Ми у Facebook
06.02.2017, 16:45

Ігор Мічуда: "Нам вдалося не тільки вистояти, а й зробити крок уперед"

Державна архітектурно-будівельна інспекція реалізує державну політику, яка стосується державного архітектурно-будівельного нагляду. У Рівненській області ДАБІ очолює Ігор МІЧУДА.
Він розповів, яким був минулий рік для ДАБІ й особисто для нього:

– Минулий рік був результативним для Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області. За 2016-й головні інспектори будівельного нагляду провели понад 800 перевірок об’єктів будівництва щодо дотримання вимог містобудівного законодавства та наклали штрафів на загальну суму понад 4 мільйони гривень. У минулому році ми надали понад 9000 дозвільних документів на будівництво. Також у 2016-му прийняли в експлуатацію майже 4000 об’єктів.

Однак ці досягнення нам давалося непросто. Адже весь час доводилося долати спротив різноманітних “будівлян”, які не хочуть працювати так, як цього вимагає закон, а звикли вирішувати все за допомогою грошей. Вони прикриваються своїми депутатськими значками, своїми впливовими зв’язками, намагаються створити перешкоди для нас, завадити нашим перевіркам. Та, незважаючи на це, ми змогли достойно виконувати свою роботу.

За 2016 рік ДАБІ виявила понад 70000 метрів квадратних житла, яке намагалися зареєструвати та побудувати за нижчою категорією, тим самим намагаючись спростити процес отримання дозволів. Багатоповерхівки, для яких потрібно виготовлення окремого архітектурного проекту, намагалися зареєструвати як звичайні будинки (ці документи потім скасували). І для цього “будівляни” вписують абищо у документацію. Також останнім часом ми мали справу з тим, що недобросовісні забудовники вписують людей у дозвільні документи, які про це ні слухом, ні духом. І коли розпочинається перевірка, ДАБІ часто отримує звернення й листи-відповіді, що певний архітектор, проектувальник, інженер-технічного нагляду навіть не знали, що його ім’я та прізвище, його кваліфікаційний номер вписали у свідоцтво, потрібне для будівництва.

Забудовники повинні розуміти, що завжди потрібно чинити згідно із законом. Якщо забудовник усвідомлює, що він порушив певні норми, то має шукати вихід з цієї ситуації. Наприклад, як це вчинила у свій час компанія “Ріверсайд”. Визнавши помилку, спочатку сплатили чималий штраф, отримали дозвіл на землю, змінили містобудівну документацію та згідно з чинним законодавством продовжили будівництво.

Кардинально інакше вчинив забудовник, який провадить будівництво на вулиці Гайдамацькій, 13-Б (колишня вулиця Струтинської), який проігнорував усі вимоги закону. А тому прокуратура, захищаючи інтереси держави, звернулася з поданням до суду про знесення цього будинку. Але сам забудовник не бажає виправляти своїх помилок, легалізувати будівництво, уникає перевірок та ховається від нас. Я хочу всіх попередити публічно: як би ви не ховалися, як би ви не втікали, уникнути відповідальності не вдасться.

Ми зараз так само розшукуємо забудовника, який займається будівництвом на вулиці Драгоманова, 27. Зараз за цією адресою відбуваються судові засідання. І нещодавно до мене звернулися шоковані рівняни, які купили там квартиру. А з усіх містобудівних документів – це декларація про початок реконструкції нежитлової будівлі з кінолекторієм та вестибулем. Цікаво, звідки там з’явилися квартири? Як зареєстрували документи? Хоча рівняни, перед тим, як купувати квартиру, могли б звернутися до ДАБІ й отримати усю необхідну інформацію стосовно того, наскільки легальне будівництво. Й це не єдиний випадок. Багато подібних грубих порушень норм закону було у 2016 році.

Для мене та моїх колег рік був дуже тяжким. Ми вкотре переконалися, що у нашій країні гроші вирішують дуже багато. На нас відкривали кримінальні справи, нам протистояли так звані “активісти”. Однак на цю посаду я прийшов для того, щоб усім довести – будівельна галузь у Рівному відбуватиметься за правилами. Якщо хочеш будуватися – повинен оформити усі документи, узгодити всі формальності згідно з вимогами законодавства й нормально робити свою справу.

Попри тяжкий рік, ми вистояли, більше того, зуміли зробити значний крок уперед – тепер у Рівному з’явиться міська державна архітектурно-будівельна інспекція. І це означає, що є ще один привід стверджувати – повернення до старих звичаїв у будівельній галузі не буде!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Ігор Мічуда: Недобросовісних забудовників будемо позбавляти ліцензії


Ігор Мічуда: «Якщо не зможеш виконати – краще не обіцяй!» [+Фото]



Рівненський активіст Ігор Мічуда: "Коли громада об'єднується, то досягає успіху"






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ