілкувався з глядачами, як це роблять зазвичай інші автори, не відповідаючи на запитання глядачів під кінець зустрічі. Просто читав свої п’єси, часом змінюючи голос в залежності від героя п’єси та інтонацію.

Фото Олександра Шевчука.
Фото Олександра Шевчука.


Проте цього було цілком достатньо, щоб увесь час утримувати увагу залу, який весело сміявся з незвичайних та курйозних подій, описаних у п’єсах. І це при тому, що кожен із присутніх, мабуть, чув їх кілька разів у своєму житті.

Фото Олександра Шевчука.
Фото Олександра Шевчука.


Наостанок прочитавши свого відомого “Гамлета”, автор попрощався і зник за кулісами. Глядачі поволі висипали до виходу. Концерт глядачам сподобався:

- Це було неймовірно — так можна описати враження від сьогоднішнього вечора. Я слухаю твори Леся Подерв’янського доволі давно, ще від того часу, як вони з’явилися на касетах. Дуже радий, що вдалося сьогодні побувати на сьогоднішній творчій зустрічі, - розповідає рівнянин Андрій Березюк.

Виходячи у зимовий вечір, рівняни і далі жваво обговорювали твори Леся Подерв’янського, їхні обличчя ще довго розпливалися у веселих усмішках.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook





На правах реклами