Ми у Facebook
10.03.2017, 10:00

Хто приїхав: подробиці повернення спецпризначенців на «бурштинову» Рівненщину (+ФОТО)

Про відновлення роботи оперативного штабу протидії нелегального видобутку бурштину днями повідомила рівненська поліція.
Спецпризначенці з різних областей України відтепер дислокуються у кількох північних районах Рівненщини. Місцеві знали про їх приїзд заздалегіть. Ці та інші деталі – з`ясовувала «Четверта влада» на Поліссі.

Оперштаб


Вперше опертивний штаб протидії нелагальному видобутку бурштину був створений минулоріч на початку квітня. Після чергового конфлікту та зміни керівництва обласної поліції.

Основним завданням штабу була саме протидія нелегальному видобутку бурштину та запобігання локальним конфліктам, які виникали.

Штаб пропрацював майже вісім місяців. Повністю нелегальний видобуток вжитими заходами припинити так не вдалося. Втім масовість та стихійність роботи нелегальних стартелів зменшилась.

Після зміни керівництва Національної поліції штаб припинив роботу. Від кількох сотень спецпризначенців з різних регіонів України залишилося лише два-три десятки місцевих. Масовий видобуток та продаж, так-званих, білетів відновився щойно спецпризначенців покинули Рівненщину.



Після призначення керівником Головного управління поліції Рівненської області Валерія Присяжнюка, одним із перших озвучених ним завдань, було відновлення роботи оперштабу.

Шостого березня поліція повідомила про повернення штабу

«Четверта влада» побувала у Клесові, що у Сарненському районі, аби з`ясувати подробиці повернення спецпризначенців оперштабу.

«Лісова справа і фейсбук Авакова»: депутати Рівнеоблради не в курсі, що їх впіймали на хабарі




Ледь не з усіх боків Клесів оточений покладами бурштину. Ділянки землі з характерними лунками, які залишаються після видобутку помпами, тут межують з помешканнями місцевих жителів.



Ось так виглядають пейзажі на північ від Клесова в Урочищі Хрести. Днями тут працювали помпи, до моменту, коли їх попросили припинити роботу правоохоронці. А на місці, що зображене на фото більше десяти місцевих шукали бурштин із сачками у руках. У день прибуття спецпризначенців тут пусто.



– На скільки мені відомо населення заздалегіть знало, що шостого березня уже буде розпочинати роботу оперативний штаб, – розповідає заступник начальника оперштабу Руслан Стрільбіцький.


Скільки на Рівненщині щороку отримують травматичної зброї (ІНФОГРАФІКА)


Цей факт, пояснює відсутність старателів там, де їх, зазвичай, можна зустріти.



– Сили приблизно в такій кількості, як і в минулому році. До роботи оперштабу залучені сили і засоби нашого головного управління, також сили і засоби із сусідніх областей, – каже Руслан Стрільбіцький.

Спецпризначенців на Рівненщину привезли також з центральних та східних та північних областей України. За інформацією поліції, штаб налічує більше 200 осіб.



– Випадків масового видобутку бурштину сирцю не було, – розповідає Руслан Стрільбіцький. – Однак на території Володимирецького району нами було вилучено дві мотопомпи і на території Сарненського району вилучено одну мотопомпу.

На відміну від минулого року, на цей раз штаб не дислокується виключно у Сарненському районі. Спецпризначенці є і у інших бурштинових районах, зокрема у Володимирецькому та Зарічнянському.



За словами замначальника штабу зараз ситуація контрольована.

– Створені відповідіні пости, патрульні автомобілі, з метою, як блокування незаконних старателів, так само і пошуку нових місць незаконного видобутку бурштину, – каже Руслан Стрільбіцький.



Втім, як довго ситуація буде під контролем, та чи не виникатимуть конфлікти, не скаже ніхто. Адже, очевидно, – місцеві вичікують.

На фото – заступник начальника оперштабу Руслан Стрільбіцький. <br />
Керує штабом, як повідомили у поліції, заступник начальника облуправління Валерій Самчук.
На фото – заступник начальника оперштабу Руслан Стрільбіцький.
Керує штабом, як повідомили у поліції, заступник начальника облуправління Валерій Самчук.


Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ