Ми у Facebook
19.02.2017, 11:30

"Шлюб за добу": все, що треба знати про швидке одруження у Рівному

Портал OGO.ua спробував розібратися, що це таке і в чому основні мінуси і плюси такого сервісу.



Що таке "Шлюб за добу" і навіщо він потрібен?

Ще на початку 2016 року українським молодятам навіть і не снилось те, що оформити шлюб можна лише за один день і без зайвої бюрократії. Офіційно затверджений порядок державної реєстрації шлюбу, за даними сайту Міністерства юстиції, передбачає, що шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви. Прискорити процедуру одруження можна тільки якщо є важливі для цього причини – у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо існує безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого. Тоді шлюб реєструється у день подання відповідної заяви, або у будь-який інший день за бажанням наречених.

У Рівному перші сміливці протестували послугу "Шлюб за добу"

Проте деякі молодята, які хотіли одружитися швидше, але не мали на те законних підстав, часто просто змушені були платити хабарі та підробляти довідки. Під час свого візиту в Рівне заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло МОРОЗ зазначив:

– Ми з'ясували, що до 40% шлюбів у нашій країні реєструвались за прискореною процедурою – вони (молодята — авт.) ходили до закладів охорони здоров'я, "купляли" довідки, що начебто наречена вагітна, і проводили цю реєстрацію. Ми вирішили, що людям необхідно дати свободу вибору, і ті громадяни, які хочуть одружитися й не чекати спливу цього 30-денного терміну, повинні мати право зробити це офіційно.

– Одруження – це є приватне питання пари. І ні держава, ні хтось інший не може у це втручатися та встановлювати якісь випробувальні терміни... Священик у церкві не встановлює ніякого випробувального терміну – коли пара хоче вінчатися, тоді вони і вінчаються. Чому ж держава має брати на себе цю функцію? – зазначає начальник Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна СМАЧИЛО.

Модернізовувати застарілу практику реєстрації шлюбу почали ще у 2015 році – була запроваджена система електронного подання документів для реєстрації шлюбу. Тепер відразу на сайті можна обрати зручний час, дату й місце проведення церемонії, сплатити платіжною карткою держмито. А 29 липня 2016-го в Україні запустили пілотний проект "Шлюб за добу", завдяки чому пари можуть не чекати місяць, а одружитися відразу через 24 години після подачі всіх потрібних документів.

Першими випробували проект наближені до зони проведення АТО – Херсон, Маріуполь та Сєвєродонецьк, а також туристичні міста – Київ, Львів і Одеса. А з нового року одружитися за новою спрощеною процедурою можна вже у 20 містах України.


Одруження під прицілами телекамер: у Рівному офіційно запустили "Шлюб за добу" (+ ФОТО)


Плюси та мінуси швидких одружень

Серед людей існують побоювання, що таке спрощення механізму реєстрації може у рази збільшити кількість необдуманих шлюбів в Україні, а тому відсоток розлучень теж зростатиме. Проте, як зазначають представники Мін'юсту, це лише упередження і пари, які вирішили скористатися цією процедурою, роблять це обдумано, оскільки витрачають час на підготовку документів, а також платять за процедуру немаленьку суму.

– Якби це коштувало одну гривню, то, може, побоювання було б слушне, – зазначив Павло Мороз.

Наприклад, за даними головного територіального управління юстиції у Львівській області, за півроку після запуску проекту в сусідньому обласному центрі, жодне подружжя, яке зареєструвало шлюб за процедурою в рамках “пілоту”, не розлучилося.

Ще одним мінусом є недешева ціна такої послуги. Загалом по Україні ціни коливаються від 150 до 9 тис. грн. Ціна залежить від витрат організатора церемонії шлюбу. Так, у Києві можна одружитися за 5,9 тис. грн в робочі дні та суботу, а в неділю і понеділок послуга буде коштувати 8,8 тис. грн. У Львові бажаючі оформити шлюб на стадіоні "Арена-Львів" платять від 2,5 до 3, 5 тис. грн, в аеропорті сума може коливатися в межах 1,8 – 2,1 тис. грн. Варто зазначити, що у містах, які знаходяться неподалік зони АТО, ця послуга може обійтися в приблизно 150 гривень, а для самих учасників АТО ця процедура є безкоштовною (вони повинні сплатити лише держмито у розмірі 85 копійок).

Беззаперечним плюсом таких одружень є швидкість реєстрації та відсутність бюрократії. Це дозволить молодятам не потонути у передвесільних клопотах, обрати для себе комфортний час та дату реєстрації без "доплат" і "могоричів".




Унікальна можливість у Рівному


Із часу запуску проекту "Шлюб за добу", у Рівному цим сервісом скористались 16 пар. Церемонія одруження відбувається у приміщенні виставкової зали Міського будинку культури. Якщо пара хоче скористатися послугою "Шлюб за добу", їй необхідно підготувати і принести всі необхідні документи до МБК – саме одруження коштує 2,5 тис. гривень.

Під час офіційного запуску проекту в Рівному, 28 січня відбулася урочиста церемонія одруження двох рівненських пар – Анни та Євгенія, а також Ірини та Юрія. Наречені отримали унікальну можливість – вони скористались послугою "Шлюб за добу" абсолютно безкоштовно, адже стали переможцями спеціального конкурсу від управління юстиції в Рівненській області.

Анна та Євгеній
Анна та Євгеній


БІЛЬШЕ ФОТО

Ірина та Юрій
Ірина та Юрій


Анна та Євгеній знайомі вже більше року. Євгеній – кадровий офіцер Збройних Сил України, скоро йому знову повертатися на службу. Він спеціально приїхав у відпустку, щоб одружитися з коханою. А планували одруження молодята тривалий час, проте підходящий момент підвернувся лише зараз. Інша пара – Ірина та Юрій – чекали цього дня 12 років і дуже щасливі, що нарешті офіційно задокументували свої стосунки.





Що потрібно зробити, аби укласти шлюб за прискореною процедурою?


Крок 1. Звернутись до організатора шлюбної церемонії. У Рівному це Міський будинок культури, що знаходиться за адресою вул. Соборна, 3Д. Подати заяву на реєстрацію шлюбу можна особисто у будні з 10 по 18 в кабінет адміністратора (2 поверх, Виставкова зала) та за номером телефону096 745 8292 та 066 171 3456;

Крок 2. Обрати дату та час проведення реєстрації шлюбу (не раніше ніж за добу після подачі документів);

Крок 3. Укласти відповідний договір з організатором, заплатити за послугу (у Рівному це коштує 2 500 грн) та держмито (85 коп.);

Крок 4. Завітати на власне весілля!

*дані з сайту minjust.gov.ua




Перелік необхідних документів для одруження:

1. Паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства (іноземець, особа без громадянства, додає документ, що підтверджує законність його (її) перебування на території України).

2. У разі якщо особи, які бажають зареєструвати шлюб, або один з них раніше перебували у шлюбі, – документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним, тощо).

Не пред'являються оригінали документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу, якщо відповідні актові записи цивільного стану, про які повідомлено у договорі, складені органами державної реєстрації актів цивільного стану України.

3. Документи, складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами українською мовою, засвідченими в установленому порядку.

4. Документи про сплату державного мита та про сплату платних послуг, що надаються відділом державної реєстрації актів цивільного стану.
*дані з сайту old.minjust.gov.ua



Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook





На правах реклами